21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Διεθνής Αμνηστία: Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί ένα απειλητικό προηγούμενο

Ημερομηνία:

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει, το αίτημα δύο Σύρων που είχαν προσφύγει κατά της απόρριψης του, για άσυλο σε δεύτερο βαθμό, και ο΄τι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Τουρκία, αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για χιλιάδες πρόσφυγες, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για τις επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες επιτροπές για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό δεν συνεδρίαζαν αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, με περισσότερους από 1000 Σύρους να έχουν προσφύγει σε  β βαθμό.

Η προσφυγή των δύο Σύρων και της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε αρχικά απορριφθεί από την 7μελή σύνθεση του ΄Δ τμήματος του ΣτΕ (με τις αποφάσεις 445, 446 και 447/ 2017), αλλά λόγω της σοβαρότητας του το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ που συνεδρίασε το Μάρτιο.

«Η απόφαση θέτει ένα δυσοίωνο προηγούμενο για πολλούς άλλους αιτούντες άσυλο που έχουν διαφύγει από συγκρούσεις και διώξεις και αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά», τόνισε ο Τζον Νταλούισεν, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη.

«Τέτοιες αποφάσεις παραβιάζουν μία πολύ βασική αρχή. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρέπει να στέλνουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες πίσω σε μία χώρα στην οποία δεν μπορούν να έχουν επαρκή προστασία», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

Αν οι δύο Σύροι απελαθούν, αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επιστροφή αιτούντων ασύλου από την Ελλάδα στην Τουρκία, στη βάση ότι η τελευταία είναι ασφαλής χώρα, από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Η Ελλάδα δρώντας εκ μέρους ολόκληρης της Ε.Ε., πήρε συνειδητά  μία απόφαση η οποία θα έχει ως επίπτωση δύο πρόσφυγες να σταλούν σε μια χώρα, η οποία ήδη παλεύει να καλύψει τις βασικές ανάγκες σχεδόν τριών εκατομμυρίων προσφύγων. Εως ότου η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική προστασία  των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να τους στέλνουν πίσω», τονίζει από την πλευρά του ο Νταλούισεν.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...