21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Εισαγγελική παρέμβαση για τα αυξημένα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών του Ηρακλείου προκάλεσε ο αυξημένος αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων αλλά και ατυχημάτων με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των εμπλεκομένων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου, στοιχεία για τον αριθμό των επικίνδυνων παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και των τροχαίων δυστυχημάτων.

Μέσα στον περασμένο Ιούνιο, καταγράφηκαν συνολικά 2.177: 1206 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 50 για αντικανονική προσπέραση, 38 για κίνηση σε αντίθετο ρεύμα, 47 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 9 για παραβίαση προτεραιότητας, 220 για οδήγηση χωρίς κράνος, 220 για στέρηση άδειας ικανότητας, 2 για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, 21 για έλλειψη ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 118 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και 246 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν επτά τροχαία, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός  συνανθρώπου μας, το σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων και τον ελαφρύ άλλων επτά

Η Εισαγγελία επισημαίνει τέλος ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τον ΚΟΚ για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Με αφορμή τα δραματικά αυτά στοιχεία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου εφιστά την προσοχή σε όλους τους οδηγούς και καλεί να εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους συμβάντα, τα οποία έχουν τραγικές συνέπειες για τα θύματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανηλίκους, και τις οικογένειές τους, όπως επίσης και σοβαρές συνέπειες για τους υπαίτιους.

Και επισημαίνει ότι:

“Όπως, επανειλημμένως έχει επισημανθεί από αρμόδιους φορείς, τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, ενώ είναι δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 14 και τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών.

Τα τροχαία ευθύνονται για 2 εκατομμύρια τραυματίες και 120,000 νεκρούς τα τελευταία πενήντα έτη. Η πλειονότητα των τροχαίων αποδίδεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ουσιών, η υπερβολική ταχύτητα και η απόσπαση της προσοχής (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση οδηγού, δυνατή μουσική κατά την οδήγηση, έντονες συζητήσεις κ,ά.) αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης τροχαίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ασφαλής οδήγηση σημαίνει:
– Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.

-Δεν οδηγώ, όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

-Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας

-Δεν ενεργώ αντικανονικές προσπεράσεις

-Δεν παραβιάζω τον ερυθρό σηματοδότη

"google ad"

Επίσης:

• Σταματά) στο «STOP» και παραχωρώ προτεραιότητα
• Παραχωρώ προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
• Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
• Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
• Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
• Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
• Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω

Ενόψει των παραπάνω ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την πρόληψη των τροχαίων, επιπλέον δε τις Αστυνομικές Υπηρεσίες για την αστυνόμευση και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε οδηγούς, οι οποίοι με την ‘’επιθετική” – επικίνδυνη οδήγησή τους, αδιαφορώντας για το ύψιστο έννομο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και σωματική ακεραιότητα τόσο των ιδίων όσο και άλλων συμπολιτών μας. ΚΑΛΟΥΜΕ, ακόμη, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. της Π.Ε. Ηρακλείου, για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, τη σήμανση και την αποκατάσταση της ορατότητας σε όσα αυτού (δικτύου) δεν είναι εμφανείς οι ρυθμιστικές της κυκλοφορίας πινακίδες,
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους κ.κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με  τα παραπάνω, και κοινοποιήσουν την προκειμένη και στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των Σχολείων τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, επίσης, τους γονείς, εκπαιδευτικούς, Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού της Π.Ε. Ηρακλείου, Αστυνομία, Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Ιατρικούς Συλλόγους, Κ.Τ.Ε.Λ. Ηρακλείου, επαγγελματικά σωματεία οδηγών (Τ.Α.Χ.Ι. φορτηγών κ.λπ), και ιδιωτικούς Φορείς και Συλλόγους, όπως Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων «Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α,», Εθελοντικό Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων «Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ», Σύλλογο Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων, για τη συνεργασία, συντονισμό και ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψη των τροχαίων, για την κατά το δυνατόν ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ενηλίκων και ανηλίκων πολιτών, με στόχο τη διαμόρφωση κουλτούρας οδικής ασφάλειας και τη συνειδητοποιημένη οδήγηση.

ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ, ιδίως, όλους τους παραπάνω, για τη λήψη πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη συνεργασιών με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τον σχεδίασμά και την οργάνωση διαδραστικών μαθημάτων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στους μαθητές όλων των βαθμιδών εκπαίδευσης, με την αξιοποίηση στο έπακρο υποδομών, όπως το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου, εστιάζοντας στη βιωματική μάθηση, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά και πληροφορικά μέσα (όπως π.χ. προσομοιωτή οδήγησης του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο η ευαισθητοποίηση, η αλλαγή νοοτροπίας, η αλλαγή οδικής κουλτούρας και η παιδεία εν τέλει, μπορούν να βάλουν επιτέλους ένα «stop» στα τροχαία.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση όλων των Υπηρεσιών και Φορέων του Ηρακλείου, πρόθυμη να συμβάλει σε φιλόδοξες συνεργασίες και καινοτόμες δράσεις, για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού.

«Ας επιλέξουμε την ‘’αμυντική” οδήγηση για εμάς και τα παιδιά μας, ας επιλέξουμε την ασφαλή οδήγηση, για να σταματήσουμε πλέον να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο»”

avgi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...