15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Εκπαίδευση Λίβυων αξιωματικών στην Κρήτη

Ημερομηνία:

20 ανώτατα στελέχη της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, εκπαιδεύονται εδώ και λίγες μέρες στην Κρήτη, κατ΄εφαρμογήν σχετικής πρότασης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά – όταν επισκέφτηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, την Τρίπολη – στον πρωθυπουργό και τον Λίβυο ομόλογό του.

Η εκπαίδευση των Λίβυων αξιωματικών στην Κρήτη εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της EUNAVFOR Med Sophia, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2016, μεταξύ αυτής και της Λιβύης, με διάρκεια υλοποίησης όλο το 2017, σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και καλύπτει θέματα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, λαμβάνοντας υπόψη επιμέρους πτυχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαίου της θάλασσας. Κύριος στόχος είναι η ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Λιβύης, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο και κυρίως, η λαθρομετανάστευση, που έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων, εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων.

H «Sophia» αποτελεί τη στρατιωτική συμβολή της ΕΕ στον αγώνα για την καταπολέμηση κυκλωμάτων διακινητών που δραστηριοποιούνται στη νότια ζώνη της κεντρικής Μεσογείου. Μέχρι στιγμής, χάρις σε δράσεις της, έχουν σωθεί περίπου 32.000 μετανάστες, εκ των οποίων 1.900 ανήλικοι και έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 100 διακινητές.

Η συνδρομή της Ελλάδας στην εκπαιδευτική δράση της «Sophia», όπως επισήμαναν στο ΑΜΠΕ διπλωματικές πηγές, αφενός επιβεβαιώνει το υψηλό ενδιαφέρον της χώρας για την ενίσχυση των λιβυκών Αρχών, προκειμένου να αντιμετωπίζουν από μόνες τους τις μεταναστευτικές ροές και συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων με τη Λιβύη, και αφετέρου συμβάλλει στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στο πλαίσιο της συνεκτικής προσέγγισης της ΕΕ.

Η αναγνώριση του ρόλου που θέλει και μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, διαφαίνεται εξάλλου και από την ομόφωνη ένταξή της, πρόσφατα, στην Ομάδα Επαφής των ευρωπαϊκών χωρών για τη Λιβύη, στην οποία συμμετέχουν Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και η εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα στο Συμβούλιο της ΕΕ. Μία ένταξη που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στη διαμόρφωση των σχετικών αποφάσεων, σε περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...