13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση ονοματοδοσίας του Παλιού Τελωνείου Χανίων σε θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” | Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Εκατοντάδες πολίτες εντός του Παλαιού Τελωνείου Χανίων, αυτό που σήμερα πήρε την ονομασία θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και πολλές εκατοντάδες έξω από τον χώρο, παρακολούθησαν την επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του Παλαιού Τελωνείου Χανίων, με την παρουσία του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε περίπου στις 20.00 όταν και κατέφθασε ο Μίκης Θεοδωράκης καταχειροκροτούμενος έξω από το θέατρο. Ομάδα συγκεντρωμένων πολιτών είπε συνθήματα υπέρ του και ενάντια στον Χάινς Ρίχτερ ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να του δώσουν το χέρι και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι αρχές του τόπου αλλά και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και πολλοί άλλοι.

Εκεί και γνωστοί καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη και πιο συγκεκριμένα η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέφανος Κορκολής, η Σοφία Μανουσάκη, της Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”, το Χανιώτικο μουσικό σύνολο “Vamos Ensemble” που ξεκίνησε και τη συναυλία και η Ιωάννα Φόρτη.

Μετά την τελετή ονοματοδοσίας του θεάτρου παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση που προβλήθηκε παράλληλα σε γιγαντοοθόνη έξω από το θέατρο καθώς και σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε μεταξύ άλλων:

Το κτήριο, που βρισκόμαστε, οικοδομήθηκε στη διάρκεια του μεσοπολέμου και μέχρι περίπου το 1980 φιλοξενούσε το Τελωνείο των Χανίων. Το έτος 2002 επί Δημαρχίας, Γιώργου Τζανακάκη, διατυπώθηκε το αίτημα της παραχώρησης του Παλαιού Τελωνείου στον Δήμο Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2003, επί δημαρχίας Κυριάκου Βιρβιδάκη, με απόφαση του τότε συντοπίτη μας Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, ώστε αυτό  να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού.

Τη σκυτάλη, που πήραμε ως δημοτική αρχή από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, που είχε ξεκινήσει το έργο, την αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο και με τη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, ξεπεράσαμε πλείστες δυσκολίες, τις οποίες με προσήλωση και μεθοδικότητα αντιμετωπίσαμε, ώστε να φτάσουμε στον στόχο μας, αξιοποιώντας πλήρως τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.

Έτσι ξεκίνησε το δύσκολο και ενδιαφέρον ταξίδι, που κατέληξε στο να παραδίδουμε εμείς σήμερα έναν υπέροχο χώρο πολιτισμού στην κοινωνία μας, τον οποίο και εν συνεχεία θα τελειοποιήσουμε.

Σήμερα ο Δήμος μας, η κοινωνία των Χανίων και η Κρήτη ολόκληρη, συμμετέχει στην τελετή ονοματοδοσίας αυτού του χώρου  πολιτισμού,  που φέρει το όνομα του παγκοσμίως καταξιωμένου, μεγάλου Έλληνα και συντοπίτη μας, μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Ταυτόχρονα εκπληρώνουμε την υπόσχεση, που είχαμε δώσει στον Μίκη ένα χρόνο πριν για την πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης σε αυτό τον υπέροχο χώρο, ο οποίος μας τιμάει με την παρουσία του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βάμβουκας τόνισε τα εξής:

Πριν από ένα χρόνο ο Δήμος μας ολοκλήρωσε την ανακατασκευή της πατρικής οικίας των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μετατροπή του σε Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη. Το θέατρο αυτό επίσης αποτελεί μία ακόμα υποδομή, που θα υποστηρίξει τον στόχο μας.

Παράλληλα, έχουμε θεσμοθετήσει σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, έναν ετήσιο θεσμό το “Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη” και το φετινό καλοκαίρι πραγματοποιήσαμε με επιτυχία τις εκδηλώσεις για τρίτη συνεχή χρονιά.

"google ad"

Υλοποιούμε στο Δήμο Χανίων με συνέπεια και μεθοδικότητα τη μεγάλη και δεσμευτική υπόσχεσή μας, που θα ενώνει τα Χανιά για πάντα με τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη. Αυτή είναι μία υπόσχεση, που εκφράζεται απο τον σημερινό Δήμαρχο εκ μέρους όλων των Χανιωτών, όλων των Κρητικών, να δηλώσουν την πάνδημη επιθυμία τους, ότι εδώ από τον τόπο καταγωγής του Μίκη Θεοδωράκη θα αναδεικνύεται και θα προβάλλεται το έργο του εσαεί.”

Μετά την ομιλία ακολούθησε η παράδοση ενθυμίου με το νέο λογότυπο του θεάτρου στον Μίκη Θεοδωράκη από τον Δήμαρχο Χανίων. Είπε ο κ. Βάμβουκας για το λογότυπο:

“Νομίζω ότι είναι ένας πάρα πολύ ωραίος συμβολισμός. Έχει ένα Θ. Παραπέμπει στο πεντάγραμμο. Τα χρώματα έχουν σχέση με τη θάλασσα και νομίζω ότι πραγματικά θα ικανοποιήσει τον Μίκη. Θάλασσα, Θέατρο, Θεοδωράκης, είναι τα τρία Θ.”

Από την πλευρά του ο Μίκης Θεοδωράκης σε σύντομη ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

“Η σκέψη μου πάει στους κοντινούς μου προγόνους. Στον παππού μου τον Μιχάλη και τον πατέρα μου τον Γιώργο. Αυτοί οι δύο φυτέψανε βαθιά μέσα στην καρδιά μου τις πιο μεγάλες ιδέες που καθόρισαν τη ζωή μου. Την Ελλάδα και την Κρήτη. Αυτά τα δύο σύμβολα που ταυτίζονται με την Ελευθερία και που οδήγησαν τα βήματα μου στον κακοτράχαλο δρόμο της νεώτερης ιστορίας μας.”

Και σε άλλο σημείο:

“Αν ήμουν τράγος ο πρώτος θα έβαζε στο ένα μου κέρατο το τουφέκι και ο δεύτερος θα έβαζε την κρητική λύρα. Μουσικός και επαναστάτης. Επαναστάτης και μουσικός. Έτσι θέλω να μείνω στη μνήμη των απογόνων μου.”

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...