21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δ. Καμπουράκης: “Πήγα μια βδομάδα στην Κρήτη. Στα Σφακιά συγκεκριμένα, δηλαδή στα χωράφια του Παύλου Πολάκη”

Ημερομηνία:

Με τη συζήτηση περί πιθανότητας καθόδου του δημοσιογράφου Δημήτρη Καμπουράκη ως υποψήφιου βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στα Χανιά, το παρακάτω άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο liberal.gr σχετικά με μία επίσκεψή του στα Σφακιά, “στα χωράφια του Παύλου Πολάκη” αποκτά μία άλλη σημασία.

Διαβάστε τι γράφει:

Πήγα μια βδομάδα στην Κρήτη. Στα Σφακιά συγκεκριμένα, δηλαδή στα χωράφια του Παύλου Πολάκη. Ξέρετε βέβαια τι σημαίνει Κρήτη, αν δούμε τα εκλογικά αποτελέσματα του 2015. Σα να επισκέπτεσαι παράρτημα της Κουμουνδούρου. Στον νομό Χανίων ας πούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τέσσερις βουλευτές στους τέσσερις του νομού. Να σας πω τι κατάλαβα απ’ την επίσκεψη μου; Ότι θα πάθουν ζημιά που θα την φυσούν και δεν θα κρυώνει.

Δεν υπερβάλω. Αν άνοιξα είκοσι συζητήσεις με ντόπιους -και το ‘κανα συστηματικά και επίτηδες- δεν βρήκα ούτε έναν να μου μιλήσει ανοικτά υπέρ της κυβέρνησης. Έστω έναν για δείγμα. Βρήκα κάμποσους που την έβριζαν ανοικτά. Άλλους που μουρμούριζαν για την φορολογία, τα ανύπαρκτα έργα υποδομής ή τις υπηρεσίες που υπολειτουργούν, αποφεύγοντας τις απευθείας πολιτικές αναφορές. Βρήκα μερικούς που υποστήριζαν τον Κυριάκο κι άλλους που στραβομουτσούνιασαν στο άκουσμα του ονόματος του ή της Φώφης. Βρήκα έναν-δυο που είπαν ότι δεν γουστάρουν κανέναν και ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Συνάντησα και κάποιον που μύριζε ακροδεξιά, αλλά στην Κρήτη –ξέρετε- δεν λες εύκολα ότι είσαι Χρυσαυγίτης διότι σε προγκάνε οι γύρω-γύρω. Και οπαδό του ΚΚΕ βρήκα και προβληματισμένο Ποταμίσιο βρήκα. Μόνο έναν δεν πέτυχα. Αυτόν που θα έλεγε ευθαρσώς «εγώ είμαι με τον Αλέξη».

Δεν εννοώ φυσικά ότι τα ποσοστά του μέχρι πρότινος κραταιού ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκμηδενιστεί. Προφανώς όχι και ειδικά στην Κρήτη όπου η οικονομική κρίση χτύπησε λιγότερο από άλλες περιοχές, λόγω των πολλαπλών παραγωγικών δυνατοτήτων του νησιού. Άλλο πράγμα έχει χαθεί. Ο οπαδός που θα βγει στο καφενείο, στην παρέα ή στην τυχαία συζήτηση και θα πει δίχως να κομπιάσει ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι καλή και πρέπει να επανεκλεγεί. Αυτό το είδος του πολίτη έχει χαθεί από προσώπου γης. Εκείνον που θα πει ότι δεν γουστάρει τον Κυριάκο ή την Φώφη θα τον βρεις. Αλλά αυτόν που θα φωνάξει ευθέως ότι ο Αλέξης είναι μια χαρά πρωθυπουργός, πρέπει να ψάξεις πολύ για να τον συναντήσεις και πάλι αμφιβάλω αν θα ‘χεις αποτέλεσμα.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια της μόδας, αλλά ότι οι εναπομείναντες οπαδοί του έχουν πια μπει στην ψυχολογία της μειονότητας. Κλείνονται στο καβούκι τους, πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ακροατές για τα λόγια τους ή δεν νιώθουν εμπιστοσύνη στα ίδια τους τα επιχειρήματα και προτιμούν να σιωπούν ακόμα κι όταν ακούνε τους άλλους να βρίζουν τον Αλέξη και τους υπουργούς του. Αυτό ξέρετε πως το ‘λεγαν οι παλιοί κομματάρχες που έλεγχαν τα χωριά και τις γειτονιές; «Έχασε τη μάχη του καφενείου.» Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι έχασε τον αέρα της νίκης. Κι όποιος χάσει τον αέρα της νίκης, δεν κερδίζει εκλογές. Αυτοί που σήμερα δεν μιλούν, αύριο δεν θα πάνε να μοιράσουν ψηφοδέλτια και μεθαύριο δεν θα πάνε στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος. Κάποιοι απ’ αυτούς, στο τέλος μπορεί και να λακίσουν μπροστά στην κάλπη. Όλα μια γραμμή είναι, το ένα φέρνει το άλλο.

Πως θα πάνε έτσι σε εκλογές; Μόνο μέσα από τις τηλεοράσεις και όντας εξαφανισμένοι στην υπόλοιπη κοινωνία; Με οπαδούς όχι μόνο λιγότερους από παλιά, αλλά και δίχως κουράγιο; Δίχως μαχητικούς υποστηρικτές που μπαίνουν με αέρα στις συζητήσεις; Με σιωπηλούς οπαδούς που αφήνουν τους αντιπάλους να αλωνίζουν δίχως αντίλογο; Πρόκειται για συνταγή εκλογικής καταστροφής. Βέβαια, αυτοί πιστεύουν ότι θα βγάλουν πάλι μπροστά τον Τσίπρα, οποίος μαζί με τους μπουναμάδες του θα σαρώσει όπως κάποτε. Ξεχνώντας πως τον καιρό που ο Αλέξης συνέπαιρνε τις ενθουσιώδεις μάζες στις πλατείες, υπήρχε και από ένας τοπικός Αλέξης σε κάθε καφενείο και σε κάθε δρόμο, που αναπαρήγαγε τον αρχηγό με μέγιστο ενθουσιασμό και πειστικότητα. Τώρα που χάθηκαν αυτοί;

liberal.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...