20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης – Εκατοντάδες χιλιάδες μορφωμένοι νέοι έμειναν Ελλάδα: Αυτοί οι ήρωες χρειάζονται στήριξη!

Ημερομηνία:

Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες της “κρίσης” των τελευταίων ετών είναι και η φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων από την Ελλάδα στο εξωτερικό προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος και ευκαιριών. Πολλοί ονόμασαν αυτή τη φυγή την πιο μεγάλη απώλεια, αφού αυτοί οι νέοι στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι με σπουδές και ικανότητες που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση της χώρας.
 
Όμως, υπάρχουν και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες που έμειναν στην Ελλάδα. Και μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση φαίνεται ότι τους ξεχνάμε.
 
Πάρα πολλοί από αυτούς που έμειναν δεν είναι λιγότεροι ικανοί. Έχουν και αυτοί πτυχία και υψηλές ικανότητες όμως για διάφορους λόγους, είτε οικογενειακούς, είτε πολιτικούς, επειδή πίστεψαν ότι αξίζει να μείνουν και να δώσουν ένα αγώνα, είτε επειδή δεν ήθελαν να ζήσουν μετανάστες σε μία άλλη χώρα, αποφάσισαν να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να ζήσουν εδώ.
 
Αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες, ένα απίστευτα εχθρικό κράτος, την απουσία υποδομών, την απουσία επιχειρήσεων ή ενός κράτους που θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τις υψηλές ικανότητές τους, συνήθως βρίσκονται παγιδευμένοι σε δουλειές χωρίς μέλλον που δε μπορούν να εκμεταλλευθούν τις ικανότητές τους ή προσπαθούν να καινοτομήσουν δίχως καμία στήριξη, οι νέες επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν εχθρικά, δίνουν μισθούς πενιχρούς δίχως εργασιακά δικαιώματα, τα προϊόντα που παράγουν δεν τυγχάνουν καμίας στήριξης.
 
Είναι οι πραγματικοί ήρωες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Και δυστυχώς, με τη συζήτηση να προσανατολίζεται σε αυτούς που έφυγαν από τη χώρα, όλοι ξεχνάνε αυτούς που δεν έφυγαν ακόμα. Τους νέους στην Ελλάδα τους θυμούνται μονάχα όταν απογοητεύονται και φεύγουν από την Ελλάδα. Τότε, τους νοσταλγούν…

Η κυβέρνηση, αν πράγματι θέλει να δει κάτι να αλλάζει θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να στηρίξει αυτούς τους νέους που γνωρίζοντας τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα, βάζοντας στο περιθώριο τις πιθανότητες για μία καριέρα ή απλά για καλύτερες εργασικές συνθήκες που θα τους προσέφερε ή μετανάστευση στο εξωτερικό, έμειναν εδώ. Πρέπει να τους δώσει κίνητρα ώστε να μη γίνουν ένα παράδειγμα προς αποφυγή, προς τις νεότερες γενιές, που σύντομα κι αυτές θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να μείνουν στη χώρα ή να φύγουν στο εξωτερικό.

Η επιτυχία αυτών των νέων που έμειναν στη χώρα θα βοηθήσει τη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Θα ανακόψει τη συνέχεια της φυγής των νέων. Θα οδηγήσει πολλούς που έφυγαν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να επιστρέψουν πίσω.

Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τους νέους που έμειναν. Επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, εκσυγχρονίζοντας τον δημόσιο τομέα, εισάγωντας τις νέες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι ικανότητές τους θα τυγχάνουν της αναγνώρισης που τους αξίζει. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου οι ικανότητές τους θα βρίσκουν εφαρμογή και θα μπορούν να αναπτύσσονται, όπως αναπτύσσονται οι ικανότητες των νέων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε αυτούς τους ταλαντούχους ανθρώπους, που θέλουν να προσφέρουν στη χώρα, εν γνώσει των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν. Δεν έχει δικαίωμα το ελληνικό κράτος με τη στάση του να τους μετατρέψει σε παράδειγμα προς αποφυγή. Οφείλει να τους ανταμείψει για την απόφασή τους να μείνουν. Οφείλει να αναδείξει το θάρρος τους να μείνουν και να πολεμήσουν. Οφείλει να τους μετατρέψει σε παράδειγμα προς μίμηση.

Οτιδήποτε άλλο, θα είναι το πραγματικό μεγάλο έγκλημα – η πιο μεγάλη προδοσία – για το μέλλον της χώρας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Airbnb: Δεν κάνει πίσω το ΥΠΕΘΟ για το τέλος επιτηδεύματος

Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε...

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...