Χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, εισέβαλαν στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου, στο Πέραμα.

Προπηλάκισαν και απείλησαν τη διευθύντρια και εκπαιδευτικούς γιατί δέχτηκαν να κάνουν μαθήματα στο σχολείο πρόσφυγες. 

Η επίθεση έλαβε χώρα μπροστά στους μαθητές και τους γονείς τους καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του, οι χρυσαυγίτες δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια για να μπουν στο σχολείο.  Τονίζει δε, ότι αποτελεί υποχρέωση του υπουργείου να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι και όποιους σκοπούς κι αν έχουν. «Για το λόγο αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το περιστατικό καταδικάζει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι η επίθεση αυτή «δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα» και ότι θα τηρηθεί αταλάντευτα η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Οι  προπηλακισμοί και η επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών, και μάλιστα παρουσία των μαθητών τους,  στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, από μέλη της ΧΑ υπό τις διαταγές και την καθοδήγηση του υπόδικου βουλευτή Λαγού, δείχνουν ότι η ΧΑ προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Τέτοια φαινόμενα οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Να είναι σίγουροι οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζιστές ότι ούτε η Πολιτεία, ούτε  το συγκροτημένο δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα δεν θα τους αφήσει να στάξουν το δηλητήριό τους σε νεανικές ψυχές. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, στο οποίο έχει ενταχθεί και το συγκεκριμένο σχολείο, οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας» προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

«Στεκόμαστε στο πλάι των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στη μόρφωση και την παιδεία. Το μίσος, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν χωράνε στον τόπο μας. Κανένας φασίστας δεν είναι ευπρόσδεκτος στις γειτονιές μας», αναφέρει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας την επίθεση.

Η Χρυσή Αυγή έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο», αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει: «Οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν θέση σε καμία ευνομούμενη κοινωνία. Και τα “μαθήματα βίας” δεν χωρούν μέσα στις σχολικές αίθουσες, αλλά και πουθενά στο δημόσιο βίο».

Το ΚΚΕ σχολίασε: «Η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, ως γνήσιο τσιράκι του συστήματος της εκμετάλλευσης, συνεχίζει να επιτίθεται σε όσους αντιστέκονται στο ρατσιστικό της παραλήρημα».

«Οι υπόδικοι νεοναζί επιστρέφουν για μια ακόμη φορά στον τόπο του εγκλήματος, στις ίδιες γειτονιές που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Σήμερα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν συνεχίζουν αμετανόητοι να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές του Πειραιά» σημειώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

«Η εισβολή στο Δημοτικό Σχολείο Ικονίου Περάματος και τα επεισόδια που προκάλεσαν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής μάλιστα βουλευτή του κόμματος, έρχεται να μας θυμίσει τι εκφράζει αυτός ο χώρος. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η κοινωνία μας από τη ρητορική μίσους και τους τραμπουκισμούς. Τα μαθήματα βίας έξω από την ύλη των σχολείων και η Χρυσή Αυγή έξω από την πύλη τους» είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.