18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Εικόνα εγκατάλειψης στην Ήμερη Γραμβουσα – Τι καταγγέλλει επισκέπτης | Φωτός

Ημερομηνία:

Ο Αντώνης Κοϊβεράκης είναι ένας από τους πολλούς επισκέπτες του τόπου μας. Δυστυχώς, υπήρξε άλλος ένας από τους πολλούς που διαπιστώνουν ότι αν και τα Χανιά είναι πανέμορφα, υπάρχουν περιοχές που ενώ συγκεντρώνουν χιλιάδες τουρίστες, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι πολύ άσχημα. Μία τέτοια περιοχή είναι και η Ήμερη Γραβούσα. Ο κ. Κοϊβεράκης επισκέπτηκε την περιοχή και καταγράφει σε κείμενο και με φωτογραφίες την εικόνα εγκατάλειψης, με ευθύνες και του δήμου αφού τα έσοδα είναι και πολλά και σταθερά. Συγκρίνει τι ισχύει σε άλλες χώρες με μεσαιωνικά κάστρα και ζητά, έστω και τώρα, ολοι οι «αρμοδιοι» Δημοσιοι λειτουργοι ή Ιδιωτες, αιρετοι ή μονιμοι που εκμμεταλευονται την φυσικη ομορφια και το Καστρο και εισπρατουν τα χρηματα να κανουν κατι πριν να ειναι πολυ αργα.

Διαβάστε την επιστολή του:

Προσφατα βρεθηκα επισκεπτης στην Ημερη Γραμβουσα (18/03/2017) απολαμβανοντας την ηλιολουστη μερα και ανεβηκα και στο καστρο, κατι που δεν ειχα κανει για πολλα χρονια. Περαν απο το δεος που αισθανθηκα εβρισκομενος επανω του και προσπαθοντας να σκεφτω πως ζουσαν ανθρωποι σε εκεινη την εσχατια της γης και γνωριζοντας την ιστορια του, βρεθηκα πολυ γρηγορα αντιμετωπος με μια ζοφερη και ασχημη πραγματικοτητα.

Το καστρο ειναι εντελως εγκαταλελημενο…Η φραση αυτη δεν ειναι τυχαια για ενα μερος οπου καθε καλοκαιρι εκατονταδες ανθρωποι ην μερα, ανεβαινουν σε αυτο για να θαυμασουν και την θεα και την ζωντανη ιστορια του.

Η αναβαση στο καστρο γινεται απο ενα υποτυπωδες μονοπατι που καποια στιγμη οριοθετηθηκε απο πετρινα σκαλοπατια αλλα με την παροδο του χρονου αξαλειφθηκαν και καταστράφηκαν απο την δυναμη της φυσης με αποτελεσμα το ανεβασμα να γινεται περισσοτερο βασιζομενος σε υποθεσεις (π.χ. μαλλον απο εδω παω παρα απο εκει..κλπ) παρα σε ενδειξεις του μονοπατιου. Πλησιαζοντας το καστρο το μονοπατι σχεδον χανετε εντελως στους βραχους, αξιζει να σημειωθει οτι η οπτικη οριοθετηση κατα την αναβαση να ειναι ισως σε μερικα σημεια διακριτη..

Αντιθετα ομως με την καταβαση του μονοπατιου, οπου λογο της φυσιολογιας του εδαφους, της κατηφοριας και των χρωματων της πετρας και των φυτων το μονοπατι σχεδον εξαφανιζεται.

Προσβαση στο καστρο με κατεστραμενες ταμπελες και τοιχοποιεια σε καταρρευση
Προσβαση στο καστρο με κατεστραμενες ταμπελες και τοιχοποιεια σε καταρρευση
Προσβαση στο καστρο με κατεστραμενες ταμπελες και τοιχοποιεια σε καταρρευση
Προσβαση στο καστρο με κατεστραμενες ταμπελες και τοιχοποιεια σε καταρρευση
Προσβαση στο καστρο με κατεστραμενες ταμπελες και τοιχοποιεια σε καταρρευση
Προσβαση στο καστρο με κατεστραμενες ταμπελες και τοιχοποιεια σε καταρρευση

Πλησιαζοντας το καστρο και πριν μπεις στον προθαλαμο της πυλης συναντας καλωδια πολυκαιριασμενα να περιδιαβαινουν το μονοπατι συνδεοντας μεταλλικους στυλους απο dexion οπου στηριζουν οτι εχει μεινει απο πλαστικους προβολεις (οπου απο καιρο εχουν καταστραφει) με ολα αυτα να συνδεονται μαζι σε εναν σκουριασμενο ηλεκτρικο πινακα στις παρυφες της τοιχοποιας του καστρου.

Μια μεγαλη ξυλινη ταμπελα ειναι κατεστραμενη πριν μπεις στο καστρο και πεσμενη στην γωνια. Το μονοπατι επιεικως εγκαταλλελημενο χωρις σημανση οπως ειπα, σε οδηγει σε μια σιδερενια πορτα μεσα απο χαλασματα πεσμενων τοιχων αφημενων στον χρονο χωρις συντηρηση να χασκουν πανω απο το κεφαλι των επισκεπτων.

Παιρνοντας την σιδερενια σκουριασμενη πορτα συναντας σκοτεινα δωματια με κατεστραμενες ξυλοπορτες που μπαινοβγαινουν κατσικια(μονιμοι κατοικοι του καστρου) καθως και μια σκουριασμενη πινακιδα (της εφοριας βυζαντινων αρχαιοτητων) πεσμενη στην γωνια που σε ποιο σκουριασμενη καθαρευουσα κατι σε προειδοποιει αλλα δεν ξεχωριζει καποιος τι.

 

Εισοδος καστρου με ξυλινες πορτες κατεστραμμενες. Σιδεροπορτα ασυντηρητη και χωρίς να συγκρατείται σωστά.
Εισοδος καστρου με ξυλινες πορτες κατεστραμμενες. Σιδεροπορτα ασυντηρητη.
Εισοδος καστρου με ξυλινες πορτες κατεστραμμενες. Σιδεροπορτα ασυντηρητη.
Εισοδος καστρου με ξυλινες πορτες κατεστραμμενες

Τρυπες χασκουν στην τοιχοποιεια προερχομενα απο κεραυνους και υδροροευσεις..καμμια σημανση για το τι βλεπει καποιος και γιατι βρισκετε αυτο που βλεπει εκει. Η πισω πλευρα του καστρου που δεν διαθετει τοιχοποιεια καθως ειναι γκρεμος, δεν εχει ουτε ουτε σημανση ουτε προειδοποιηση για τον γκρεμο, ειναι ενας ανοικτος κινδυνος σε οποιον πλησιασει και δεν ξερει απο πριν οτι στο επομενο βημα ειναι 200+ τουλαχιστον μετρα χαος

Η εκκλησια (το μονο χτισμα που φαινετε ορθιο) ειναι πραγματικα ετοιμη να σωριαστει, παραμενουν τα σημαδια επανω της απο κεραυνους και μπαζωματα (απο χερια τσοπανη;) ωστε να μπορει να προφυλαξει τα πιστα κατσικια. Δεξαμενες με τεραστιες σκουριασμενες μπαρες προφυλατουν σχετικα τον επισκεπτη που μπορει φυσικα να χαθει απο την χωρις σημανση προσβαση στο εσωτερικο τους αν καποιος μπει μεσα σε αυτες (υπαρχουν αφυλακτες προσβασεις για να το κανει καποιος).

Δυστυχως η εικονα που εκατονταδες χιλιαδες επισκεπτων αναπαραγουν ειναι μια εικονα εγκαταλειψης. Πετρινες κατοικιες στην παραλια..ερμητικα κλειστες και οπως φαινετε ακριβοπληρωμενες..Πραγματικα οσο πανεμορφο ειναι, και το σημειο, και το νησακι, και το καστρο (ισως απο τα λιγα καστρα που παραμενουν ορθια σε πεισμα των νεοελληνων)…η εικονα της εκαταλειψης ειναι απογοητευτικη!

Κατασταση εκκλησιας
Κατασταση εκκλησιας
Κατασταση εκκλησιας
Κατασταση εκκλησιας

Αισθανομαι τουλαχιστον ντροπη απεναντι στους χιλιαδες επισκεπτες που θα ερθουν εκει λογο της καμπανιας για τον εξαιρετο τουριστικο προορισμο, αναρρωτομενος τι ακριβως πουλαμε στους τουριστες οταν τους ζηταμε να ερθουν εκει.

"google ad"

  1. Πουλαμε την εικονα του Μπαλου απο ψηλα με απαραδεκτη φυλαξη και προστασια;
  2. Πουλαμε την αναδειξη μνημειου ενος Βενετσιανικου καστρου;
  3. Πουλαμε ενημερωση για τοπο και την ιστορια του;

Αν καποιος εχει ταξιδεψει στο εξωτερικο τα αντιστοιχα καστρα (Μαλτα/Ιταλια/Ισπανια κλπ) θα δει οτι αυτα ειναι αριστα συντηρημενα, οι χωρες υποδεχονται και σεβονται αυτους που πηγαινουν εκει (ωστε φυσικα να ζητουν και τον αντιστοιχο σεβασμο προς τους χωρους επισκεψης αντιστοιχα απο τους επισκεπτες). Ειναι παραδοξο το συγκεκριμενο καστο να μεινει απειραχτο απο τους εχθρους του και να καταστρεφετε απο την σημερινη αδιαφορια (η εγκληματικη αμελεια ειναι κατι που θα ερευνηθει στο μελλον).

Ολοι γνωριζουν, οτι καθε επισκεπτης μεσω του εισητηριου στο καραβακι πληρωνει 1 ευρω για το καστρο και με προχειρους υπολογισμους καθε χρονο θα πρεπει να εισπρατονται περιπου 750.000 ευρω και τα τελευταια 15 χρονια που λειτουργει αυτος ο τροπος τουρισμου π.χ. 5000 ατομα τη μερα 5 μηνες φουλ εκμεταλευση με 30 μερες επιεικως 750000 ευρω καθε χρονο..αμμεσα εισπρατωμενα απο τον δημο/λιμενικο ταμειο/αρμοδιους…αν υποθεσουμε οτι η εκμμεταλευση γινεται για περιπου 15 χρονια μιλαμε για περιπου 11 εκατομυρια.

Κατασταση προμαχωνα
Κατασταση προμαχωνα
Κατασταση προμαχωνα
Κατασταση προμαχωνα

Αναρρωτιεμαι λοιπον ποσο δυσκολο ειναι να.

  1. Να δημιουργηθει σωστο με σημανση μονοπατι απο την παραλια εως το καστρο.
  2. Να συντηρηθουν οι τοιχοποια του καστρου που καταρεει απο το νερο και την πολυκαιρια και ειναι επικινδυνη να καταρευσει σε ορισμενα σημεια (εκτος απο εκεινα που εχουν ηδη καταρευσει).
  1. Να ανοικτουν και να αναδεικτουν τα μονοπατια εντος του καστρου.
10
Αφυλακτος και χωρις προειδοποιηση γκρεμος
  1. Να αναστηλωθει η εκκλησια του καστρου.
  2. Να κλειστουν οι ξυλινες πορτες που χασκουν ασυντηρητες και ανοικτες στο εσωτερικο του καθως και να καθαριστει ο χωρος εντος των τειχων.
  3. Να μπει σημανση για τον γκρεμο που βρισκετε στο πισω μερος του καστρου
  4. Να μπει σημανση/ενημερωση για το τι ειναι αυτο που βλεπει ο επισκεπτης και πως μπορει να συνησφερει στην συντηρηση / σεβασμο του.

Με ολο τον σεβασμο προς καθε αρμοδιο αναρρωτιεμαι ποια θα ειναι η επισημη θεση τους (ολων χωρις εξαιρεση, Δημου, Λιμενικου ταμειου, Εφοριας αρχαιωτητων, ξεναγων, οδηγων εκδρομων, ναυτιλιακων κλπ) οταν θα συμβει ενα ατυχημα (ή γιατι θα καταρευσει κατι απο το καστρο ή γιατι θα πεσει καποιος απο τον γκρεμο) απεναντι στο διεθνες ρεζιλικι (και τις ποινικες ευθυνες..εγκληματικη αμελεια) που θα αντιμετωπισει.

Κατασταση εσωτερικων κτισματων δεξαμενων και προσβασεων
Κατασταση εσωτερικων κτισματων δεξαμενων και προσβασεων
Κατασταση εσωτερικων κτισματων δεξαμενων και προσβασεων
Κατασταση εσωτερικων κτισματων δεξαμενων και προσβασεων
Κατασταση εσωτερικων κτισματων δεξαμενων και προσβασεων
Κατασταση εσωτερικων κτισματων δεξαμενων και προσβασεων

Φυσικα η ευκολη λυση, να κλεισει καποιος τον χωρο γιατι ειναι επικινδυνος δεν ειναι η ποιο σωστη, λογισμενος οτι στην τσεπη παραμενουν τα 11 εκατομυρια περιπου εισπραξεις που επρεπε να χρησιμοποιηθουν για την αναδειξη του μνημειου..και οχι για το κλεισιμο του και που φυσικα και φετος θα συνεχισουν να εισπρατονται.

Πραγματικα ολοι οι «αρμοδιοι» Δημοσιοι λειτουργοι ή Ιδιωτες αιρετοι ή μονιμοι που εκμμεταλευονται την φυσικη ομορφια και το Καστρο και εισπρατουν τα χρηματα , μπορουν και θα πρεπει να κανουν κατι πριν ειναι πολυ αργα..(οχι για το καστρο αυτο θα ζει εκει για αιωνες ακομα) οσο για την εικονα μιας χωρας που αυτοκαταργειται..

Με τιμη

Κοϊβερακης Αντωνιος Φαρμακιδου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστορική καταγραφή μιας Μελαμπιανής παρέας

Του Σταύρου Φωτάκη Στο κουτί της μουσικής-τραγουδιστικής Μελαμπιανής παράδοσης υπάρχουνε...

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη

Τα σοκαριστικά συνθήματα που φώναζαν οι χούλιγκαν που πραγματοποίησαν...

Συγκέντρωση και πορεία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για τον Κ. Μανιουδάκη | Βίντεο

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως στην υπόθεση θανάτου του...