13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Διμοιρίες των ΜΑΤ μεταφέρονται στην Κω με C-130 για να αποκατασταθεί η τάξη στο νησί | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Ο κύβος ερρίφθη για την ΕΛ.ΑΣ. μετά και τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα το πρωί στο γήπεδο της Κω, με τον αγριεμένο όχλο των παράτυπων μεταναστών να επιτίθεται εναντίον της λιγοστής αστυνομικής δύναμης του νησιού, που όχι μόνο την τήρηση της τάξης δεν μπορεί να εγγυηθεί υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και την ταχύτατη διεκπεραίωση των προσωρινών εγγράφων που ζητούν οι τουλάχιστον 6.000-7.000 μετανάστες που έχουν κατακλύσει το νησί, τα τελευταία 24ωρα και συνεχώς καταφτάνουν και άλλοι με συχνότητα που μόνο με απόβαση μπορεί να συγκριθεί.

Με αυτά ως δεδομένα λοιπόν, αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά στην Κω, δύο διμοιριών των ΜΑΤ με μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας C-130, που θα ενισχύσουν τους συναδέλφους τους και θα επιβάλουν την τάξη, όπου και όποτε αυτή κινδυνεύσει να διασαλευτεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί οι εκκλήσεις του Δημάρχου του νησιού που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να χυθεί αίμα, ενώ σε παρόμοιο περιστατικό στην Κάλυμνο, κάτοικοι του νησιού αντέδρασαν πετώντας δυναμίτες προς το μέρος των μεταναστών για να αποχωρήσουν.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά έκρυθμη στα νησιά του Αιγαίου και από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. οι εισροές αυτές χαρακτηρίζονται ως πρωτοφανείς, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για το σύνολο της ΕΕ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να αποφασισθούν οι ακριβείς αριθμοί προσωπικού και Υπηρεσίων που θα ενισχύσουν τα νησιά τις επόμενες ώρες και ημέρες και η περαιτέρω ενισχυσή των τοπικών δυνάμεων με πρόσθετο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες σύμφωνα με πληροφορίες του News247, για την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού στα νησιά με αξιωματικούς και εξοπλισμό της Frontex, αίτημα το οποίο έχει γίνει προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές και αναμένεται απάντηση… Επίσης, θα γίνει μία τιτάνια προσπάθεια ώστε τα αμέσως επόμενα 24ωρα να αποφορτιστούν τα νησιά από το πλήθος των προσφύγων που έχουν καταλήξει σε αυτά,να διεκπεραιωθούν όσο πιο άμεσα τα προσωρινά τους έγγραφα και να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=aeJIAj8KyNw”]

Να υπενθυμίσουμε ότι η ένταση προκλήθηκε όταν εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής οδού της Βασιλέως Γεωργίου, ξεκίνησαν διαμαρτυρία παρεμποδίζοντας την διέλευση τόσο των οδηγών όσο και των πεζών και ποδηλάτων στην περιοχή, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών αποχώρησης τους. Η αστυνομία αλλά και πολίτες αντέδρασαν χτυπώντας τους μετανάστες και ψεκάζοντας τους με πυροσβεστήρες.

"google ad"

Έκκληση από τον δήμαρχο του νησιού

Έκκληση στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι όπως είπε ξεπερνούν τις 7.000 στην Κω, απύθυνε με σημερινές δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης.

«Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην πολιτεία. Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες. Η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη. Προειδοποιώ ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος της Κω σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και επεσήμανε την ανάγκη να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί.

Ζήτησε επίσης να σταλούν άμεσα στην Κω ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια.

Αλλάζει στάση ο αστυνομικός με το μαχαίρι

Στο μεταξύ μεγάλες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί ο αστυνομικός που καταγράφηκε εχθές να χαστουκίζει μετανάστη, ενώ με το άλλο του χέρι κρατούσε μαχαίρι .

Αν κι εχθές είχε δηλώσει ότι δεν χαστούκισε τον μετανάστη αλλά  απλώς… έδειχνε τον δρόμο στους πρόσφυγες, τώρα φέρεται να λέει ότι έδρασε εν βρασμώ ψυχής εξαιτίας της «ψυχολογικής φόρτισης και πίεσης που δέχονται οι αστυνομικοί από τους μετανάστες».

Υποστηρίζει επίσης ότι το μαχαίρι δεν ήταν δικό του αλλά το βρήκε κι ότι τέτοια μαχαίρια δίνουν οι δουλέμποροι στους πρόσφυγες για να βουλιάξουν τις φουσκωτές λέμβους προκειμένου να διασωθούν από το Λιμενικό.

Χθες το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε στον απόηχο του περιστατικού μια ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ότι διενεργείται προανάκριση, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Ο… «νταής» αρχιφύλακας δήλωσε ότι δέχεται τις πειθαρχικές κυρώσεις που τυχόν να του επιβληθούν ωστόσο θα ήθελε «το Υπουργείο να δείξει την αντίστοιχη περισσή ευαισθησία που έδειξε στην προκειμένη περίπτωση και για τον καθημερινό αγώνα των αστυνομικών του νησιού».

news247.gr, tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...