24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Εδώ και ενάμιση χρόνο παραμένουν 20 πρόσφυγες από τη Συρία σε ξενοδοχείο της Νέας Χώρας: Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Β. Βαγιωνάκη και Αντ. Μπαλωμενάκη

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατέθεσαν οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, σχετικά με το ζήτημα παραμονής προσφύγων σε τουριστικό κατάλυμα στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές αναφέρονται στη φιλοξενία περίπου 20 προσφύγων σε ξενοδοχείο της πόλης μας εδώ και περίπου 1.5 χρόνο – φιλοξενία η οποία κρίνεται προβληματική αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει σταματήσει η σίτισή τους και είναι αμφίβολο αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Παράλληλα, προκύπτει πρόβλημα επιβίωσης και για την ίδια την επιχείρηση η οποία παραμένει χωρίς αποζημιώσεις, ενώ έχουν ήδη χαθεί δύο τουριστικές περίοδοι.

Οι δύο βουλευτές με την ερώτησή τους ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Μουζάλα, να τους ενημερώσει για το τι προτίθεται να κάνει ώστε να οδηγηθούν οι εναπομείναντες Σύριοι πρόσφυγες σε χώρο φιλοξενίας που να πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας, καθώς και για το τι θα πράξει η Πολιτεία για την αναζήτηση τρόπου δίκαιης αποζημίωσης της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία;

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση των δύο βουλευτών:

Τον Απρίλιο του 2014, τριακόσιοι περίπου πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία περισυλλέγησαν στις ακτές του Νομού Χανίων. Εκατόν σαράντα πέντε από αυτούς, αφού ταυτοποιήθηκαν τους χορηγήθηκε εξάμηνης ισχύος αναβολή απομάκρυνσης με δικαίωμα ανανέωσης. Λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενίας στο νομό και κατόπιν προφορικής συμφωνίας των τοπικών αρχών με την επιχείρηση «Ιωάννης & Ελένη Βολικάκη – Ενοικιαζόμενα Δωμάτια & Διαμερίσματα», τοποθετήθηκαν για προσωρινή φιλοξενία στην παραπάνω επιχείρηση.

Έκτοτε, οι παραπάνω πρόσφυγες παρέμειναν φιλοξενούμενοι στην προαναφερθείσα ξενοδοχειακή επιχείρηση, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο από πλευράς πολιτείας.

Σήμερα, μετά από 19 μήνες, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις – ιδιαίτερα από την πλευρά του ίδιου του επαγγελματία – προς τα αρμόδια υπουργεία για τη λύση του προβλήματος και μετά την σταδιακή αποχώρηση προσφύγων παραμένουν στο τουριστικό κατάλυμα περίπου 20 πρόσφυγες κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Επειδή, το θέμα αυτό αν και είναι γνωστό χρονίζει χωρίς να δίνεται λύση.

Επειδή, πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου.

Επειδή, έχει σταματήσει πλέον η σίτιση τους και είναι αμφίβολο κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Επειδή, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην παραπάνω επιχείρηση, αφού ήδη έχουν χαθεί δύο τουριστικές περίοδοι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Τι προτίθεται να κάνει ώστε να οδηγηθούν οι εναπομείναντες Σύριοι πρόσφυγες σε κάποιον άλλο χώρο φιλοξενίας που να πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας;

"google ad"

Τι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία για την αναζήτηση τρόπου για την δίκαιη αποζημίωση της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία;

Διαβάστε σχετικά παλαιότερα θέματα στον “Α.τ.Κ.”:

Ελεύθεροι οι 151 Σύριοι πρόσφυγες πολέμου αλλά άστεγοι! – Η ιστορία του Γιουσέφ

Το οδοιπορικό της προσφυγιάς των 150 Σύριων μέχρι τα Χανιά

Αντί λύσης, ερώτηση Μαρκογιαννάκη για τους 145 Σύριους πρόσφυγες στα Χανιά

«Αφήστε μας να φύγουμε!»: Κραυγή απόγνωσης από τους 140 Σύριους πρόσφυγες στα Χανιά [φωτός]

Εξελίξεις στις επόμενες ημέρες για τους 140 πρόσφυγες πολέμου που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά

Στη Βουλή το θέμα των 140 Σύριων προσφύγων πολέμου που βρίσκονται στα Χανιά

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...