16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Δύο ακόμα «ναι» σε Γαλλία και Ιρλανδία για μια ελεύθερη Παλαιστίνη

Ημερομηνία:

Η γαλλική Γερουσία υπερψήφισε με μικρή πλειοψηφία απόφαση που ζητεί από την κυβέρνηση της χώρας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης για διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά, τα μέλη της γαλλικής Γ ερουσίας ψήφισαν υπέρ μη δεσμευτικής απόφασης που καλεί την γαλλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Η Κάτω Βουλή υιοθέτησε παρόμοιο ψήφισμα την προηγούμενη εβδομάδα, με μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Βουλευτές πολλών χωρών της Ευρώπης πιέζουν προς τη λύση των δύο κρατών, εκφράζοντας απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη έχουν παγώσει.

Τον Οκτώβριο, η Σουηδία έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που αναγνώρισε την Παλαιστίνη, ενώ τα Κοινοβούλια σε Ισπανία, Βρετανία και Ιρλανδία ψήφισαν μη δεσμευτικές προτάσεις υπέρ της αναγνώρισης.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ έχουν καταρρεύσει και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να επιδιώξουν μονομερώς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Υπέρ και οι βουλευτές στην Ιρλανδία

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι ιρλανδοί βουλευτές ψήφισαν και αυτοί υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα, οι ιρλανδοί βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνησή τους «να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης» στη βάση των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η ψηφοφορία στην Ιρλανδία επί της πρότασης που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν και έλαβε την υποστήριξη όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου -συμπεριλαμβανομένων αυτών της κυβερνητικής συμμαχίας- έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η αναγνώριση «θα ήταν θετική συμβολή στη διασφάλιση λύσης ύστερα από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση» διευκρινίζει η πρόταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσάρλι Φλάναγκαν δήλωσε ότι το Δουβλίνο υποστηρίζει την αρχή μιας λύσης που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών. «Έχω δηλώσει σαφώς ότι ουδεμία επιφύλαξη έχω επί της αρχής της πρότασης για ταχεία αναγνώριση εάν, όπως πιστεύω, αυτό μπορεί να συμβάλει στη λύση της διένεξης».

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...