15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δ. Κουτσούμπας από Χανιά: “Από υπόγειες στοές στο Μαράθι φορτώνουν τα πλοία τους με πυρομαχικά και πυραύλους για τους πολέμους που συμμετέχουν οι ΗΠΑ” | Φωτός

Ημερομηνία:

Ομιλία έδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπα σε συνεστίαση της Τ.Ε. Χανίων στο κέντρο “Αλκυών” στο Μάλεμε. Ο κ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε “πώς  γίνεται να τελειώνουν τα μνημόνια και οι κυβερνώντες να έχουν δεσμευτεί για πλεονάσματα που θα φτάνουν μέχρι το 2060” ενώ στη συνέχεια έδωσε μεγάλη βαρύτητα στα όσα συμβαίνουν στα Χανιά με τις βάσεις της Σούδας.

Ανέφερε ότι μόνο μέσα στο 2016 η Σούδα φιλοξένησε 122 πολεμικά πλοία του αμερικάνικου ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι:

“Από μόνο του το παράδειγμα της βάσης της Σούδας, μπορεί σήμερα να προβληματίσει όλους όσους εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ”

_DSC2003

Και συνέχισε:

“Κάθε χρόνο η χρήση της βάσης αυξάνεται, για αυτό και οι ΗΠΑ απαιτούν την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.”

Αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο που έχει η βάση στις πολεμικές συρράξεις σημειώνοντας τη μεταφορά πυρομαχικών και πυραύλων από τα υπόγεια τούνελ στο Μαράθι σε πλοία του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού ενώ στάθηκε και στον ιδιαίτερα σημαντικά ρόλο του “Πεδίου Βολής Κρήτης” που είναι μόνο κατ’ όνομα κρητικό αφού ο αληθινός τίτλος του είναι “Εγκατάστασης Βολής Πυραύλων του ΝΑΤΟ” (NAMFI).

Σημείωσε ότι βρίσκεται σε μία ευαίσθηση περιοχή και αποτελεί “ένα από τα ελάχιστα πεδία βολής στον κόσμο που μπορεί να παρέχει σχεδόν κάθε τύπο δράσεων στο έδαφος, την επιφάνεια και τον αέρα.”

Είπε:

“Περηφανεύονται για την ύπαρξή του και για το γεγονός ότι είναι από τα λίγα πεδία βολής, γιατί όσα υπήρχαν σε άλλες χώρες τα έχουν κλείσει κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις. Και βέβαια ούτε λέξη για τις επιπτώσεις από την λειτουργία του στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού.”

Να σημειώσουμε ότι μετά το τέλος της ομιλίας του ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τους παρευρισκόμενους να παραμένουν στο κέντρο μέχρι αργά το βράδυ.

Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Ζωγραφάκη.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:

_DSC1981

"google ad"

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρέχει να ολοκληρώσει με τους λεγόμενους θεσμούς την τρίτη κατά σειρά αξιολόγηση, να ψηφίσει έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τρέχει και μια άθλια προπαγάνδα που στόχο έχει να παγιδεύσει το λαό, να δημιουργήσει για μια ακόμα φορά ψεύτικες προσδοκίες.

Τι μας λέει κάθε τρεις και λίγο ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του; Ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, η επιτροπεία τελειώνει, ότι βγαίνουμε στο ξέφωτο…

Μάλιστα ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, μας λένε τα κυβερνητικά στελέχη ότι είναι ο «ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός». Ποιον κοροϊδεύουν;

Πως γίνεται να τελειώνουν τα μνημόνια και να έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα για μετά το 2019 και το 2020, όπως το τσεκούρι στο αφορολόγητο και τις συντάξεις;

Πως γίνεται να τελειώνουν τα μνημόνια και οι κυβερνώντες να έχουν δεσμευτεί για πλεονάσματα που θα φτάνουν μέχρι το 2060…

Και για να ‘χουμε καλό ερώτημα… Τι σημαίνει βγαίνουμε από τα μνημόνια;

_DSC2089

Μήπως σημαίνει ότι θα πάψουν να ισχύουν οι μνημονιακοί νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, νόμοι που εφαρμόζονται στο ακέραιο και έχουν γονατίσει το λαό μας;

Μήπως σημαίνει ότι τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την πρώτη, τη δεύτερη αξιολόγηση και αυτά που ετοιμάζεται να ψηφίσει αυτές τις μέρες με την τρίτη αξιολόγηση έχουν ημερομηνία λήξης;

Όχι βέβαια είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, γιατί είναι μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μέτρα προαπαιτούμενα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Και μιας και μιλάμε για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε “δίκαιη ανάπτυξη”, για να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, ας μας πουν οι κύριοι της κυβέρνησης…

Τι λένε στους καπιταλιστές, στους εκπροσώπους των μονοπωλιακών ομίλων που συναντούν στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο;

Τι λένε στον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τις λοιπές εργοδοτικές ενώσεις, που κάθε τρεις και λίγο διατυπώνουν τις απαιτήσεις τους, πότε για την επέκταση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, πότε για τις συλλογικές συμβάσεις και ποιος θα τις υπογράφει στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης;

Τι είπε ο πρωθυπουργός στους επενδυτές που συνάντησε στις ΗΠΑ, πρόσφατα στη Γαλλία και αλλού;

_DSC1971

Ότι θα καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους που έφτασαν τους μισθούς και τα εργατικά δικαιώματα στον πάτο;

Ότι θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751;

Ότι θα σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εργαζομένων που επιβάλει στα νέα παιδιά κάτω των 24 χρόνων ακόμα μικρότερους μισθούς;

Ότι θα νεκραναστήσει την κοινωνική ασφάλιση που η δική του κυβέρνηση έθαψε;

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει.

Γιατί –όπως διατυμπανίζει ο πλασιέ Πρωθυπουργός- στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις τις οποίες ο ίδιος ανέλαβε να διαφημίσει, η εκμετάλλευση δήθεν έχει καταργηθεί, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες είναι μια οικογένεια, μαζί απολαμβάνουν τον πλούτο, όποτε το μόνο που έχει απομείνει, είναι το δικαίωμα στην απεργία, το οποίο όπου να ‘ναι ουσιαστικά θα απαγορεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ….

Μια πρώτη βέβαια άμεση απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην πανεργατική πανελλαδική απεργία που εξαγγέλθηκε για τις 14 του Δεκέμβρη.

_DSC2110

Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία να απορρίψουν ένα – ένα τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, να σπάσουν το κλίμα της αναμονής και της ανοχής, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με το δήθεν “τέλος των μνημονίων” την ανάπτυξη που είναι στο δρόμο και έρχεται…

Μαζική συμμετοχή στην απεργία για να δοθεί απάντηση στην απληρωσιά, στις απολύσεις, στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας για την υπογραφή ΣΣΕ.

Μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, στα συλλαλητήρια και τελικά στην απεργία για να στηριχτεί το αίτημα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους δουλειάς, για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.

Μαζική συμμετοχή στην απεργία για να δοθεί απάντηση στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, με το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, το χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

Θα μας βρουν μπροστά τους και κάθε μέρα και στις 14 του Δεκέμβρη και μετά.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

_DSC2184

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου ζήσαμε το μεγαλύτερο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κι ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι συμφώνησε για την επέκταση κι αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, στον Άραξο, στη Πρέβεζα, και τη δημιουργία νέων, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Υπέγραψε την αναβάθμιση των F-16, τα οποία αφορούν στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, στις οποίες εμπλέκεται άμεσα η Ελλάδα και για τις οποίες ο λαός που ήδη ματώνει θα πληρώσει 2,4 δισ.

Και μιας και βρισκόμαστε σήμερα εδώ στα Χανιά, όπου βρίσκεται η νατοϊκή βάση της Σούδας, ρωτάμε:

Δεν έχει δικαίωμα ο λαός της Κρήτης, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στα Χανιά να μάθουν, να ενημερωθούν τι ακριβώς συμφώνησε η κυβέρνηση για τη βάση της Σούδας;

Βέβαια γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανανέωσε μέχρι το Νοέμβρη 2018 τη γενική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η οποία υπογράφτηκε για πρώτη φορά το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Είναι η συμφωνία που προβλέπει την παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει την «αεροπορική βάση της Σούδας», αλλά την προβλήτα αεροπλανοφόρων, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής ΚΕΝΑΠ, το Πεδίο Βολής Κρήτης ΠΒΚ.

_DSC2271

Αν συνυπολογιστούν και οι εθνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Σούδα και είναι αξιοποιήσιμες από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως είναι ο Ναύσταθμος Κρήτης, η 115 πτέρυγα μάχης, το αεροδρόμιο των Χανίων, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, καταλαβαίνει κανείς ότι συνολικά η βάση της Σούδας αποτελεί έναν παράγοντα μεγάλης ισχύος στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για τις επιδρομές τους σε βάρος ξένων λαών, φιλικών προς τον ελληνικό.

Από μόνο του το παράδειγμα της βάσης της Σούδας, μπορεί σήμερα να προβληματίσει όλους όσους εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλους όσους νοιώθοντας αριστεροί, προοδευτικοί διαδήλωναν ενάντια στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία.

Όλους όσους απαιτούσαν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν όλες οι αμερικάνικες βάσεις.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μαζί στις κινητοποιήσεις για να κλείσει η βάση της Σούδας, το ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για τις επιθέσεις τους απέναντι σε άλλους λαούς.

Τώρα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τα έργα και τις ημέρες της στα λόγια “αριστερής” κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η αμερικανική παρουσία στη Σούδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αποτελεί το ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τον Ινδικό Ωκεανό.

Μέσα στο 2016 στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του αμερικάνικου ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο η χρήση της βάσης αυξάνεται, για αυτό και οι ΗΠΑ απαιτούν την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

_DSC2373

Πρόσφατα μάλιστα ο Αμερικανός πρεσβευτής σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, τόνισε τη σημασία για τις ΗΠΑ, της βάσης της Σούδας λέγοντας:

“Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής”.

Ο ίδιος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βάση της Σούδας, για τη συμπλήρωση των 242 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικάνικου Ναυτικού, τόνισε ότι στα πλαίσια της αυξανόμενης «αμυντικής συνεργασίας» της Ελλάδας και των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί το προσωπικό των ΗΠΑ στη βάση, γιατί η βάση έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα μεταφοράς πολεμικού υλικού και υποστήριξης στα πεδία των μαχών που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού.

Τόνισε μάλιστα ότι οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μεσόγειο «υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της Σούδας»!!!

Με κυνικό και προκλητικό τρόπο είπε ότι: «η βάση είναι αφιερωμένη στη φροντίδα του στόλου και των αερομεταφορών σε αυτή την στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου».

Στην εφημερίδα της βάσης του Οκτωβρίου αναφέρεται ότι για πρώτη φορά το αμερικανικό ναυτικό χρησιμοποίησε τα τούνελ που υπάρχουν εκεί, για φύλαξη ενεργών πυρομαχικών.

Επίσης ότι πύραυλοι τόμαχωκ μετακινήθηκαν από τα τούνελ κάτω στην προβλήτα Κ-14 και φορτώθηκαν στο πλοίο USS PORTER.

Ακόμη ότι με την συνεργασία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και αμερικανικών πλοίων φορτώθηκαν πυρομαχικά από τις προβλήτες στο Μαράθι για μεταφορά τους σε πλοία εν πλω.

Μάλιστα για τα μάτια του κόσμου, οι μισθοφόροι των ΗΠΑ κάνουν και δράσεις όπως, ο καθαρισμός ακτών ή το σφουγγάρισμα στο γηροκομείο Χανίων!!!

Βεβαίως αυτά συμβαίνουν αφού έχουν προηγηθεί πράξεις βίας των καουμπόηδων, όπως τότε που είχαν ρίξει το ταξί στο ρέμα, ή πρόσφατα με την τραμπούκικη γρονθοκόπηση νεαρού Χανιώτη.

Το σημαντικό όμως είναι ότι τότε μετά τις “αγαθοεργίες” τους στα Χανιά τα αεροπλανοφόρα μαζί με άλλα πλοία και υποβρύχια εξαπολύουν το θάνατο στη Συρία και αλλού.

Ιδιαίτερο ρόλο στη Σούδα έχει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) το οποίο αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης και πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ.

Όχι τυχαία έχει χαρακτηριστεί «το διαμάντι του ΝΑΤΟ», όχι τυχαία επίσης το επισκέπτονται συχνά – πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αλλά και το Πεδίο Βολής Κρήτης το οποίο διαφημίζεται του οποίου ο τίτλος από τα αγγλικά μεταφράζεται ως «εγκατάσταση βολής πυραύλων του ΝΑΤΟ».

Για να δει κανείς τι υπηρεσίες προσφέρει Πεδίο Βολής Κρήτης στο ΝΑΤΟ, φτάνει να διαβάσει την ιστοσελίδα του, όπου περηφανεύεται για το «σημαντικό ρόλο που παίζει, για τη γειτνίασή του με την 115 πτέρυγα μάχης, το ΚΕΝΑΠ, αλλά και τις μονάδες Αμερικανών ρέϊντζερς, για συνδυασμένες πολυδιάστατες ασκήσεις».

Περηφανεύεται ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή παρέχοντας δυνατότητες εκπαιδευτικών βολών, πολύ κοντά στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε νατοϊκές επιχειρήσεις, καθώς και να υποδέχεται τα στρατεύματα που επιστρέφουν από τις ζώνες του πολέμου. Κι όλα αυτά γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα πεδία βολής στον κόσμο που μπορεί να παρέχει σχεδόν κάθε τύπο δράσεων στο έδαφος, την επιφάνεια και τον αέρα.

Περηφανεύονται για την ύπαρξή του και για το γεγονός ότι είναι από τα λίγα πεδία βολής, γιατί όσα υπήρχαν σε άλλες χώρες τα έχουν κλείσει κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις. Και βέβαια ούτε λέξη για τις επιπτώσεις από την λειτουργία του στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Σούδα, είναι ένα ορμητήριο των μακελάρηδων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Έχει ξεκάθαρο επιθετικό – δολοφονικό ρόλο στους πολέμους που εξαπολύουν ενάντια σε λαούς της περιοχής, με τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτα. Μόνο σε περιπέτειες και συμφορές εμπλέκει η Σούδα τον Ελληνικό λαό.

Η παρουσία εδώ των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ είναι εχθρική προς τον ελληνικό λαό.

Τέτοια ήταν ανέκαθεν, τέτοια θα είναι πάντα.

Γι’ αυτό ο λαός μας οργανωμένος και αποφασισμένος να παλέψει για να κλείσει η βάση της Σούδας. “

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ