21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Διεθνή ΜΜΕ: “Δεν πέρασε το πρώτο εμπόδιο η Ελλάδα – Εξαντλούνται οι αντοχές του λαού”

Ημερομηνία:

Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου κατά την χθεσινή πρώτη ψηφοφορία και την ανησυχία που προκαλεί η προοπτική των πρόωρων εκλογών αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ, σχολιάζοντας όχι μόνο το πολιτικό αλλά και το κοινωνικό αδιέξοδο που επικρατεί στην χώρα μας, όπου εντείνονται- όπως επισημαίνεται- τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα. Οι αρθρογράφοι μεταφέρουν τους φόβους ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα αποτελέσουν «οδηγό» και για άλλες χώρες, καθώς εξαντλούνται οι αντοχές απέναντι στις πολιτικές λιτότητας.

Το ελληνικό δράμα απαιτεί μια τελευταία πράξη», τιτλοφορεί ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η πρώτη αποτυχία στην απόπειρα εκλογής Προέδρου, μπορεί να σημαίνει ότι ο Α. Σαμαράς δεν θα λάβει εν τέλει την εντολή που ζητά για να συνεχίσει τα μέτρα λιτότητας και να απομακρύνει την προοπτική μιας χρεοκοπίας.

«Μπορεί ο δρόμος του πρωθυπουργού να είναι αυτός της υπευθυνότητας, αλλά εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί δεν θέλουν να τον ακολουθήσουν οι Έλληνες», τονίζει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι για τους απλούς πολίτες, η κατάσταση είναι τραγική, αφού ένας στους τέσσερις δεν έχει δουλειά, το σύστημα υγείας είναι τουλάχιστον ανεπαρκές, οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί…

«Το τελευταίο δράμα είναι λιγότερο ένας διαγωνισμός μεταξύ υπευθυνότητας και εξτρεμισμού, όπως το έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και περισσότερο απόδειξη ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να συνεχίζει να πιέζει τους Έλληνες να μειώσουν κι άλλο το χρέος τους με περισσότερες περικοπές. Όποιος και αν έλθει στην εξουσία τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα, δεν θα μπορέσει να χειριστεί ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα», υποστηρίζει το Bloomberg.

Στην αποτυχία εκλογής αναφέρεται και το BBC, σημειώνοντας ότι τη διαδικασία εκλογής παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς σε αρκετές χώρες της ΕΕ φουντώνουν τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα και αυξάνει το μένος για τις πολιτικές λιτότητας των Βρυξελλών.

Πολλοί Έλληνες παραπονιούνται για τις μεγάλες κακουχίες που προκύπτουν από τις περικοπές, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

Ανησυχία για την σταθερότητα της ευρωζώνης προκαλεί η δυσκολία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, γράφει η Guardian, σχολιάζοντας την άκαρπη χθεσινή ψηφοφορία. Η μη εκλογή Προέδρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Δεν πέρασε το πρώτο εμπόδιο στην εκλογή Προέδρου η Ελλάδα, αφού η βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα στην χθεσινή πρώτη ψηφοφορία, γράφουν οι FT. Προσθέτουν πάντως ότι το παιχνίδι συνεχίζεται, με πυρετώδεις διαβουλεύσεις ώστε να πειστούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές να ψηφίσουν για πρόεδρο. Το δημοσίευμα σχολιάζει παράλληλα την έντονη πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τον Α. Σαμαρά να τονίζει ότι η ψήφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι ψήφος υπέρ της κυβέρνησης και τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία φόβου για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος στην Ευρώπη πριν βάλει στοίχημα το μέλλον της χώρας, ξεκινώντας πρόωρα τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή. Αντίθετα με τον πρόσφατο προκάτοχό του, διασφάλισε πριν ρίξει τη βόμβα ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα εναντιωθούν, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Η τακτική κίνηση του Σαμαρά να στοιχηματίσει για να σώσει την κυβέρνηση και την καριέρα του, χωρίς να αποξενώσει τους εταίρους στην ευρωζώνη αντανακλά την επισφαλή θέση της χώρας εντός του ζώνης του ευρώ, σχολιάζει το πρακτορείο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ