23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δυο πόρτες έχει η ζωή: μια που καταργεί δικαιώματα (Γουβερνέτο), μια που τα υπερασπίζει (αγώνες)

Ημερομηνία:

Του Μανώλη Καπετανάκη *

Μα δεν θα έχουμε πια ούτε τη δυνατότητα να ξεγλιστράμε από την αφόρητη καθημερινότητα επισκεπτόμενοι έναν κοντινό (και άρα προσιτό οικονομικά) και ιδιαίτερου κάλλους τόπο;

Φυσικά και δεν θα έχετε, απαντάει αγριεμένα  το σύστημα με το στόμα των κυβερνήσεων του, αλλά και πρόσφατα των ιερομόναχων. Οι οποίοι βέβαια περισσότερο θυμίζουν σκληρούς μεγαλοτσιφλικάδες και επιδέξιους επιχειρηματίες (δρομολογούν το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο της Μεσογείου!), παρά λιτοδίαιτους ασκητές με απέχθεια στον εγκόσμιο πλουτισμό.

Σπίτι, δουλειά δυσεύρετη και εξοντωτική, οριακή κατανάλωση στα πιο αναγκαία και ξανά πίσω στο υποθηκευμένο σπίτι. Ξεχάστε ωράρια, μισθούς χορταστικούς, συντάξεις, σπουδές των φτωχόπαιδων, ασύμφορη περίθαλψη, «ταραχοποιούς» συνδικαλισμούς και λοιπές εργατολαϊκές ελευθερίες.

 Υποστείτε δηλαδή βαριές  στερήσεις στην ασήμαντη επίγεια παρουσία σας, μα και σημαντικές για την κερδοφορία της δικής μας παρασιτοκρατίας. Η ανταμοιβή των καταφρονεμένων  θα έρθει αργότερα σε μια άλλη πνευματική διάσταση και όπως λένε κάποιοι άλλοι ομοϊδεάτες των καλόγερων «τρώγοντας πιλάφια στους παράδεισους (του παραμυθιού)».

Άλλωστε εδώ και δυο χιλιετίες οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος συμβουλεύουν ρητά «Πάσα ψυχή να υποτάσσεται εις τας ανωτέρας εξουσίας ….. είτε εις ηγεμόνας…». Επειδή λοιπόν  υπέρτατη αρχή της χώρας είναι το ελληνικό κεφάλαιο και κυρίως οι εγκληματίες  ιμπεριαλιστές, «οφείλουμε» να πειθαρχούμε στους πολεμοχαρείς σχεδιασμούς τους και να «δοξολογούμε» τις αμερικανονατοϊκές βάσεις – λημέρια του θανάτου.

ΟΧΙ όμως. Διαφωνούμε «κύριοι» με τα μεταξωτά κουστούμια και  ράσα. Δεν θα σας εκχωρήσουμε τα δίκια μας. Κατατώντας έτσι βουβό, ταπεινωμένο κοπάδι εριφίων στο θυσιαστήριο του καπιταλισμού. Με καταρρακωμένο ηθικό και εμπεδωμένη την αντίληψη ότι τίποτα δεν αξίζουμε και μας πρέπει.

Οπότε ας πεθαίνουμε απροστάτευτοι κατά χιλιάδες από τη σύγχρονη πανούκλα. Ή μη έχοντας το περιθώριο ακόμη και μιας απλής εκδρομής στην ομορφιά της φύσης στην περιοχή του Γουβερνέτου.

Είμαστε αποφασισμένοι και δεν υποχωρούμε. Στηριγμένοι πρωταρχικά στη δύναμη των κινητοποιήσεων μας και δίχως ψευδαισθήσεις για τη θολή συμπαράσταση τοπικών παραγόντων θα αντιμετωπίσουμε με ανυποχώρητη διάθεση τη σύμφωνα με όσα δικαιούμαστε σαν λαός  ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ σας.

Κρατήστε σαν μονή τους ιστορικά επιλήψιμους (επί τουρκοκρατίας) τίτλους ιδιοκτησίας  σας, αλλά η ανεμπόδιστη πρόσβαση των κατοίκων στην περιοχή είναι αδιαπραγμάτευτη.

Αρκετές πόρτες-φραγμούς  έχουμε στη ζωή μας μέσα σε μια κοινωνία φυλακή. Ετούτη η μικρή τελικά  θα φύγει. Ώστε να μην ακολουθήσει το κλείσιμο και άλλων. Αντίθετα να αρχίσει το άνοιγμα των σοβαρότερων.

Νέα συγκέντρωση των διαμαρτυρόμενων Χανιωτών την Κυριακή 9/5 στις 12 το μεσημέρι έξω από το μοναστήρι του Γουβερνέτου.

 

* Μέλος Πρωτοβουλία Αντίστασης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...