24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο Jose Mujica της Ελλάδας; | Φωτός

Ημερομηνία:

Όχι δεν είναι. Όμως όπως ο Jose Mujica, τον “πρόεδρο των φτωχών” της Ουρουγουάης, ο Αλέξης Τσίπρας στα πρώτα του βήματα προσπαθεί να δώσει την εικόνα ενός πολιτικού με άλλο ήθος. Από τον τρόπο ντυσίματός του έως τις πρώτες του ενέργειες ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας φωνάζει πως θα κυβερνήσει με άλλο τρόπο. Πιο κοντά στο λαό, πιο μακριά από αχρείαστους φορμαλισμούς, με απλό λόγο, κατανοητό. Με σεβασμό στις καταβολές του αλλά για όλους τους Έλληνες και ειδικά δίπλα στους πιο χτυπημένους από την κρίση.

Για τον Jose Mujica τον πρόεδρο της Ουρουγουάης, τα γυμνά πόδια στα σανδάλια του, σε συνέντευξη τύπου με τον υπ. Οικονομικών της χώρας, αποτελούσαν για αυτόν φυσιολογικό τρόπο ζωής και άνεσης. Ένας συνάδελφός του, του είπε ότι η προεδρία πρέπει να περικυκλώνεται με μια μορφή μυστηρίου. «Μα, ποιο μυστήριο; Ποιο μυστήριο;» αναρωτιόταν σχεδόν θυμωμένος ο Mujica.

«Είναι μια λειτουργία με μεγάλη σημασία, αλλά ο πρόεδρος δεν είναι ούτε θεός ούτε μονάρχης. Αφού όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο», έλεγε. Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να ακολουθήσει αυτά τα βήματα;

o-MUJICA-SANDALIAS-facebook

Στα πρακτικά, οι δείκτες διαφθοράς, στην Ουρουγουάη του Mujica ήταν οι χαμηλότεροι της Λατινικής Αμερικής και από τους χαμηλότερους στον κόσμο.

Σε κοινωνικά ζητήματα, όπως οι γάμοι ομοφυλοφίλων ζευγαριών, ή η νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης και άλλα, η μικρή του χώρα «βάζει τα γυαλιά» και σε χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και σε αυτές που καυχιούνται για τα «φώτα της Δημοκρατίας». Μάλιστα, πριν αποχωρήσει από την προεδρία της χώρας είχε εγκαινιάσει πρόγραμμα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία. Όχι σε στρατόπεδα, εννοείται.

URUGUAY-superJumbo-v2

  • Έδινε το 90% από τον επίσημο μισθό του των $12,000 στους φτωχούς.
  • Μόλις το 2005, παντρεύτηκε την Lucía Topolansky, μια αγωνίστρια των Τουπομάρος με την οποία συμβίωνε επί χρόνια.
  • Δεν έμενε στην υπερπολυτελή προεδρική κατοικία και ζούμε σε μια φάρμα που καλλιεργούν με τη γυναίκα του χρυσάνθεμα προς πώληση για να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσης.
  • Οδηγούσε μια Φολκς Βάγκεν του 70 – φυσικά δεν έχει οδηγό – και όταν χαλάει τη φτιάχνει, όσο μπορεί, ο ίδιος.
  • Δεν είχε κανένα αστυνομικό για την προστασία του
  • Δήλωνε ανθρωπιστής και άθεος.
  • Περίμενε στην “ουρά” να εξεταστεί στο κρατικό νοσοκομείο.

mujica-obama

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει ο “πρωθυπουργός των φτωχών”;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βεβαίως πολλά να κάνει για να φτάσει να χαρακτηριστεί ως ο “πρωθυπουργός των φτωχών” της Ελλάδας και δεν έχει την ιστορία του προέδρου της Ουρουγουάης. Όμως, υπάρχουν και κοινές συνισταμένες.

Μαζί εδώ και 20 χρόνια με τη γυναίκα του Μπέτυ Μπαζιανά, έκαναν δύο παιδιά, δίχως όμως να έχουν παντρευτεί.

Ζουν σε μια πολυκατοικία επτά ορόφων στην Κυψέλη, μια κατεξοχήν συνοικία της εργατικής τάξης.

Επωφελούμενοι από το νόμο για τη συμβίωση των ζευγαριών που τέθηκε σε εφαρμογή το 2009, το ζευγάρι δεν προχώρησε σε θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.

slide_397840_4894864_compressed

"google ad"

 

Ο Τσίπρας, είναι αρκετά αντισυμβατικός για πρωθυπουργό χώρας: κατεβάζει τα σκουπίδια, είναι φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου και βάζει τα παιδιά του στο κρεβάτι.

Η μετάβαση από την Κυψέλη στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι ένα πολιτισμικό σοκ για τον ηγέτη της Αριστεράς που έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στο λαό και σίγουρα θα είναι μια σημαντική αλλαγή για όλη την οικογένειά του.

Χωρίς γραβάτα και σε εργατική συνοικία

Να σημειωθεί πως εδώ και καιρό γίνεται αντικείμενο συζήτησης το γεγονός ότι δεν φοράει γραβάτα, κάτι που το επανέλαβε και κατά την ορκωμοσία του. Άλλωστε, όπως, λέει δεν το έκανε ούτε όταν χρειάστηκε να συναντήσει τον Πάπα.

«Συμβολίζει μετατόπιση στον συμβιβασμό», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του, ενώ σε πρόσφατη τόνισε ότι «αφού δεν φόρεσα γραβάτα όταν είδα τον Πάπα, δεν θα βάλω για να δω τη Μέρκελ». Μέχρι και το 2013, έχοντας ήδη τεθεί επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούσε με την αγαπημένη του «εξακοσάρα», μία BMW GS 650 κ.ε.

2513ba4d00000578-2927481-image-m-27_1422312983908

«Δεν θα σας κρύψω ότι δεν πιστεύω, δεν είμαι θρησκευόμενος. Και πιστεύω ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα κοινά της Αριστεράς είναι γνωστό ότι δεν είναι θρησκευόμενοι». Με αυτά τα λόγια το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα θρησκευτικά του πιστεύω. Η δήλωσή του αυτή χρόνια αργότερα θα τον ακολουθεί, με πολλούς πολιτικούς του αντιπάλους να την επιστρατεύουν ως «πολιτικό επιχείρημα».

Ερωτευμένος με το κέντρο της Αθήνας, έχει περάσει αμέτρητες ώρες στα στενά των Εξαρχείων, πίνοντας καφέ στην πλατεία, συνήθως στο Floral ή στην Καλλιδρομίου. Άλλα χαρακτηριστικά που του αποδίδουν είναι το όραμα, η πίστη και η στοχοπροσήλωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν την ολύμπια ψυχραιμία που έχει επιδείξει σε ιδιαίτερα τεταμένες καταστάσεις, οι οποίες πληθαίνουν επικίνδυνα, όσο γεμίζουν οι σελίδες της ατζέντας του…

Υπέρμετρα φιλόδοξος;

Ο Αλέξης Τσίπρας με την οικογένειά του έμενε στον 7ο όροφο αυτής της πολυκατοικίας σε εργατική συνοικία της Κυψέλης.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την οικογένειά του έμενε στον 7ο όροφο αυτής της πολυκατοικίας σε εργατική συνοικία της Κυψέλης.

Επικριτές του τον έχουν κατηγορήσει για λαϊκισμό, ενώ κάνουν λόγο για υπέρμετρες φιλοδοξίες που κατά καιρούς «τον έχουν τυφλώσει». Πίσω από το νεανικό, φρέσκο χαμόγελό του βλέπουν έναν σκληρό πολιτικό με μοναδική ικανότητα στην πολιτική επιβίωση και ανέλιξη.

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα ίδρυσε την εταιρία Τ&Τ Τεχνική Ο.Ε. Ωστόσο μετά από πέντε χρόνια στο ελεύθερο επάγγελμα αναγκάζεται να το αφήσει λόγω της ανάληψης της ηγεσίας του ΣΥΝ.

Στον ελεύθερό του χρόνο, τον οποίο όπως ο ίδιος αστειευόμενος συνηθίζει να λέει περιόρισαν η διαφθορά, το Μνημόνιο και η προοπτική της εκπλήρωσης του ονείρου της κυβερνώσας Αριστεράς, του άρεσε να κάθεται σπίτι του, στο διαμέρισμα που μένει στην Κυψέλη, με τη σύντροφό του Περιστέρα, κατά κόσμον Μπέτυ και τους δύο γιους τους.

Άλλες φορές ξεκλέβει λίγο χρόνο και τον αξιοποιεί σε θεατρικές παραστάσεις ή στον κινηματογράφο που είναι μία από τις μεγάλες αγάπες και της συντρόφου του.

Πολλές από τις ταινίες που έχει δει είναι στο Cinemax στην Κηφισιά και μία από τις τελευταίες που έδειξε να ευχαριστήθηκε ήταν «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε».

slide_397840_4894850_compressed

  • Ο πάπας Φραγκίσκος είχε πει για αυτόν: «μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας»
  • Όταν πήγε στο εκλογικό τμήμα της Κυψέλης o Aλέξης Τσίπρας περικυκλώθηκε από Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ακούστηκε η εκπληκτική ατάκα «κάντε πίσω everybody». Μάλιστα πριν ξεκινήσει τις δηλώσεις του κι ενώ κάποιος ακουγόταν να λέει “υπομονή”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε “κάναμε υπομονή πέντε χρόνια γι’ αυτή την μέρα, δεν μας πειράζει λίγο παραπάνω”.
  • Απευθυνόμενος στον Βενιζέλο όταν τον κατηγορούσε για το ταξίδι του στο Τέξας: «Κύριε Βενιζέλε, μου δώσατε την ευκαιρία να αποκαλύψω για ποιο λόγο πήγα στο Τέξας πήγα να δω πως μονομαχούν στο Ελ Πάσο»

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο νεότερος πρωθυπουργός της ιστορίας της Ελλάδας και ένας από τους λίγους που δεν προέρχονται από πολιτικά τζάκια, ο πρώτος πρωθυπουργός της Αριστεράς είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει αποδείξει τα ηγετικά του χαρακτηριστικά μέσα από τα κόμματα της Αριστεράς.

assets_LARGE_t_420_54256088-657x360

Είναι ένας άνθρωπος που έχει ως πρότυπο τον Τσε Γκεβάρα, για αυτό ονόμασε και τον ένα του γιο Ορφέα Τσε, ενώ θέλει, όπως και ο Jose Mujica, να κυβερνήσει με ένα άλλο ήθος, πιο απλό, πιο κοντά στους ανθρώπους, όπως θα ήθελε να ζει κι αυτός.

Το αν θα πετύχει στο τέλος της θητείας του να είναι όσο αγαπητός έγινε ο Jose Mujica φαίνεται πολύ δύσκολο. Όμως, υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Και σίγουρα είναι κάτι εξαιρετικά καινούργιο για την Ελλάδα.

Το γεγονός είναι ότι οι φτωχοί αυτής της χώρας, που έχει πληγεί από τα μνημόνια και τη διαρκή λιτότητα ευελπιστούν σε αυτόν και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Untitled-1

Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr, newsbeast.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...