22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ημερομηνία:

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος»», διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Μικρασία Ψυχής Πατρίδα» αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που σφαγιάστηκαν αλλά και εκδιώχθηκαν από τα πάτρια εδάφη τους όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες Πέμπτη 6/9/12  στο Δημαρχείο Χανίων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λειψάκης.

Ενώ επεσήμανε  ότι τα  Χανιά όπως και άλλες ελληνικές πόλεις, άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχθηκαν τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, οι οποίοι μαζί με τις πίκρες τους έφεραν τα ήθη και τα έθιμά τους και κατάφεραν να ξαναστήσουν το βιός  τους, να δημιουργήσουν και να προκόψουν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η κα Τζανακάκη Μελισάρη Μαρία –Περιφερειακή Σύμβουλος – εκπρόσωπος της Περιφερειακής ενότητας Χανίων, ο κος Μποτωνάκης Μανώλης από  την Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου η κα Γκοζάνη Χαριτάκη Στέλλα –Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν.Χανίων ‘’ Ο Άγιος Πολύκαρπος ‘’ καθώς και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου κος Μπαλής Κυριάκος .

Η κα  Τζανακάκη –Μελισάρη Μαρία επεσήμανε  ότι η  ημέρα της 14ης Σεπτεμβρίου  έχει ορισθεί ημέρα Μνήμης και τιμής από την Γενοκτονία των Ελλήνων  της Μικράς Ασίας , 90 χρόνια  όπου ο ελληνισμός σφαγιάστηκε και εκδιώχθηκε από τον τόπο τους,  ποτέ όμως δεν πρέπει να λησμονήσουμε τις χαμένες πατρίδες και τον ελληνικό πολιτισμό .

Ανέφερε επίσης ότι χάρη στους Μικρασιάτες Χανιώτες έχει φτιαχτεί ένας πυρήνας Μικρασιατών και θα γιορταστούν  φέτος  οι εκδηλώσεις μνήμης από 8 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου.

Ο κος Μποτωνάκης Μανώλης αναφέρθηκε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στο « ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ  » πολιτιστικό πολύκεντρο στο Καστέλι Κισάμου

Η κα Γκοζάνη  Χαριτάκη ανέφερε ότι οι απόγονοι των Μικρασιατών κρατάνε σαν φυλαχτό την ιστορία τους και προσπαθούν να την μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους και με πολύ κόπο και σε συνεργασία και με άλλους φορείς  διοργανώνουν τις φετινές εκδηλώσεις  ενώ συμπλήρωσε ότι θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση  των εκδηλώσεων  και κυρίως τις οικογένειες που εμπιστεύτηκαν  φωτογραφίες και  κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες και θα εκτεθούν στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων .

Επίσης  αναφέρθηκε στους στόχους της αδελφότητας Μικρασιατών  για το 2013 που είναι η απόκτηση Μικρασιατικής στέγης  που θα στεγάσει τα όνειρα  όλων των ξεριζωμένων από τις εστίες τους  και θα αποτελέσει τη φωλιά μικρού κομματιού από τον αρχέγονο πολιτισμό της Μικράς Ασίας ενώ θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη και  μουσειακό χώρο.

Τέλος όλοι οι διοργανωτές κάλεσαν  τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να παρακολουθήσουν τα δρώμενα, τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, τα παραδοσιακά τραγούδια, τη μουσική και τους χορούς της Μικράς Ασίας, και να ζήσουμε όλοι  έστω και για λίγο τον πολιτισμό αυτό.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

* 8/9  Ανατολική Τάφρος, Θεατρική Παράσταση

«ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ», ώρα 21:00.

* 9/9 Πλατεία πρώην Λιμενικού Περιπτέρου, παλιό λιμάνι

(Μικρασιάτικο Αντάμωμα «Και με φως & με θάνατον

"google ad"

ακαταπαύστως…», Ώρα 19:30)

* 10/9  Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Εγκαίνια Επετειακής

Έκθεσης «Μικρασία, ψυχής Πατρίδα», ώρα 19:30)

* 12/9 «ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ» Πολιτιστικό Πολύκεντρο

Καστέλι Κισσάμου, Μικρασιάτικη Εκδήλωση,

ώρα 19:30, συνδιοργ.  με την Ι.Μ. Κισσάμου & Σελίνου.

* 16/9 Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας (Μνημόσυνο υπέρ των

Θυμάτων της Μ. Ασίας, ώρα 09:00 το πρωί)

–  Πλατεία πρώην Λιμενικού Περιπτέρου, παλιό λιμάνι,

Μικρασιάτικη Μουσική συναυλία με την χορωδία του

Ωδείου «Ι. Μανιουδάκης» – Χορευτ. Όμιλος Χανίων

«ΑΡΟΔΑΜΟΣ», ώρα 21:00)

*  19 Σεπτεμβρίου 2012

Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα των Ελλήνων της Μ. Ασίας

(Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων   κ.λ.π.) , ώρα 18.30

Πνευματικό Κέντρο Χανίων

(Κεντρική Εκδήλωση, με ομιλήτρια την

κ. Μαρία Λιονή, Αντιπ/ρχη Ρεθύμνου) , ώρα 19.30

* 26/9  Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (έλευση, εγκατάσταση, ενσωμάτωση Μικρασιατών στα Χανιά, οπτικοακουστική παρουσίαση – Χορευτικός Όμιλος Χανίων «ΑΡΟΔΑΜΟΣ», ώρα 20:00)

* 30/9  Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

(Ολοκλήρωση Έκθεσης αφιερωμένης στη Μικρασία.

Μουσικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες, ώρα 20:00).

  • 8/10 Χειμερινό κινηματοθέατρο «ΑΤΤΙΚΟΝ», Προβολή ταινίας

«Μας χωρίζει μία θάλασσα…», ώρα 20:00.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ