21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Διαδραστικά συστήματα για την τουριστική προβολή στο Αεροδρόμιο Χανίων

Ημερομηνία:

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, κ. Νικόλαο Καλογερή, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Νικόλαο Ραπτάκη, Εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειακούς Συμβούλους και Εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων, παραβρέθηκαν χθες, Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2013, στον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης», στην παρουσίαση των καινοτόμων εφαρμογών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (Ι.Τ.Ε.) που εγκατέστησε η Περιφέρεια Κρήτης, και αφορούν σε διαδραστικά συστήματα με την ονομασία «Creative Crete», τα οποία έχουν σκοπό την ενημέρωση των ελλήνων και ξένων επισκεπτών στο αεροδρόμιο των Χανίων κατά την άφιξή τους. Την παρουσίαση έκανε ο Τεχνικός Υπεύθυνος του Έργου από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ κ. Γιώργος Μαργέτης.

Τα διαδραστικά συστήματα και οι καινοτόμες εφαρμογές αυτές για την προβολή της Κρήτης είναι μοναδικές στον κόσμο και εγκαταστάθηκαν ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το κορυφαίο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του νησιού. Τα διαδραστικά αυτά συστήματα, που παρουσιάζουν και εικαστικό ενδιαφέρον, λειτουργούν στα δύο μεγάλα αεροδρόμια του νησιού, Ηρακλείου – Χανίων, καθώς και στα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας.

Στην σημαντικότητα των εφαρμογών για την προβολή της Κρήτης αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων: «Είναι πρωτοποριακά στον κόσμο αυτά τα συστήματα, και τίποτα δεν γίνεται με έναν αυτόματο πιλότο. Όλες οι παρεμβάσεις και οι συνεργασίες μας στηρίζονται σε σχέδιο και έχουν αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης. Από την πλευρά του, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της Περιφέρειας στην εγκατάσταση των διαδραστικών συστημάτων προβολής της Κρήτης στις 4 μεγάλες πύλες εισόδου του νησιού, και ότι υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση των εφαρμογών, αλλά του εμπλουτισμού του υλικού για την επόμενη τουριστική περίοδο.
«Στόχος μας είναι η ανάδειξη και η προβολή της Κρήτης, της ιστορίας, του πολιτισμού, του τουρισμού της, και το ‘πάντρεμα’ του τουριστικού με τον αγροτικό τομέα, με την ανάδειξη των πιστοποιημένων κρητικών προϊόντων και της κρητικής κουζίνας», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας ότι τα διαδραστικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων, είναι δυναμικά και προσφέρουν εμπλουτισμό-ανανέωση υλικού, ακόμη κι από μεγάλη απόσταση μέσω υπολογιστών.

Όπως έγινε γνωστό από τους επιστήμονες του ΙΤΕ, μέσω των νέων τεχνολογικών εφαρμογών «Creative Crete», μπορούν ξένοι και Έλληνες επισκέπτες να πάρουν πληροφορίες για το νησί, όσον αφορά στα αξιοθέατα, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή του, όπως και στα προϊόντα και στην Κρητική διατροφή. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμα, μέσω των διαδραστικών συστημάτων να ψυχαγωγηθούν αλλά ακόμη και να φωτογραφηθούν εικονικά σε αξιοθέατα του νησιού, και να στείλουν φωτογραφίες με e-mail και να τις «ανεβάσουν» στα κοινωνικά δίκτυα.

Στον Αερολιμένα Χανίων έχουν εγκατασταθεί 4 διαδραστικά συστήματα που συνδυάζουν τεχνολογίες αιχμής με την τέχνη και τα πολυμέσα.
-Το πρώτο σύστημα είναι ένα εντυπωσιακό μεταλλικό διαδραστικό γλυπτό μεγάλου μεγέθους το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω από τον ιμάντα αποσκευών. Το γλυπτό περιλαμβάνει επίσης δύο μεγάλες οθόνες στις οποίες παρουσιάζεται ένα «χαλί» από εικόνες και βίντεο με τοπία του νησιού. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα από απόσταση κινώντας το χέρι τους στον αέρα προκειμένου να πλοηγηθούν και να δουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, αλλάζουν το φωτισμό του γλυπτού και θέτουν σε λειτουργία διάφορους μηχανισμούς που περιλαμβάνει.
-Το δεύτερο σύστημα είναι μια παραδοσιακή πέτρινη πρέσα λαδιού η οποία συνοδεύεται από δύο διαδραστικές οθόνες που παρουσιάζουν παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και συνταγές. Οι επισκέπτες μπορούν να φυλλομετρήσουν το ψηφιακό υλικό περιστρέφοντας τη μεταλλική λαβή της πρέσας, ενώ ταυτόχρονα κυλάει πραγματικό λάδι από τη μια άκρη του συστήματος. Επίσης μπορούν να στείλουν τις πληροφορίες που βλέπουν σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το έκθεμα πλαισιώνεται από φωτιζόμενες γυάλινες προθήκες με μουσειακά αντίγραφα πήλινων αντικειμένων.
-Το τρίτο σύστημα περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη αφής όπου παρουσιάζεται ένα μωσαϊκό από λέξεις-κλειδιά που σχηματίζουν την Κρήτη, τις οποίες οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν προκειμένου να δουν σχετικές φωτογραφίες και πληροφορίες. Το σύστημα προσφέρει πληροφορίες για μια ποικιλία θεμάτων σχετικών με την Κρήτη για έξι θεματικές ενότητες: μυθολογία, ιστορία, αρχαιότητα, πολιτισμό, φύση, προορισμούς.
-Το τέταρτο σύστημα προβάλει σε μία μεγάλη πολύ επιφάνεια χαρακτηριστικές φωτογραφίες από διάφορες τοποθεσίες της Κρήτης μαζί με μια πληροφοριακή λεζάντα. Αν ένας επισκέπτης περάσει κοντά από την προβολή βλέπει ζωντανά την εικόνα του σώματός του μέσα στο ψηφιακό τοπίο, το οποίο μάλιστα μπορεί να αλλάξει περιστρέφοντας έναν μεταλλικό κύβο. Επίσης, αγγίζοντας μια εικονική φωτογραφική μηχανή μπορεί να αποθηκεύσει μια ψηφιακή φωτογραφία και να την αποστείλει σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στα πλαίσια σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας του νησιού, η Περιφέρεια Κρήτης είχε ξεκινήσει την καμπάνια προβολής «Incredible Crete» από το 2012, της οποίας η επιτυχία πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να τιμηθεί με βραβεία για τον διαδικτυακό της τόπο και τα πρωτότυπά της video.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...