16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ηγέτη Ζητώ»

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. λυκειάρχης

 

Πηγή ακένωτος πνευματικής τροφοδοσίας, ο ιεροπρεπής και πολυγραφότατος αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, φωταυγής φάρος όχι μονάχα του Λασιθίου, της Κρήτης, αλλά και της Ορθοδοξίας.

Πάντα ο προφορικός και ο γραπτός του λόγος είναι ζεστός και επίκαιρος. Αφυπνιστικός και δημιουργικός στηριζόμενος στον Αγιογραφικόν και Αγιοπατερινόν λόγον, αλλά και στον πλούσιον πνευματικόν θησαυρόν που βιώνει και μεταλαμπαδεύει.

Θέματα ελέγοντα από παλιά μέχρι και σήμερα, και όπως φαίνεται, αθεράπαυτα. Έτσι ανατρέχει στα προ Χριστού χρόνια, στα χρόνια των προφητών και επί Χριστού με αδιάπτωτη δυστυχώς συνέχεια. Έτσι, ξεκινά με την αγανακτισμένη φωνή του προφήτη Ιεζεκιήλ, ο οποίος «περιγράφει το παρόν με ωμότητα και ουρλιάζει κυριολεκτικά για τον ξεπεσμό της πατρίδας του» Ηθικός ξεπεσμός, λιοντάρια που αλύπητα πέφτουν πάνω στο θύμα τους τον λαό και του ρουφούνε αχόρταγα το αίμα. Μια ιθύνουσα τάξις των πολιτικών και θρησκευτικών αρχόντων. Που να βρεις τον καθαρό, τον τίμιον, τον με αγάπη αγκαλιάζοντα τον κάθε πολίτη.

Σαν τον Διογένη (412 πχ) ψάχνει με το φανάρι να βρει τον άνθρωπο. Ούτε ο Ιεζεκιήλ τον βρήκε, όπως το ομολογεί ο ίδιος, ούτε ο Διογένης.
Ο εκλεκτός συγγραφέας, μέσα από τις αντίστοιχες ενότητες του βιβλίου του, θα μιλήσει για την εξουσία και ποια πρέπει να είναι η αληθινή εξουσία. Εξουσία ο λαός, ο πάντα εύπιστος και πάντα προδωμένος, αλλά και μη μετανοών κα και εκλέγει δυνάστες, απατεώνες και ανθρωποφάγους. Αγανακτεί, και μπορεί πολλές φορές να τους καταριέται, όπως και ο προφήτης Ησαΐας «Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοις ενδόξοις της γης» (Ης. 26,15). Ωστόσο η Εκκλησία πάντα δέεται προς τον Θεόν γι’ αυτούς, μα αυτοί παραμένουν μισόθεοι και αντίχριστοι και πολέμιοι της Εκκλησίας Του, όπως συμβαίνει και παρ’ ημίν…

Δυστυχώς, οι πολίτες δεν έχουν πολιτική αγωγή και σύρονται από τα κόμματα, που όλα είναι ταυτισμένα με το ψεύδος, την απάτη και ως εξουσία με την αφαίμαξη του λαού.

Ο π. Ευάγγελος ομιλεί και περιγράφει την θλιβερή, όπως και απάνθρωπη, αυτή κατάσταση, που όπως φαίνεται δεν είναι αναστρέψιμη. Κι αν αλλάξει κάτι, ακόμη θα επαληθεύεται η λαϊκή σοφία: «Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», όπως αναφέρει εν κατακλείδι του βιβλίου του.

Δυστυχώς οι πάσης φύσεως άρχοντες «μας» ξεχνούν, κι αν τα θυμούνται δεν τους συμφέρει, τα λόγια του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Αγάθωνος (450 – 400πχ): «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι. Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει, τρίτον ότι ουκ αεί άρχει».

Το βιβλίο αυτό του εξαίρετου συγγραφέα, και λίαν αγαπητού αδελφού θα πρέπει να διαβάζεται ως πολιτικό Ευαγγέλιο από τους πολίτες και τους άρχοντες, πολιτικούς και ηγέτες.

Είναι εύχρηστο και εύληπτο. Ένα σωστό αποθησαύρισμα, για το οποίον ολόθερμα τον ευχαριστούμε, και από καρδίας τον συγχαίρομε. Μακάρι να είχαμε κι άλλους σαν τον π. Ευάγγελον, γι’ αυτό και δικαιολογείται ο θαυμασμός και η τιμή μας προς το πρόσωπό του , που είναι το καύχημα και πρεπιά μας. Δέντρο ευσκιόφυλλον, πολύκαρπον και εύκαρπον.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη-Επιδοτήσεις: “Ανάσταση” για χιλιάδες αγρότες

Ανάσταση για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης καθώς ξεκινούν από...

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού

«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ.,...