19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Διεθνής επιτροπή συγκεντρώνει και θα εκδόσει την επιστολογραφία του Ν. Καζαντζάκη

Ημερομηνία:

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις Ελλήνων συγγραφέων που συνεχίζουν αδιάκοπα να προκαλούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και των μελετητών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τρεις φορείς, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη έχουν αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια την ευγενή αποστολή της ανάδειξης και διάδοσης της ζωής και του έργου του οικουμενικού συγγραφέα και στοχαστή στις πέντε ηπείρους.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, οι παραπάνω φορείς συνέστησαν μία διεθνή επιτροπή από εξειδικευμένους ερευνητές προκειμένου να προβεί με κάθε δυνατή ενέργεια στην ανεύρεση, συγκέντρωση, ταξινόμηση, τεκμηρίωση και έκδοση της ολότητας της ανευρεθείσας επιστολογραφίας του Νίκου Καζαντζάκη, αποσκοπώντας τελικά στη δημιουργία μιας πολυδιάστατης και ολοκληρωμένης βιογραφίας του μεγάλου Κρητικού.

Η Νίκη Σταύρου, Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, και η Βαρβάρα Τσάκα, Διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, ανέλαβαν τον συντονισμό της πρωτοβουλίας των τριών φορέων.

Η διεθνής επιτροπή των ειδικών αποτελείται από πέντε μέλη: τον Peter Bien (Ομότιμος Καθηγητής Αγγλικής και Συγκριτικής Φιλολογίας του Dartmouth College), την Yvette Renoux-Herbert (Συνεργάτιδα του Καζαντζάκη στην UNESCO), τον Θανάση Αγάθο (Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), την Αθηνά Βουγιούκα (Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας) και τον Νίκο Μαθιουδάκη (Διδάκτορας Εφαρμ. Γλωσσολογίας & Λογ. Υφολογίας, Επιστημονικός Σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη).

Ελπίζουμε πως οι κατέχοντες επιστολές και οι διαθέτοντες οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θα κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν συγκεντρωμένα και διασφαλισμένα τα ιστορικά αυτά ντοκουμέντα. Κατόπιν τούτου τους παρακαλούμε να αποταθούν στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. (Ταχυδρομική διεύθυνση: Μυρτιά 70100 Ηράκλειο Κρήτης. Τηλέφωνο: (+30) 2810 741689. E-mail: info@kazantzaki.gr).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιπέτεια για τουρίστρια σε φαράγγι του Λασιθίου

Άσχημα απρόοπτα είχε για μία τουρίστρια η πεζοπορία σε...

Μήνυση Αλεξίας Μπακογιάννη κατά Στέφανου Χίου: «Με απείλησε ότι θα με χτυπήσει με μπουκάλι»

Μήνυση για απειλή, εξύβριση και απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατέθεσε η Αλεξία...

Κρήτη-Επιδοτήσεις: “Ανάσταση” για χιλιάδες αγρότες

Ανάσταση για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης καθώς ξεκινούν από...