16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εικόνες από το μέλλον και στην Κρήτη, η επίθεση με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία;

Ημερομηνία:

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η επίθεση με drones στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο με την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται κατακόρυφα το πρωί της Δευτέρας κατά 10% όπως μεταδίδει το Bloomberg, όμως εδώ στην Κρήτη, η επίθεση μοιάζει σα μια εικόνα από ένα πιθανό μέλλον για το νησί.

Πολύ θα μιλήσουν για άνεξοδη κινδυνολογία όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι κίνδυνοι και με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τους κίνδυνους τους αντιλαμβάνονται και από την ελληνική κυβέρνηση και από τις ΗΠΑ αλλά και από τις εταιρείες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν. Γι’ αυτό άλλωστε αναμένεται μια περαιτέρω γιγάντωση του ρόλου των βάσεων που θα παίξουν τον ρόλο του φύλακα των εξορύξεων νότια της Κρήτης.

Άλλωστε, γι’ αυτό το σκοπό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να συνδέσει την αναβαθμισμένη συμφωνία για την επιχειρησιακή λειτουργία της Βάσης της Σούδας με την ενέργεια και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι λίγες ημέρες πριν την άφιξη του γεωτρύπανου του αμερικάνικου κολοσσού της Exxon Mobil στην Κύπρο αντιτορπιλικά των ΗΠΑ προσέγγιζαν τη βάση της Σούδας, κάνοντας αν μη τι άλλο εμφανές ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και ότι οι εξορύξεις συνεπάγονται τη μετατροπή της περιοχής σε ζώνη εντάσεων.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στα Χανιά και το «4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» όπου στα ψιλά πέρασε η παρουσία του ειδικού ασφαλείας από το Ισραήλ κ. Yigal Hasson ο οποίος έχει εταιρία (Petrolsec) που ειδικεύεται στην ασφάλεια των πλατφόρμων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη ο κ. Hasson σημείωσε ότι οι πλατφόρμες κινδυνεύουν από τρομοκρατικές επιθέσεις. Επισήμανε μάλιστα ότι λόγω της περιοχής που ζούμε θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις πετρελαιοπηγές μας και τις πλατφόρμες μας.

Υπενθυμίζουμε ότι με δηλώσεις που είχε κάνει στην εφημερίδα “Αυγή” την Κυριακή 6 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς είχε τονίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπειρία γεωτρήσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον που ξεπερνά τα 200 μέτρα, ενώ στην Κρήτη μιλάμε για γεώτρηση παραγωγής πάνω από 3.000 μέτρα υποθαλάσσια, κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο ειδικευμένες εταιρείες.

Γενικώς, όπως είχε παραδεχτεί, η τεχνολογία, σήμερα, δεν επιτρέπει ακόμη γεωτρήσεις σε βάθη μετά τα 3.000 μέτρα νερού (2.940 μέτρα είναι το “όριο”), μάλιστα δεν καλύπτονται θεσμικά αλλά και σε επίπεδο ασφάλισης, όμως ευελπιστεί ότι σε τρία χρόνια αυτό θα είναι εφικτό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι πειραματική.

Αυτό το “πείραμα” νότια της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί όχι υπό ασφαλείς συνθήκες, αλλά με τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...