19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Διπλάσιος ο αριθμός των διαταγών πληρωμών για τους Χανιώτες οφειλέτες

Ημερομηνία:

Διπλασιάστηκαν μέσα σε 4 χρόνια οι διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν από τα δικαστήρια σε Χανιώτες οφειλέτες. Την περίοδο των παχέων αγελάδων, το 2008, το σύνολο των διαταγών πληρωμών τόσο από το μονομελές πρωτοδικείο όσο και από το Ειρηνοδικείο Χανίων, έφτασε τις 1.129.

Μέσα σε 4 χρόνια, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Το 2012 ο αριθμός διπλασιάστηκε, αγγίζοντας τις 2.388!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Χανίων, Δημήτρη Ποντικάκη: “Ο διπλασιασμός των διαταγών πληρωμής, καταδεικνύει την έλλειψη ρευστότητας και τη γενικευμένη παύση πληρωμών”

Αξίζει να σημειωθεί το άλμα που παρατηρείται μεταξύ 2008 και 2009, όταν δηλαδή τα σύννεφα της παγκόσμιας κρίσης , άρχισαν να δημιουργούν τους πρώτους σοβαρούς τριγμούς.

Οι διαταγές πληρωμής τριπλασιάστηκαν και από 1129 τη μια χρονιά, εκτινάχθηκαν στις 3353 την επόμενη.

Αν μάλιστα, κοιτάξει κάποιος λίγο πιο πίσω, το 2007, όταν κανένας «κακός λύκος» δεν απειλούσε το ευτυχισμένο τέλος του οικονομικού παραμυθιού που βίωνε η χώρα και συγκρίνει τα στοιχεία με το σήμερα, τότε θα διαπιστώσει ότι η κάλπικη ευδαιμονία του παρελθόντος έχει παρέλθει ίσως ανεπιστρεπτί.

Δείτε τα στοιχεία (εδώ)

Κατασχέσεις

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ακινήτων στα Χανιά, που κατάσχονται και βγαίνουν σε πλειστηριασμό κινούνται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το όριο των 500.

Ωστόσο, αν και οι διαταγές πληρωμής παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση στο νομό Χανίων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που συνήθως τις ακολουθούν, μειώθηκαν σημαντικά το 2012 και έφτασαν τις 262 χάρη στο πάγωμα των πλειστηριασμών και στην παράταση που έχει δοθεί για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας μέχρι και το τέλος του 2013 και για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.

Τι απογίνονται τα ακίνητα των πλειστηριασμών

Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις των πλειστηριασμών που γίνονται, τα ακίνητα μένουν στα αζήτητα. Το 95% των κατασχέσεων που γίνονται, ματαιώνονται ελλείψει πλειοδοτών.

Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά άρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή δυνατότητα αγοράς ακόμα και ακινήτου που λόγω πλειστηριασμού μπορεί να πωληθεί ακόμα και έναντι πινακίου φακής.

Δεύτερον, τα έξοδα είναι πολλά, της τάξεως των 1000 ευρώ και άνω.

"google ad"

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Ποντικάκης: “Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανείς να το αγοράσει, δημιουργούνται, μόνο έξοδα κατάσχεσης, δικαστικού επιμελητή, συμβολαιογράφου κ.α. Γίνονται μια δυο προσπάθειες και στο τέλος οι επισπεύδοντες εγκαταλείπουν, καθώς δεν θέλουν να επιβαρύνονται σε κάθε προσπάθεια με έξοδα, χωρίς τελικά να έχουν έσοδα”.

Τώνια Λιοδάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...