17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Εγκληματίας Πολέμου με τη ..βούλα ο Θάτσι: Απαγγέλθηκε κατηγορίας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Ημερομηνία:

Οι καταγγελίες που συνόδευαν την πολεμική και πολιτική πορεία του σημερινού προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, παίρνουν το δρόμο της διεθνούς δικαιοσύνης, μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλλει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κατηγορίες για Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και Εγκλήματα Πολέμου εις βάρος του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει εντός των ημερών ειδικός διεθνής ανακριτής του Δικαστηρίου της Χάγης. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Θάτσι ελέγχεται, μαζί με εννέα συνεργούς του, για πάνω από 100 φόνους, εκατοντάδες βασανισμούς και μεγάλο αριθμό «εξαφανίσεων», κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου για την απόσχιση από τη Σερβία (1998-1999). Παράλληλα, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κάνει ότι είναι δυνατον για να εμποδίσει την απόδοση δικαιοσύνης.

Οι καταγγελίες και οι φήμες για τα εγκλήματα του Θάτσι ήταν πολύ έντονες από τότε, όταν ο ίδιος ηγούνταν στις εγκληματικές νεοφασιστικές δυνάμεις του Ουτσεκά (UCK, Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου), σε έναν εμφύλιο που κόστισε πάνω από 10.000 ζωές και οδηγήθηκε στη νίκη του UCK από τις βόμβες του ΝΑΤΟ. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει μέχρι και σήμερα το αποσχισθέν κρατίδιο.

Εξ αρχής ο Θάτσι στηρίχθηκε στις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ακολουθεί πάντα φιλοαμερικανική πολιτική, αποτελεί δε στήριγμα των Αμερικάνων στα δυτικά Βαλκάνια.

Στην έκθεση του ειδικού ανακριτή είναι πολύ πιθανό να καταγράφονται και οι επίμονες, από το 1998, καταγγελίες για εμπορία ναρκωτικών, όπλων, οργάνων και διακίνηση γυναικών από τον UCK, τις οποίες είχε ερευνήσει πρώτη φορά το 2008 η τότε ειδική ανακρίτρια της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, και κατέληξε οτι είναι αληθείς (έκθεση του 2010).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Χασίμ Θάτσι, ο Κάντρι Βέσελι και οι άλλοι ύποπτοι είναι εγκληματικά υπεύθυνοι για σχεδόν 100 δολοφονίες».

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής του Κοσόβου Κάντρι Βεσέλι χαρακτήρισε «πολιτική απόφαση» την εισήγηση του εισαγγελέα και άφησε υπόνοιες για τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε. «Υπάρχει βάσιμη υποψία ότι τα πραγματικά κίνητρα αυτού του εισαγγελέα είναι εντελώς πολιτικά. Λαμβάνοντας υπόψη την χρονική στιγμή και τις συνθήκες, δηλαδή, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ορθώς διατυπώνονται υποψίες ότι δεν ήταν απλώς μια σύμπτωση», δήλωσε ο Βεσέλι σχολιάζοντας το γεγονός. Χαρακτήρισε δε, αβάσιμες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι στάθηκε στο πλευρό των πρώην συμπολεμιστών του και νυν πολιτικών του αντιπάλων. «Πιστεύω στην αθωότητα του προέδρου Θάτσι, του Κάντρι Βεσέλι και όλων των συμπολεμιστών. Ο UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου) διεξήγαγε ένα καθαρό πόλεμο για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία από την Σερβία» έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Χαραντινάι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι κάλεσε τον λαό να παραμείνει ήρεμος επισημαίνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να κριθεί ένοχος χωρίς να υπάρχει καταδίκη. «Η κυβέρνηση θεωρεί τον αγώνα του λαού και του UCK δίκαιο και απελευθερωτικό και ως εκ τούτου θα παραμείνει μια από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της χώρας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Την συμπαράσταση του στους Θάτσι και Βεσέλι εξέφρασε επίσης και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου Ίσα Μουσταφά. Σε διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι. «Οι κατηγορίες κατά του Θάτσι ζημιώνουν το κύρος του Κοσόβου στην διεθνή σκηνή» σχολίασε ο Κούρτι και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το Ειδικό δικαστήριο που θα ασχοληθεί με όλα τα εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο του πολέμου θα έπρεπε να συσταθεί στο Κόσοβο και όχι στη Χάγη.

Μήνυμα συμπαράστασης στους Θάτσι και Βεσέλι έφτασε και από την Αλβανία. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε αγανακτισμένος που «κατηγορούνται για εγκλήματα αυτοί που πολέμησαν την κόλαση του Μιλόσεβιτς».

Από τον Χάσιμ Θάτσι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση ενώ στάση σιωπής τηρεί και το Βελιγράδι.

Ο Χάσιμ Θάτσι ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί το ερχόμενο Σάββατο με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλέξάνταρ Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η κυβέρνηση Τραμπ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Μετά την έκδοση της απόφασης της εισαγγελίας του Ειδικού δικαστηρίου στη Χάγη αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και το Κόσοβο θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Αβντουλάχ Χότι.

thepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ