14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εισηγήσεις για χρήση στρατού εναντίον προσφύγων μετά τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης με “στρατιωτικά μέσα” και στην Ευρώπη; Φαίνεται ότι ορισμένοι κεντρο-ευρωπαίοι  ζήλεψαν από τις αμερικανικές μεθόδους στα σύνορα με το Μεξικό, όπου ο Τραμπ ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις και δημιουργούν ανάλογο κλίμα και στην  Ευρώπη! Το Militaire.gr  αποκαλύπτει αυτά τα σχέδια και την πρόσκληση που έλαβε η Ελλάδα για άσκηση με σενάριο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, με τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων. Που θα γίνει η άσκηση; Μα φυσικά στην Ουγγαρία του κ.Όρμπαν που όλοι κατηγορούν αλλά και όλοι τουν “χαϊδεύουν”!

Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση έχει αντιμετωπιστεί από τους Ευρωπαίους με τρόπο αναποτελεσματικό και επικίνδυνο. Οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης πίστεψαν ότι η πολιτική “παρκαρίσματος ανθρώπων” σε χώρες όπως η Ελλάδα, θα ήταν λύση του προβλήματος! Διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ψευδαισθήσεις, συνεχίζουν να ακολουθούν τον πανικό κι όχι τη λογική. Η χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, συζητιέται όλο και περισσότερο από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η Αυστρία έχει αναλάβει να δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα και αυτό το διαπίστωσαν οι επιτελείς του ΥΠΕΘΑ στην πρόσφατη επίσκεψη του Αυστριακού υπουργού Άμυνας στην Αθήνα.

Ο Μάριο Κούνασεκ στη συνάντηση που είχε με τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στο μεταναστευτικό. Τι είπε:

•Δεν επιθυμεί την επανάληψη της κατάστασης που δημιουργήθηκε το 2015 και γι΄ αυτό “επιδιώκει την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

  •     “Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχει δημιουργήσει μείζονα προβλήματα” και ανέφερε ότι “η υποστήριξη των περίπου 100.000 προσφύγων και μεταναστών ,κοστίζει περίπου τα 2 δις ευρώ ,ετησίως, όσο είναι περίπου και ο προϋπολογισμός του αυστριακού υπουργείου Άμυνας”.
  •     Ο Κούνασεκ θεωρεί ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί  και ότι “η μεγαλύτερη προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η προστασία των εξωτερικών της συνόρων”. Κι όχι μόνο…

Πως θα γίνει αυτό το τελευταίο;

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι “απαιτείται η συνεργασία των πολιτικών και στρατιωτικών φορέων και δυνάμεων…κάτι το οποίο προτίθεται να θέσει η αυστριακή προεδρία”. Ζήτησε την στήριξη της ελληνικής πλευράς και προσκάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει σε στρατιωτική άσκηση που θα γίνει εντός του 2019 στην Ουγγαρία με σενάριο την αντιμετώπιση μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης!

Τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας συνόδευε ο Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας Γιόχαν Φρανκ , ο οποίος έκανε παρουσίαση στοιχείων ,σύμφωνα με τα οποία οι προσφυγικές ροές μέσω της βαλκανικής οδού αυξήθηκαν κατά 300%.

Η ελληνική πλευρά απέφυγε ευγενικά την πρόσκληση για την άσκηση στην Ουγγαρία με την γνωστή απάντηση ότι  “το θέμα θα εξεταστεί”. Που σημαίνει ότι δεν θα πάμε.

Αν παρόλα αυτά  επικρατήσει στην Ευρώπη η άποψη της χρησιμοποίησης στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη και άβολη θέση, αφού είναι προφανές ότι το “στρατιωτικό τείχος” ανάσχεσης δεν μπορεί να στηθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη χώρα μας. Η Ελλάδα που έχει εμπειρία από πρώτο χέρι στο θέμα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, γνωρίζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ότι η χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να έχει παρά μόνο πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος πολλές φορές και από το βήμα της Βουλής έχει τονίσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ να πνίγονται στο Αιγαίο μανάδες και παιδιά. Χρήση στρατιωτικών μέσων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να έχει άλλα αποτελέσματα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έτσι κι αλλιώς συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάσχεσης, μπορούν να έχουν μόνο αποτρεπτικό ρόλο, με την παρουσία τους και μόνο.

Φόβοι για τα δυτικά Βαλκάνια

Οι ανησυχίες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συνοδεύονται με τους φόβους για την κατάσταση που επικρατεί στα δυτικά Βαλκάνια.

Οι ευρωπαίοι ανησυχούν για “την διαρκή ενίσχυση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της διαρκώς αυξανόμενης επιρροής του Ισλάμ, που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στην περιοχή”. Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας μάλιστα στις συζητήσεις που είχε στην Αθήνα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες που λειτουργούν ως “μαγνήτες ριζοσπαστικής ισλαμοποίησης”.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ