27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Διεθνές κίνημα για το κατοχικό δάνειο προτείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης

Ημερομηνία:

Τη δημιουργία διεθνούς κινήματος διεκδίκησης του κατοχικού δανείου συστήνει στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος παρουσίασε χθες το βιβλίο του «Αγος απλήρωτον, τα οφειλόμενα για το κατοχικό δάνειο και μια ευκαιρία διακανονισμού».Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η άρνηση και το βέτο της Γερμανίας για την επιστροφή του κατοχικού δανείου θα «σπάσουν» με τη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος του κινήματος και όχι με μια ολομέτωπη επίθεση κατά της γερμανικής κυβέρνησης. Σημείωσε ότι η ανακίνηση του θέματος στην Ελλάδα γίνεται με όρους «εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης», όμως αυτό που μετρά είναι τα οικονομικά στοιχεία και τα νομικά έγγραφα. Πρόσθεσε ότι, αν και είναι θετική η ύπαρξη φακέλου διεκδίκησης, θα πρέπει αν υπάρξει η στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

Για το βιβλίο μίλησε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μεταξύ άλλων σημείωσε τη μεγάλη προσφορά του Μανώλη Γλέζου στην υπόθεση, αλλά αμφισβήτησε τους οικονομικούς υπολογισμούς του και υποστήριξε ότι «οι υπερβολικές διεκδικήσεις δεν βοηθούν το έργο της κυβέρνησης, εφόσον έχει τη βούληση να προχωρήσει το θέμα».

Τέλος ο γερμανικής καταγωγής ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, χαρακτήρισε «γερμανικό μύθο» την άποψη ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε παραιτηθεί της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου ή ότι έχει παραγραφεί. Υποστήριξε ότι υπάρχει βάση διαπραγμάτευσης, τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να προσέξει τις υπερβολικές διεκδικήσεις.

πηγή: tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...