19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Είμαι απλά εναντίον του φασισμού»: Η Γελένα και ο “Ιερός Πόλεμος”, στη Λετονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ημερομηνία:

Γράφει ο Γρηγόρης Τραγγανίδας

Η Γελένα Μποτσεβάρ είναι μια απλή νοικοκυρά και μητέρα τριών παιδιών. Ζει στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας. Στις 16 του περασμένου Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας «παρέλασης» των Λετονών ναζί και των νοσταλγών τους στο κέντρο της πόλης, η Γελένα βγήκε από την κουζίνα της, κατέβηκε στο δρόμο, μπήκε ανάμεσα στις γραμμές τους και άρχισε να τραγουδά δυνατά τον αντιφασιστικό, σοβιετικό ύμνο, «Ιερός Πόλεμος».

Μόλις λίγους στίχους πρόλαβε να φωνάξει και αμέσως η αστυνομία τη συνέλαβε. Ωστόσο, η Γελένα εξακολουθούσε να τραγουδά μέχρι να την βάλουν στο περιπολικό, μπροστά στα μούτρα των φασιστών που είχαν μείνει άναυδοι μέσα στις στολές τους των Ες Ες.

Εναντίον της Γελένας, η οποία κρατήθηκε επί μιάμιση ώρα στο αστυνομικό τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων», ασκήθηκε δίωξη… για «χουλιγκανισμό» και απειλείται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τα 350 ευρώ. Η ίδια βέβαια, όχι μόνο δεν το μετάνιωσε αλλά υπερασπίζεται την πράξη της με αποφασιστικότητα. Αλλωστε και οι δύο παππούδες της πολέμησαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. «Αυτοί που τώρα παρελαύνουν λένε ότι είναι υπέρ της Λετονίας. Όχι. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτοί πολέμησαν στο πλευρό τής φασιστικής Γερμανίας. Έδωσαν όρκο υποταγής στον Χίτλερ. Αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ έκανα το καθήκον μου ως πολίτης. Δεν είμαι εναντίον των Λετονών. Είμαι απλά εναντίον του φασισμού. Στη Μάχη της Μόσχας εναντίον των ναζί έδωσαν τη ζωή τους τέσσερις χιλιάδες Λετονοί στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού. Γι” αυτούς κανείς δεν μιλά εδώ. Κρίμα…».

Το μόνο που μένει να προσθέσει κανείς είναι, ίσως, ότι η Λετονία αποτελεί κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό φυσικά σε τίποτα δεν εμποδίζει το καθεστώς της – το αντίθετο μάλιστα – να έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα, να εμφανίζει τους Λετονούς συνεργάτες των ναζί και τα λετονικά Ες Ες ως «απελευθερωτές» και να έχει θέσει το 25% του πληθυσμού της σε μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς πολιτικά δικαιώματα επειδή είναι ρωσόφωνοι.

Α, ναι! Έχει και την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο…

Κι εδώ ο ύμνος που βγήκε να τραγουδήσει η Γελένα…

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=sailmeWkm_A”]

toperiodiko.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...