17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Δραματική η κατάσταση στις Εφορίες Χανίων και Ηρακλείου: Κατά χιλιάδες συρρέουν οι πολίτες για να καταθέσουν τις πινακίδες τους

Ημερομηνία:

Το αδιαχώρητο και φέτος στις εφορίες της Ελλάδας και της Κρήτης αφού εκατοντάδες χιλιάδες είναι και φέτος οι οδηγοί που στήνονται στις εφορίες για να παραδώσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.

Οι ιδιοκτήτες που ήδη έχουν καταθέσει τις πινακίδςς τους έχουν ξεπεράσει τους 50.000 αλλά οι απόψεις για την τάση που θα διαμορφωθεί διίστανται.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, βλέπουν τον αριθμό των οδηγών που παραδίδει πινακίδες να ξεπερνά τα περσινά επίπεδα, δηλαδή κάτι παραπάνω από 135.000. Μόνος χαμένος είναι το ελληνικό δημόσιο λόγω της απώλειας εσόδων.

Η μαζική κατάθεση πινακίδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας αλλά και τη φτώχια των πολιτών.

Να σημειώσουμε ότι η τάση κατάθεσης πινακίδων είναι καθοδική αφού μετά από την έκρηξη που παρουσιάστηκε από το 2010 έως το 2012, πέρυσι είχαμε μείωση στην κατάθεση πινακίδων, παρά τα εκρηκτικά τέλη κυκλοφορίας ενώ φέτος αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, το 2010 κατατέθηκαν 170.000 πινακίδες, το 2011 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 204.000 και το 2012 στις 365.000. Πέρυσι περιορίστηκαν στις 135.000.

Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει πως οι πολίτες έχουν λεφτά και πληρώνουν, αλλά απλούστατα ότι πλέον είναι πολλοί λιγότερα τα αυτοκίνητα, άρα και μικρότερο το ποσοστό κατάθεσης πινακίδων. Υπό αυτό το πρίσμα το γεγονός ότι και φέτος θα έχουμε περίπου 130.000 πινακίδες που θα κατατεθούν στην εφορία είναι ενδεικτικό της οικονομικής κατάρρευσης που παρατηρείται στα ελληνικά νοικοκυριά.

Ποια η κατάσταση στα Χανιά

Στα Χανιά η κατάσταση δε διαφέρει από τη συνολική εικόνα. Ήδη, περισσότερες από 3.500 πινακίδες έχουν κατατεθεί από οδηγούς και ιδιοκτητες οχημάτων ΙΧ και μοτοποδηλάτων και η διαδικασία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Και στα Χανιά, πιθανότατα ο αριθμός των πινακίδων που θα κατατεθεί θα είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι όμως μετά από τέσσερα χρόνια όπου πάνω από 800.000 συμπολίτες μας έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, αυτό το στοιχείο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό.

Τα χρήματα δεν φθάνουν, έτσι λένε οι πολίτες που έχουν γεμίσει τις Εφορίες και προσπαθούν να κόψουν από όπου μπορούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που αυξάνονται ενώ οι μισθοί και τα χρήματα στο πορτοφόλι τους μειώνονται.

Δραματική η κατάσταση και στο Ηράκλειο

Και στο Ηράκλειο η κατάσταση είναι πολύ άσχημη αφού ο αριθμός των πινακίδων που θα κατατεθούν πλησιάζουν τα περυσινά νούμερα που είχαν φθάσει τις 11.000.

Η εικόνα και στην Εφορία στο Ηράκλειο είναι η συνηθισμένη για τέτοια περίοδο. Δηλαδή, τεράστιες ουρές, πολίτες που εκνευρισμένοι περιμένουν στις ουρές με τις πινακίδες στα χέρια τους για να τις παραδώσουν, άλλοι βογγάνε και αναστενάζουν παραπονούμενοι για τα πολλά οικονομικά βάρυ ενώ υπάρχουν και αυτοί που περιμένουν για να πληρώσουν και να προχωρήσουν τις δουλειές τους. Με άλλα λόγια μία κόλαση λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την αλλαγή του χρόνου.

"google ad"

Στην Εφορία του Ηρακλείου έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 4.000 πινακίδες, ενώ στον τεράστιο αυτό αριθμό δεν έχουν υπολογιστεί τα φορτηγά και τα μηχανάκια, πόσω μάλλον οι πινακίδες που κατατίθενται στα γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Αρκαλοχώρι, Μοίρες, Τυμπάκι και Χερσόνησο.

113 εκατομμύρια ευρώ εισπράττουν από τα τέλη κυκλοφορίας στην Κρήτη, μόλις 12 εκατομμύρια επιστρέφουν για έργα

Υπενθυμίζουμε, ότι όπως μας είχε αναφέρει ο κ. Λιονάκης σε παλιότερο ρεπορτάζ, τα τεράστια ποσά που συσσωρεύονται από τα τέλη κυκλοφορίας δεν πηγαίνουν στους δρόμους: «Η μέση είσπραξη είναι περίπου 1 δισεκατομμύρια 100 εκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη το ποσό φτάνει τα 113 εκατομμύρια ευρώ. Απ’ αυτά τα χρήματα στους δρόμους της Κρήτης δεν επενδύονται πάνω από 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ».

Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη απάτη: Που πάνε τα 4 δις ευρώ το χρόνο από τις εισπράξεις σε διόδια και τέλη κυκλοφορίας;

agonaskritis.gr με πληροφορίες από neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...