21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Δημόσια αγαθά στην εποχή της “αξιοποίησης””: Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος με ομιλητή τον καθηγητή Κωστή Χατζημιχάλη

Ημερομηνία:

Την Τρίτη 1η Αυγούστου, στις 7.30μ.μ., στο δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση από τη δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος με θέμα “δημόσια αγαθά στα εποχή της “αξιοποίησης” – Ελεύθεροι χώροι για ελεύθερους ανθρώπους”.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Mετά από σωρεία ανακοινώσεων, συνεντεύξεων, δημοσιευμάτων, η δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος παίρνει τη σκυτάλη και διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Δημόσια αγαθά στην εποχή της “αξιοποίησης” – Ελεύθεροι χώροι για ελεύθερους ανθρώπους». Αφορμή αποτελεί η, σχεδόν εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, απόφαση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκμισθώσει τα κτίρια – μνημεία στον ιστορικό λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης, σε τουριστικό όμιλο. Αιτίες πολλές, σε μια κοινωνία της οποίας τα δημόσια αγαθά θυσιάζονται στο βωμό της ιδιωτικοποίησης και η υφαρπαγή γης βρίσκει διαρκώς καινούργιες δικαιολογίες.

Η συζήτηση, δημόσια και ιδιωτικά, έχει ανοίξει και εξελίσσεται διαρκώς. Η πόλη μας και οι δημότες της, άλλωστε, έχουν να επιδείξουν μεγάλη παράδοση σε κινήματα διεκδίκησης ελεύθερων και δημόσιων χώρων. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωριστήνίκη αποτελεί το δημόσιο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, αποτέλεσμα κοινού, συντονισμένου και μακρόχρονου αγώνα των πολιτών. Ξεχωριστή εκκρεμότητα αποτελεί η απόδοση του στρατόπεδου Μαρκοπούλου, σε αυτούς που ανήκει, στους δημότες, ως χώρος πρασίνου, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πόλη μας.

afisa_ekdilosi_dimosioi xwroi

Καλεσμένος ομιλητής στην εκδήλωση της δημοτικής μας κίνησης είναι ο καθηγητής Κωστής Χατζημιχάλης, ενώ θα παρέμβουν εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων των Χανίων.

Ο Κωστής Χατζημιχάλης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθήνας και διδάσκει Προγραμματισμό Ανάπτυξης του Χώρου και Τοπική/Περιφερειακή Ανάπτυξη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί μόνος του ή σε συνεργασία έντεκα βιβλία στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Από τα τελευταία του βιβλία, το «Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης», αποκαλύπτει το ξεπούλημα της δημόσιας γης και το ρόλο κυβερνήσεων και κεφαλαίου (εκδόσεις ΚΨΜ). Το βιβλίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε και στα γερμανικά και ετοιμάζεται η μετάφρασή του στα ισπανικά.

Εκτός από τις πάρα πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, έχει δημοσιεύσει επίκαιρα άρθρα και σχόλια σε θέματα αστικού σχεδιασμού, χωροταξίας, γεωγραφίας και περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερου εκπαιδευτικού και πολιτικού προβληματισμού στις εφημερίδες «Αυγή», «Εποχή», «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα» και στα περιοδικά «Αντί», «Ο πολίτης», «Το Πανεπιστήμιο και «Το Κάπα».

Έρχεται στα Χανιά για την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, την Τρίτη 1 Αυγούστου, αλλά και για την παρουσίαση του βιβλίου του «Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης», στο Βάμο, την Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 9μ.μ., στο αμφιθέατρο β, καλεσμένος της Βάμος Agricultural.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...