14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ενάντια σε Δήμο Χανίων για τα αδέσποτα: Ζητά την ορθή εφαρμογή των νόμων

Ημερομηνία:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με επιστολή του απευθύνεται στον Δήμο Χανίων για το ζήτημα των αδέσποτων και ζητά την ορθή εφαρμογή των νόμων.

Αναφέρει πιο αναλυτικά στην επιστολή:

Κύριε Δήμαρχε,

Σας είναι γνωστό ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ανταποκρίνεται στην εκ του νόμου αρμοδιότητά του να συμβάλλει στην ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας καθώς και να εκφράζει άποψη επί παντός γενικότερου ζητήματος κοινωνικού περιεχομένου.

Έτσι με ανησυχία πληροφορηθήκαμε για προβλήματα αναφορικά με τη λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής της παρ. 12 του άρθρου 9 Ν.4039/2012 του Δήμου Χανίων, η οποία έχει συγκροτηθεί με την προσήκουσα διαδικασία, η οποία έχει ακολουθηθεί και από δεκάδες άλλους δήμους της χώρας.

Για το λόγο αυτό κρίνουμε επιβεβλημένη την αποστολή της παρούσας επιστολής για τη διευκόλυνση του έργου Σας και την αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων και σας αναφέρουμε τα κάτωθι όπως σχετικά έχει διατυπώσει η Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου μας:

Η κείμενη νομοθεσία είναι σαφής: Τα δύο από τα πέντε μέλη της επιτροπής της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4039/2012 ορίζονται υποχρεωτικά από τα φιλοζωϊκά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Το δικαιοπολιτικό θεμέλιο της ως άνω διάταξης είναι πρόδηλο: Ο νομοθέτης προνοεί ώστε η επιτροπή να έχει μέλη με τις ιδιαίτερες γνώσεις, ευαισθησία, διάθεση για εθελοντική εργασία, τεχνογνωσία και εμπειρία για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού θετικού αποτελέσματος ενόψει του δύσκολου έργου που της έχει ανατεθεί.

Ο Σύλλογος μας έχει ιδία γνώση για την προσφορά των εν λόγω σωματείων και ενώσεων, αφού μέλη του, εξαίρετοι νομικοί είναι ενεργά μέλη ενός εξ αυτών με την επωνυμία «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ».

Έτσι, σύμφωνα με το νόμο και τις γενικότερες διατάξεις περί νόμιμης συγκρότησης των συλλογικών διοικητικών οργάνων (όπως εν προκειμένω συνιστά η εν λόγω επιτροπή) του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και εφαρμοζομένων στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο οικείος Δήμαρχος οφείλει έγκαιρα να ζητήσει εγγράφως την υπόδειξη των μελών αυτών από τα εν λόγω σωματεία και ενώσεις (άρθρο 13 Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας).

Σε κάθε περίπτωση και στο βαθμό που έχει ήδη συγκροτηθεί και υφίσταται η εν λόγω επιτροπή η θητεία της οποίας ακολουθεί τη θητεία της δημοτική αρχής η αντικατάσταση της εν όλω ή εν μέρει δικαιολογείται μόνο αν συντρέχει λόγος που άπτεται στα καθήκοντα των μελών της, λόγος που θα πρέπει να είναι επαρκώς και σαφώς αιτιολογημένος.

Εάν δεν τηρηθούν τα παραπάνω η συγκρότηση της εν λόγω επιτροπής είναι απόλυτα παράνομη.

Με τις σκέψεις αυτές ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων Σας παρακαλεί να λάβετε υπόψη τα παραπάνω.

Με τιμή,

"google ad"

Ο Πρόεδρος του ΔΣΧ

Ιωάννης Δασκαλάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...