21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εκδήλωση για το νέο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά παρουσία Σταθάκη και Φωτάκη: “Η Κρήτη θα έχει ένα σημαντικό μέρος της νέας ανάπτυξης, έρευνας και αξιοποίησης των εξορύξεων”

Ημερομηνία:

Εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, στις 3.00 μμ.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθ. Κώστας Φωτάκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Ακολούθησαν ομιλίες από τον Πρόεδρο του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθ. Ευάγγελο Διαμαντόπουλο.

Η ίδρυση του νέου Ινστιτούτου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με σκοπό την ανίχνευση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης τόνισε:

“Ο βασικός στόχος του Ινστιτούτου θα είναι η στήριξη της έρευνας και η αξιοποίηση των στοιχείων για τους υδρογονάνθρακες έτσι ώστε να υπάρξει προστιθέμενη αξία για τον συγκεκριμένο κλάδο, που είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στην Ελλάδα”

Σημείωσε επίσης ότι:

“Η Κρήτη θα έχει ένα σημαντικό μέρος της νέας ανάπτυξης και έρευνας και αξιοποίησης λόγω των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων, συνεπώς η συγκυρία ήταν πολύ καλή για να προχωρήσουμε.”

Όσον αφορά τη συζήτηση για τους κινδύνους για το περιβάλλον είπε:

“Δεν παρακολούθησα τα επιχειρήματα αλλά φαντάζομαι ότι όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι το 2017, εισάγαμε έναν καινούργιο θεσμό περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια, στις συμβάσεις με τις εταιρείες οι εταιρείες θα πληρώσουν την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα παρακολουθούν από την πλευρά των τοπικών και περιφερειακών παρατηρητήριων, άρα θα είναι μια δραστηριότητα που θα έχει καθημερινή παρακολούθηση και για τα περιβαλλοντικά και για όλα τα θέματα από τοπικά παρατηρητήρια. Άρα οι τοπικές κοινωνίες έχουν άμεση εικόνα και πρόσβαση τι γίνεται, πώς γίνεται, και αν τηρείται 100%. Συνεπώς εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ασφαλείς και ότι τα οικονομικά οφέλη τα οποία όπως ξέρετε είναι τεράστια θα βοηθήσουν πολύ την οικονομία των περιοχών.”

Από την πλευρά του ο Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είπε:

Δύο ιδρύματα της Κρήτης, το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης συμπράττουν. Ευελπιστούμε ότι το ίδρυμα αυτό θα προσελκύσει εξειδικευμένους επιστήμονες και από την υπόλοιπη χώρα αλλά και από το εξωτερικό από τη διασπορά επιστήμονες.

"google ad"

Σημείωσε μάλιστα ότι:

“Οι συγκυρίες στις οποίες δημιουργήθηκε αυτό είναι εξαιρετικές και από την άποψη ευκαιριών χρηματοδότησης και από την άποψη των προοπτικών που διανοίγονται.”

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι η δημιουργία του Ινστιτούτου συμβάλει στο στόχο να γίνει η Κρήτη ζώνη κοινοτομίας.

Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε την απόφαση «θετική πρωτοβουλία» καθώς θα επιτηρείται και θα εκφέρεται εμπεριστατωμένη γνώμη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις έρευνες μέχρι την εξόρυξη, την αποθήκευση, την επεξεργασία και τη διάθεση των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης ενώ έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα με πολλαπλά οφέλη στο ερευνητικό, οικονομικό αλλά και στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

«Το υπό ίδρυση Ινστιτούτο αναδεικνύει τη δυναμική του νησιού. Τη δυνατότητά του   να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μέσα από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και μέσα από διακρατικά και ευρωπαϊκά έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει θέσει ως βασικό στόχο τα τελευταία χρονιά «τη δημιουργία μιας ζώνης καινοτομίας με διεθνείς προδιαγραφές».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Κρήτης κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε:

“Σε πρώτο στάδιο, στους επόμενους μήνες θα έχουμε την προκήρυξη για τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου αλλά και 3 ερευνητών που θα το στελεχώσουν. Οι προκηρύξεις αυτές θα γίνουν με διαφάνεια και θα έχουν ευρεία δημοσιότητα καθώς θα δημοσιευτούν και στο εξωτερικό γιατί θέλουμε η ίδρυσή του να λειτουργήσει ως μια ευκαιρία επιστροφής Ελλήνων ερευνητών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό”.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, επεσήμανε:

“Θα καταβληθούν πολύ μεγάλες προσπάθειες και μέσω του Ινστιτούτου για να συμβάλλουμε και εμείς στο θέμα των υδρογονανθράκων τόσο στον εντοπισμό και στην παραγωγική πλευρά και στο θέμα των επιπτώσεων, προκειμένου να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. Για το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι σημαντικό γιατί εδώ εκτελείται μεγάλος αριθμός ερευνητικών έργων που έχει να κάνει με το πετρέλαιο και επίσης παρέχεται διεθνές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη μηχανική πετρελαίου, του οποίου οι φοιτητές προέρχονται από πάνω από 30 χώρες.”

Ενώ σημείωσε ότι:

“Στο πρακτικό κομμάτι, η σύγκλητος του Πολυτεχνείου αποφάσισε να παραχωρήσει στο ΙΤΕ την έκταση 35 στρεμάτων στην Πολυτεχνειούπολη όπου εκεί θα χτιστεί το Ινστιτούτο. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης και εξοπλισμού του ινστιτούτου, θα παραχωρήσουμε υφιστάμενο χώρο σε ένα από τα κτίριά μας γα την προσωρινή φιλοξενία του Ινστιτούτου μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσής του.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...