16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

ΕΕ και ΝΑΤΟ θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17

Ημερομηνία:

Οι Βρυξέλλες, η Ατλαντική συμμαχία και το Λονδίνο καλούν τη Μόσχα να αναγνωρίσει την ευθύνη της στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines – Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται Ολλανδία και Αυστραλία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να «αναγνωρίσει την ευθύνη της» στην καταστροφή της πτήσης MH17 που κατερρίφθη το 2014 από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ συνέκρινε την έρευνα για την κατάρρευση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines με την υπόθεση Σκριπάλ

Η έρευνα για την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία θυμίζει την υπόθεση των Σκριπάλm καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ολλανδό ομόλογο του Στεφ Μπλοκ

«Θυμίζει πολύ την υπόθεση των Σκριπάλ, όταν είχαν πει ‘‘Highly likely (κατά πάσα πιθανότητα) είναι οι Ρώσοι», ενώ την ίδια στιγμή ανακοίνωναν ότι η έρευνα συνεχίζεται και θα απαιτηθεί χρόνος, δήλωσε ο Λαβρόφ. « Δημιουργείται η αίσθηση – συνέχισε – του ντεζαβού, εάν οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει και σ’ αυτή την περίπτωση, που αφορά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, να την αξιοποιήσουν για να επιτύχουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, τότε ας είναι βάρος στην συνείδηση τους».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο Ολλανδός συνάδελφος του Στεφ Μπλοκ, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του σήμερα, δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη του Μπόϊνγκ της Malaysia Airlines. «Σήμερα μου τηλεφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και μου ανέφερε όσα είναι ήδη γνωστά. Μου είπε ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ως προς το ότι ο πύραυλος Buk προήλθε από το έδαφος της Ρωσίας».

«Τον ρώτησα να μου αναφέρει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα όσα ισχυρίζεται. Δεν μου ανάφερε κανένα στοιχείο» δήλωσε ο Λαβρόφ και συνέχισε: «Είπε ότι θέλουν να βοηθήσει η Ρωσία ώστε να τεκμηριωθούν αυτά τα στοιχεία που βασίζονται σε εντελώς ανυπόστατες υποψίες. Του υπενθύμισα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία συνεργάστηκε περισσότερο από τον καθένα με αυτές τις ανακριτικές αρχές, δίνοντας πλήθος πληροφοριών».

Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία «να αναγνωρίσει την ευθύνη της και να συνεργασθεί πλήρως με όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο να υπάρξει καταλογισμός» της ευθύνης για την καταστροφή του αεροπλάνου της εταιρείας Malaysia Airlines.

Σε χωριστή ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζητεί κι αυτός από τη Ρωσία «να αποδεχθεί την ευθύνη» για την καταστροφή και «να συνεργαστεί πλήρως» με τη διεθνή έρευνα.

«Αυτοί που ευθύνονται οφείλουν να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της.

«Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί να δρα ατιμώρητα», αναφέρει ο Τζόνσον σε δήλωσή του. «Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να απαντήσει για τις πράξεις της σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17».

«Είναι ένα κατάφωρο παράδειγμα της περιφρόνησης που δείχνει το Κρεμλίνο για τις αθώες ζωές», πρόσθεσε. Δέκα Βρετανοί σκοτώθηκαν κατά την κατάρριψη του εν λόγω επιβατικού αεροπλάνου.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε ανακοινώσει πως θεωρεί το ρωσικό κράτος υπεύθυνο για «τον ρόλο του» στην κατάρριψη της πτήσης 17 της εταιρείας Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014.

"google ad"

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται Ολλανδία και Αυστραλία

Η Ολλανδία και η Αυστραλία κατονόμασαν την Ρωσία ως υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines επάνω από την Ουκρανία το 2014 με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που ανοίγει τον δρόμο για δικαστικές διώξεις.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ολλανδίας, μία ημέρα μετά την δημοσίευση των συμπερασμάτων της διεθνούς ερευνητικής επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος Bouk που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από την 53 Ρωσική Αντιαεροπορική Ταξιαρχία με βάση στο Κουρσκ. Η Ρωσία το διέψευσε κατηγορηματικά.

Η Ολλανδία και η Αυστραλία, πολλοί πολίτες των οποίων περιλαμβάνονται στα 298 θύματα της τραγωδίας , «θεωρούν την Ρωσία υπεύθυνη για την συμμετοχή της στην καταστροφή» του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Οι δύο χώρες μπορούν πλέον να υποβάλουν τον φάκελο της πολύπλοκης αυτής υπόθεσης ενώπιον διεθνούς οργανισμού ή διεθνούς δικαστηρίου, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πραγματοποιούσε την πτήση MH17 Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ και κατερρίφθη επάνω από την φιλορωσική αυτονομιστική ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014. Χάθηκαν οι 298 επιβαίνοντες, στην πλειοψηφία τους Ολλανδοί.

«Η καταστροφή της πτήσης MH17 προκάλεσε ανεπανόρθωτο πόνο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της υπό την Ολλανδία Κοινής Επιτροπής Ερευνας (JIT).

«Με βάση τα συμπεράσματα της JIT, είναι πλέον προφανές για την Ολλανδία και την Αυστραλία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Bouk που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση ενεργεί κατά τρόπο που καθιστά την Ρωσία επισήμως υπεύθυνη», τόνισε.

«Νομική οδός»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από ένα κράτος μπορεί να καταλογισθεί, αλλά πρόκειται για μία διαδικασία πολύπλοκη και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προχωρήσει κανείς.

«Η νομική οδός είναι ο τρόπος που επέλεξαν η Ολλανδία και η Αυστραλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία αρνήθηκε, για μία ακόμη φορά, «κάθε ανάμειξη» στην τραγωδία. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε την διαβεβαίωση ότι «κανένας ρωσικός πύραυλος δεν διέσχισε την ρωσο-ουκρανική μεθόριο. Για τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται, για μία ακόμη φορά, «για φθηνές κατηγορίες με στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία» της χώρας του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Οταν ερωτήθηκε για τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας χθες κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες και κατήγγειλε το γεγονός ότι η Ρωσία δεν συμμετείχε στην διεθνή ομάδα της έρευνας, αντίθετα με την Ουκρανία.

Η διεθνής επιτροπή αναπαρέστησε λεπτομερώς την διαδρομή της ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγας που μετέφερε το σύστημα Bouk με την βοήθεια φωτογραφιών και βίντεο, η οποία ξεκίνησε από το Κουρσκ και διέσχισε τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Οι ερευνητές δεν είπαν ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο και κάλεσαν αυτόπτες μάρτυρες να δώσουν πληροφορίες για τα ονόματα των προσώπων που χειρίζονταν το αντιαεροπορικό σύστημα και για τις εντολές που είχαν λάβει.

«Η απόδοση της ευθύνης στην Ρωσία για την συμμετοχή της στην καταστροφή της πτήσης MH17 με βάση το διεθνές δίκαιο αποτελεί χωριστή διαδικασία από την ποινική έρευνα, την απαγγελία κατηγοριών και την δίκη», τονίζει η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία «καλεί την Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για μία λύση που θα αποδώσει δικαιοσύνη για τον τεράστιο πόνο και τις ζημίες που προκάλεσε η κατάρριψη της πτήσης MH17».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...