19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Διόδια με χρέωση 0,063 ευρώ/χλμ ετοιμάζουν για τον νέο ΒΟΑΚ

Ημερομηνία:

Στην πορεία των έργων υλοποίησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση  του βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη στη Βουλή.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει η Κρήτη έναν σύγχρονο και κυρίως ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που παρέλαβε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία ήταν «απλά και μόνο μια μολυβιά στον χάρτη» με έναν διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς καμία απολύτως μελετητική ωριμότητα. «Όλο το έργο θα μπορούσε να ενταχθεί στον Ταμείο Ανάκαμψης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει καλά την δουλειά του, αλλά επί πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα» συμπλήρωσε ο Υπουργός, κάνοντας λόγο για πολιτική εξαπάτηση των κατοίκων της Κρήτης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι «μόλις αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, προχωρήσαμε σε σειρά ενεργειών για τη μελετητική ωρίμανση του έργου. Προχωρήσαμε πρώτα απ’ όλα στη δημοπράτηση και ανάθεση συμβάσεων εκτέλεσης γεωτεχνικών ερευνών και δοκιμών σε όλο το μήκος του τμήματος Χανιά – Νεάπολη και σε μια σειρά από μελέτες που είναι απαραίτητες για τη σωστή σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πιο συγκεκριμένα: για την κτηματογράφηση, για τα τοπογραφικά υπόβαθρα, για τα υδραυλικά έργα στα κατασκευασμένα τμήματα του ΒΟΑΚ, για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, για το παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών».

«Τα προχωράμε όλα αυτά με ταχύτητα, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου», συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής. Παράλληλα, σημείωσε ότι με την αναπροσαρμογή του χρηματοδοτικού μοντέλου του ΒΟΑΚ, έχει εξασφαλιστεί η αποδοχή της χάραξης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει γίνει μια αρχική κοστολόγηση των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν στις υφιστάμενες Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την εκπόνηση σειράς μελετών για την οδοποιία, τις γεωλογικές μελέτες κ.λπ.».

Το χρηματοδοτικό μοντέλο

To Χρηματοδοτικό μοντέλο, όπως έχει διαμορφωθεί αυτήν την στιγμή, έχει ως εξής:

· Πρώτον, τίμημα Μελετών – Κατασκευών σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, με πλήρη πρόβλεψη για την κατασκευαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων παρακάμψεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

· Δεύτερον, διατηρούμε τα πραγματικά διόδια, όπως προέβλεπε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με χρέωση 0,063 ευρώ/χλμ.

· Τρίτον, κυμαινόμενες πληρωμές από το Ελληνικό Δημόσιο ως ποσοστό των πραγματικών διοδίων.

· Τέταρτον, χρηματοδοτική Συμβολή Δημοσίου ύψους – το μέγιστο – 800 εκατομμύρια ευρώ.

«Η ορθή επιλογή της τεχνικής λύσης είναι καίριας και αποφασιστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του Έργου αλλά και για τη χρηματοδότησή του, με δεδομένο ότι αυτό θα υλοποιηθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με Σύμβαση Παραχώρησης» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο Μ. Βολουδάκης ανέπτυξε στην πρωτολογία του το σκεπτικό του για τη δημόσια χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει. (Επισυνάπτεται). Επιπρόσθετα ζήτησε επιβεβαίωση του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη εξαγγελθεί, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή περαιτέρω καθυστέρηση.

Στη δευτερολογία του, ο Μ.Βολουδάκης  ανέφερε ότι ορθώς ο Υπουργός στηλιτεύει τα ψέματα που έχουν ακουστεί ως σήμερα για την υπόθεση αυτή, τόνισε όμως ότι αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους πολίτες είναι τί γίνεται από εδώ και πέρα.

Ο Μ. Βολουδάκης επέμεινε και στη δευτερολογία του στη δυνατότητα και ανάγκη δημόσιας χρηματοδότησης του κόστους κατασκευής του ΒΟΑΚ, επικαλούμενος τόσο το κόστος της νησιωτικότητας για την Κρήτη, όσο και το γεγονός ότι η Κρήτη δικαιούται μια ειδική πρόνοια μετά από τόσα χρόνια καθυστέρησης στην υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου. Συμπλήρωσε ότι αφού καλυφθεί από το δημόσιο το κόστος κατασκευής, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου θα μπορούσε, και θα ήταν σωστό, να καλύπτεται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Όμως σε αυτή την περίπτωση τα διόδια θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Σημείωσε ακόμη ότι δημόσια χρηματοδότηση μπορεί να σημαίνει και ταχύτερους χρόνους υλοποίησης, καθώς παρακάμπτεται το στάδιο συγκρότησης τραπεζικής κοινοπραξίας για τη χρηματοδότηση κλπ.

"google ad"

Ζήτησε ακόμη επιβεβαίωση ότι προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός του τμήματος Χανιά – Κίσαμος το οποίο ήταν εκτός του σχεδιασμού του 2018, αλλά και να διευκρινισθεί ποια θα είναι τελικά η χάραξη στον ανατολικό Αποκόρωνα ως το Ρέθυμνο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...