16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Δικοί τους οι πόλεμοι. Δικοί μας οι νεκροί”: Η αναρχική συλλογικότητα “ΟΚΤΑΝΑ” για τη σημερινή κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση για την πανελλαδική  αντιπολεμική-αντινατοική-αντιεθνικιστική/αντιμιλιταριστική καμπάνια της αναρχικής συλλογικότητας “ΟΚΤΑΝΑ”:

Πορεία: Σάββατο 13 Απρίλη, 12.00, Κόμβος Σούδας

Στις 4 Απρίλη του 2019 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη δημιουργία του  ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία στην οποία συμμετέχουν  χώρες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, είναι με άλλα λόγια το  “οπλισμένο χέρι” της Δύσης. Αν και αυτοαποκαλείται αμυντική συμμαχία, το ΝΑΤΟ έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες στρατιωτικές επεμβάσεις, έχει καθοδηγήσει πραξικοπήματα και έχει στήσει αρκετούς πολέμους, αφήνωντας πίσω πολλές χιλιάδες νεκρούς.

Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη είναι μερικά από τα “επίσημα” παραδείγματα, με τα “ανεπίσημα” -δηλαδή αυτά που δεν γίνονται στο όνομα του ΝΑΤΟ, αλλά από κράτη μέλη του και υπό την  ανοχή/υποστήριξή του- να είναι πολύ περισσότερα· και όλα αυτά μάλιστα
στο όνομα του “εκδημοκρατισμού”.

Το ΝΑΤΟ λοιπόν δεν είναι παρά μια ιμπεριαλιστική συμμαχία που στοχεύει στην στρατιωτική, οικονομική και πολιτισμική της επέκταση σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Το ελληνικό κράτος, έσπευσε να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ μόλις τρία  χρόνια μετά την ίδρυσή της και έκτοτε κατέχει έναν διόλου αμελητέο ρόλο εντός της. Δαπανά το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τις ΗΠΑ ποσοστό του ΑΕΠ του για τις ανάγκες της συμμαχίας, φιλοξενεί τη βάση της Σούδας (από την οποία ξεκινούσαν πολεμικά αεροσκάφη για τη Λιβύη και κατασκοπευτικά για την Κριμαία) καθώς και άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις, ενώ συμμετέχει και παραχωρεί εδάφη-εξοπλισμό για τη διεξαγωγή περίπλοκων ασκήσεων, που προσομοιάζουν πολέμους και επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να προσδεθεί ακόμη πιο βαθιά στο ευρωατλαντικό μπλοκ, με την παραχώρηση νέων εδαφών για στρατιωτικές βάσεις (Άραξος, Βόλος, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) και με τις συνεχείς δηλώσεις πίστης και συμπόρευσης με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Φυσικά, όσο αυξάνεται η εμπλοκή μιας χώρας στους σχεδιασμούς μιας στρατιωτικής συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα για την άμεση εμπλοκή της σε κάποιο πόλεμο. Ακόμη περισσότερο, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Δύσης με το τουρκικό κράτος περνάνε κρίση -με το τελευταίο να στρέφεται προς το Ρωσοκινεζικό μπλοκ- το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καταστεί η Ελλάδα ο νέος κύριος πυλώνας εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους στην περιοχή. Στρατιωτικές ασκήσεις με σενάρια ελληνοτουρκικού πολέμου γίνονται και από τις δύο μεριές, τη στιγμή που τα ΜΜΕ μας κατακλύζουν καθημερινά με κυρήγματα μίσους προς τους γείτονες.

Ο εθνικισμός και η ανόητη περηφάνεια για ένα “ένδοξο παρελθόν” αποτελούσαν ανέκαθεν το αναγκαίο έδαφος πάνω στο οποίο μπορούσε να
στηθεί ένας πόλεμος. Εμείς είμαστε περήφανοι για τις επιλογές και τις πράξεις μας, όχι για το “αίμα” μας.

Είμαστε μαζί με όσους καταπιέζονται καθημερινά, σύντροφοι με όσους αγωνίζονται ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, εχθροί με όσους κρίνουν τους ανθρώπους με βάση την εθνικότητά τους.

Δεν μας ενδιαφέρει σε ποιόν τόπο έτυχε να γεννηθούμε, μας ενδιαφέρει, όταν πεθάνουμε, τα πράγματα στον τόπο αυτό να είναι καλύτερα. Μας ενδιαφέρει η προλεταριακή ενότητα απέναντι στους αστούς και στον κόσμο τους, μας ενδιαφέρει η ανατροπή του καπιταλισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με το λαό καμιάς χώρας, γειτονικής ή μη. Αντίθετα,  οφείλουμε όλοι και όλες μαζί να ενωθούμε και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση και οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολέμου.

Να περιφρουρήσουμε τις γειτονιές μας, τις πόλεις μας, τους ανθρώπους μας και τις ζωές μας απέναντι στις πολεμοχαρείς ορέξεις του ΝΑΤΟ και  οποιουδήποτε άλλου ιμπεριαλιστικού σχηματισμού. Δεν θα αλληλοσκοτωθούμε για τα συμφέροντα των αστών, θα σταθούμε ανάχωμα στη διεξαγωγή των πολέμων τους.

Γιατί οι πόλεμοι είναι δικοί τους, αλλά οι νεκροί δικοί μας. Και δεν σκοπεύουμε να θυσιάσουμε τις ζωές μας για τα κέρδη των αφεντικών.

"google ad"

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ

Αναρχική συλλογικότητα Οκτάνα

-μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας-

oktana.espivblogs.net

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...