21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Διαμαρτυρία για τις γερμανικές αποζημιώσεις στα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στο Κασέλ της Γερμανίας | Φωτός

Ημερομηνία:

Μια ιστορικά συμβολική κίνηση των κατοίκων Κάσελ της Γερμανίας, σημάδεψε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην πόλη όπου μαζί με την Αθήνα οργανώνεται η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14.

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν κάτοικοι του Κασέλ της Γερμανίας, στις 10 Ιουνίου, στα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στο Κασέλ με παρέμβαση που συνδέθηκε με τις σφαγές στο Δίστομο, στο Οραντούρ και στο Λίντιτσε αφού οι ημερομηνίες των γεγονότων συμπίπτουν με τα εγκαίνια.

Τα εγκαίνια της έκθεσης σημάδεψε και η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βαλτερ Σταινμάγερ.

Την προηγούμενη ημέρα προβλήθηκε η ταινία “ένα τραγούδι για τον Αργύρη” παρουσία του Αργύρη Σφουντούρη, του επιζώντα από τη σφαγή στο Δίστομο ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και παρουσιάστηκαν σκηνές από θεατρικό για το Δίστομο,

Την ημέρα των εγκαινίων υπήρχε διαμαρτυρία με 50 πλακάτ και τα ονόματα των μαρτυρικών δήμων της Ελλάδας με ημερομηνία των σφαγών και τον αριθμό των θυμάτων. Στο κεντρικό πλακάτ έγραφε “Θυμόμαστε το Δίστομο”. Πλακάτ υπήρχαν και για τα εγκλήματα των ναζί στην Άνω Βιάννο, στον Ταυρωνίτη, στο Κοντομαρί, στις Στέρνες, στο Γερακάρι.

Δείτε φωτός:

Να αναφέρουμε εδώ ότι το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε σε δελτίο τύπου του ότι τα πλακάτ των διαδηλωτών υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας αρχικά διέψευσαν την αναφορά του ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, αν και δύο άτομα από τους συγκεντρωμένους βρέθηκαν στο σημείο υποδοχής των Παυλόπουλου – Στάινμαγιερ, απομακρύνθηκαν από την αστυνομία. Με μία περαιτέρω όμως έρευνα εξακριβώθηκε ότι πράγματι οι δύο προέδροι υπέγραψαν πλακάτ διαδηλωτών, οι οποίοι όμως ήταν ανεξάρτητοι από την διαδήλωση που είχε οργανωθεί και δεν ήταν σε γνώση των διοργανωτών αυτή τους η ενέργεια.

Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στην Αθήνα έγινε στις 6 Απριλίου του 2017, την ίδια, δηλαδή, ημερομηνία όπου έγινε η εισβολή της Βέρμαχτ (6 Απριλίου 1941) ενώ τα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta στο Κασέλ συνέβη στις 10 Ιουνίου του 2017, την ίδια ημερομηνία όπου έγινε η Σφαγή του Διστόμου (10 Ιουνίου του 1944).

Είναι η πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της Έκθεσης που φιλοξενείται και σε δεύτερη πόλη, στην Αθήνα.

Στο Κάσελ έχουν φτάσει για τα εγκαίνια της έκθεσης περίπου 4.000 δημοσιογράφοι και 10.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες.

Στην εκδήλωση παρέστη επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λυδια Κονιόρδου

Η έκθεση documenta14 θα διαρκέσει στην Αθήνα ως τις 16 Ιουλίου, ενώ στη γερμανική πόλη θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία που παρουσιάζουμε είναι της marily stroux.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...