27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Εκλογές στην Τουρκία- ο μύθος του “σουλτάνου” δεν επιβεβαιώνεται

Ημερομηνία:

Επιμέλεια: Ειρηναίος Μαράκης

Οι εθνικιστικές φωνές που καλλιεργούν συστηματικά την εικόνα της “εθνικής ενότητας απέναντι στην τουρκική απειλή” χρησιμοποιούν πάντοτε το κλισέ ότι ο Ερντογάν είναι ένας νέος “σουλτάνος”. Αυτή η πλαστή εικόνα δεν ταιριάζει με τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν προχτές.

Στις προεδρικές εκλογές ο Ερντογάν επικράτησε συγκεντρώνοντας το 52,5% των ψήφων, αλλά η εικόνα στην βουλή διαμορφώνεται ως εξής: Το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με 42,4% παίρνει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό (CHP) με 22,7% 146, το Κουρδικό (HDP) με 11,5% 67, το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα (διάσπαση του MHP) με 10.1% θα έχει 45 έδρες.

Μέσα σε συνθήκες “έκτακτης ανάγκης” και με τον ηγέτη του στη φυλακή, το HDP στηριγμένο όχι μόνο από τους Κούρδους αλλά και από την Αριστερά σε όλη την Τουρκία καταφέρνει να ξεπεράσει το φράγμα του 10% και να μπει στη Βουλή με 67 βουλευτές σαν τρίτο κόμμα ξεπερνώντας τους φασίστες. Αυτό από μόνο του είναι ένα δυνατό μήνυμα ενάντια σε όλους εκείνους που θέλουν να σβήνουν από το χάρτη τον κόσμο του αγώνα μέσα στην Τουρκία.

Επιπλέον, η εργατική αντίσταση στην Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει έναν εξασθενημένο αντίπαλο. Ο Ερντογάν σύμφωνα με το νέο σύνταγμα θα είναι Πρόεδρος με μεγαλύτερες εξουσίες, αλλά χάνει για πρώτη φορά τον έλεγχο της Βουλής. Αυτό δεν είναι “λεπτομέρεια”, αντίθετα αναδεικνύει τα διλήμματα της κυβερνητικής διαχείρισης το επόμενο διάστημα. Μια μόνιμη συνεργασία με τους φασίστες θα επιταχύνει τη φθορά του AΚΡ.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίσταση στην απειλή ενός ελληνοτουρκικού πολέμου αποκτάει μεγαλύτερη δύναμη και το σύνθημά για ενότητα των εργατών και στις δυο πλευρές του Αιγαίου γίνεται πιο χειροπιαστό και φυσικά πιο αναγκαίο από ποτέ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...