19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Διαδοχικές αυξήσεις τιμών παραγωγού για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Ημερομηνία:

Η Ένωση Ηρακλείου, από τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δίνει τιμή παραγωγού στα 3,10 ευρώ το κιλό, για οξύτητες μέχρι 0,3, ακολουθώντας τις ανοδικές τάσεις της διεθνούς αγοράς.

Οι τιμές στις οποίες αγοράζει τα προϊόντα η Ένωση Ηρακλείου αποτελούν «μπούσουλα» για τη διαμόρφωση των τιμών συνολικά της αγοράς.

Η απόφαση πάρθηκε το Σάββατο 10 Ιανουαρίου σε σύσκεψη της διοίκησης με υπηρεσιακούς παράγοντες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ανδρέα Στρατάκη η απόφαση για αύξηση των τιμών του λαδιού πάρθηκε καθώς η αγορά «δείχνει» ανοδικές τάσεις  και μετά από πρόταση που έγινε από εταιρεία του εξωτερικού για την παραλαβή προϊόντος.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν η Ένωση Ηρακλείου είχε αυξήσει την τιμή παραγωγού από 2,80 ευρώ στα 2,95 ευρώ το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει συνολικά την αγορά του ελαιόλαδου στην Κρήτη, αφού οι τιμές στις οποίες αγοράζει τα προϊόντα η Ένωση Ηρακλείου αποτελούν «μπούσουλα» για τη διαμόρφωση των τιμών.

Σημειώνεται, ότι ήδη αρκετοί ιδιώτες τυποποιητές της Κρήτης αγοράζουν στα 3 ευρώ από τον παραγωγό για να εξασφαλίσουν ποιοτικό ελαιόλαδο.

Μάλιστα, το έξτρα παρθένο στις τελευταίες εµπορικές πράξεις του Συνεταιρισµού Αγ. Αποστόλων τέλος ∆εκεµβρίου πουλήθηκε στα 3,70 ευρώ το κιλό, µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Παναγιώτη Μπατζάκη να εκτιµά περαιτέρω άνοδο της τιµής. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι οι τιµές πώλησης του Συνεταιρισµού ήταν 2,67-3 ευρώ το κιλό.

Επιπλέον, ο Συνεταιρισµός Συκιάς Λακωνίας τις τελευταίες 20 µέρες αγόραζε ελαιόλαδο στα 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι αγόραζε στα 2,90. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στις τιµές παραγωγού και σε παγκόσµιο επίπεδο (κατά 121%) τον ∆εκέµβρη του 2014 σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του ’13

Αύξηση 121% στις τιµές παραγωγού βλέπει ο Observer

Να δηµιουργήσουν απόθεµα ελαιολάδου αντί να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα την περίοδο των εκπτώσεων, µέσα στο Γενάρη, καλεί τους Βρετανούς καταναλωτές η  βρετανική εφηµερίδα «The Observer», λόγω της ανόδου των τιµών. Συγκεκριµένα, οι τιµές παραγωγού παρουσίασαν άνοδο 121% τον τελευταίο µήνα του 2014, σε σύγκριση µε τον ίδιο µήνα το 2013. Αυτή την ανοδική πορεία οδηγεί η φετινή παραγωγή που είναι η χαµηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων σύµφωνα µε τις προβλέψεις του IOC. Όµως η συνεχής ανοδική τάση των τιµών του ελαιολάδου τείνει να καταστήσει το προϊόν είδος πολυτελείας για τους Βρετανούς, τονίζει το δηµοσίευµα του Observer.

Υψηλά δεκαετίας για το ελαιόλαδο  σε όλο τον κόσµο 

Ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψαν φέτος οι τιµές για το ελαιόλαδο, σύµφωνα µε την εφηµερίδα Independent, λόγω της µειωµένης παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία και του συνακόλουθου ελλείµµατος. Ωστόσο, οι Έλληνες παραγωγοί, όπως τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «The Olive Oil Times», «δεν επωφελήθηκαν από αυτήν την ευκαιρία, καθώς λόγω έλλειψης ταµειακών διαθεσίµων ξεπούλησαν το προϊόν τους στις κατώτατες τιµές προσπαθώντας να αντλήσουν κεφάλαια έτσι ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν».

Συµπληρώνοντας η Independent, παραθέτει ότι η πτώση των τιµών είναι συνδεδεµένη και µε την απροθυµία των ελληνικών τραπεζών να επεκτείνουν την πίστωση εν µέσω γενικότερης ανασφάλειας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...