13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Διαδικτυακό συνέδριο για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης των 29 πρώτων σχεδίων καθαρής ενεργειακής μετάβασης σε ισάριθμα ευρωπαϊκά νησιά – μεταξύ των οποίων και η Κρήτη – πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό συνέδριο και συνάντηση εργασίας με θέμα την προώθηση της καθαρής ενεργειακής μετάβασης στα ελληνικά νησιά. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθαρή ενέργεια στα Ευρωπαϊκά νησιά και το Ελληνικό νησιωτικό δίκτυο «Δάφνη».

Συμμετείχαν η κ. Α. Σδούκου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Ευρωβουλευτές κα Μ. Σπυράκη και Π. Κόκκαλης καθώς και εκπρόσωποι της Γραμματείας για την καθαρή Ενέργεια στα Ευρωπαϊκά νησιά, της Συνέλευσης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Ελληνικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του δικτύου «Δάφνη» καθώς εννέα εκπρόσωποι ισάριθμων ελληνικών νησιών.

Ο Νίκος Ζωγραφάκης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης και το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης παρουσίασε τους στόχους, τις δυνατότητες και τις υφιστάμενες δραστηριότητες για ένα παρόμοιο σχέδιο στην Περιφέρεια Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ενημέρωσης διαβούλευσης, του οργανωμένου διαλόγου της διαδικτυακής συνάντησης εργασίας της επεξεργασίας ειδικών ερωτηματολογίων και της επιστημονικής συνεργασίας με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης που κατέληξαν σε μια πρώτη μορφή του Σχεδίου για την Καθαρή Ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης. Το Σχέδιο έχει δυναμικό και εξελισσόμενο χαρακτήρα και θα προσεγγιστεί με αλλεπάλληλες προσεγγίσεις και επικαιροποιήσεις.

Το Σχέδιο συνδέεται πολλαπλώς με υφιστάμενες και μελλοντικές δραστηριότητες, έργα και προγράμματα της Περιφέρειας Κρήτης όπως Κλιματική Αλλαγή, Έρευνα και Καινοτομία, απανθρακοποίηση, Ενεργειακές κοινότητες, εξοικονόμηση ενέργειας, κυκλική οικονομία, κ.λ.π.

Τα Νησιωτικά Σχέδια Καθαρής Ενεργειακής μετάβασης αποτελούν συνέχεια της Πολιτικής διακήρυξης της Μάλτας το 2017 όπου 14 Ευρωπαϊκά κράτη δεσμεύτηκαν για την απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών νησιών. Με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων Σχεδίων για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Κ. Simson δήλωσε: «Τα Σχέδια μετάβασης είναι απόδειξη της σκληρής δουλειάς και των επιτυχών συνεργασιών μεταξύ των νησιωτών, τόσο στις δικές τους κοινότητες όσο και στις διασυνοριακές περιοχές. Αποτελεί έμπνευση για μας να διαπιστώνουμε τις δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών να διαμορφώνουν το δικό τους μέλλον. Προσδοκούμε στην συνέχιση της συνεργασίας με τις Ευρωπαϊκές νησιωτικές κοινότητες για να κάνουμε πραγματικότητα την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», τόσο μέσω αυτής της πρωτοβουλίας όσο και μέσω άλλων πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την τοπική ενεργειακή μετάβαση».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ