15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σεμινάρια “αλληλοκατανόησης” για Έλληνες δημοσιογράφους από ίδρυμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ

Ημερομηνία:

Το Ίδρυμα Konrad Adenauer ένας οργανισμός που συνδέεται με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση των Μέρκελ και Σόιμπλε, θα διοργανώσει το “5ο Ελληνογερμανικό Δημοσιογραφικό Εργαστήρι”.

To συγκεκριμένο Ίδρυμα του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Βόννη, έχει γραφεία και τρέχει προγράμματα σε 100 διαφορετικές χώρες. Είναι μέλος του Κέντρου για τις Ευρωπαϊκές Σπουδές, του επίσημου οργανισμού και think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP)  στο οποίο συμμετέχουν όλα τα συντηρητικά και δεξιά κόμματα της Ευρώπης.

Όπως ενημερωνόμαστε είναι η 5η φορά μέσα σε μόλις τρία χρόνια που διοργανώνεται το συγκεκριμένο “Δημοσιογραφικό Εργαστήρι”. Σκοπός είναι η συντέλεση στη δημιουργία κλίματος “αλληλοκατανόησης” ώστε να προβάλλονται όπως πρέπει “δημοσιογραφικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος” που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι ξεκάθαρο πως ο σκοπός του Εργαστηρίου συνδέεται με την κρίση που διέπει τις σχέσεις Ελλάδας  – Γερμανίας την περίοδο της κρίσης.

Αναφέρεται σχετικά στο κείμενο της πρόσκλησης:

Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας έχουν πληγεί πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης. Οι δημοσιογράφοι και των δύο χωρών καταπιάνονται κυρίως με τα αρνητικά της άλλης χώρας.

Από το 2012 το Ίδρυμα Konrad Adenauer στην Αθήνα λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και δίνει τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους να συνομιλήσουν μεταξύ τους, κάνοντας διάλογο, αντί να μιλούν για ή κατά του άλλου.

Άξιο αναφοράς ότι από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου iefimerida.gr Ελίνα Μακρή η οποία το 2012 είχε βραβευθεί μαζί με τον κ. Σόιμπλε με το βραβείο “Καρλομάγνος”.

Προηγούμενες δράσεις

Σε προηγούμενο σεμινάριό εκπαίδευσης Ελλήνων δημοσιογράφων τον Οκτώβρη του 2012, μεταξύ των «εκπαιδευτών» ήταν ο Γερμανός πρέσβης Wolfgang Dold, το μέλος της Task Force (Ομάδα Δράσης) Jens Bastian, ο Γιώργος Τζογόπουλος, συνεργάτης του γνωστού και μη εξαιρετέου ΕΛΙΑΜΕΠ και ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και του «Σκάι» Τάσο Τέλογλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Ριζοσπάστη“, «μέχρι τώρα, η σχέση του ιδρύματος (καθώς και της γερμανικής πρεσβείας) περιοριζόταν στη στενή επαφή που είχε με δυο τρεις γνωστούς δημοσιογράφους, αλλά τελευταία ενδιαφέρεται και για τη νέα γενιά των Ελλήνων δημοσιογράφων».

Ενδεικτικό του περιεχομένου και της σκοπιμότητας που υπηρετεί το συγκεκριμένο σεμινάριο, είναι το μάθημα που έγινε την περασμένη Δευτέρα από το Γερμανό εκπρόσωπο της Task Force, με αντικείμενο την «οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις». Δηλαδή, διδάσκουν στους δημοσιογράφους την προπαγάνδα υπέρ των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται για να σωθεί το κεφάλαιο.

Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος στην Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι με τα σεμινάρια και άλλες πρωτοβουλίες «δημιουργείται μία ομάδα συνεργατών του ιδρύματος», το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, συνεργάζεται ως εταίρος «με κρατικά θεσμικά όργανα, κόμματα, οργανώσεις της δημοκρατικής κοινωνίας, καθώς και με την επιλεγμένη ελίτ (…) συμβάλλουμε στην τήρηση της διεθνής τάξης, που σε κάθε χώρα καθιστά δυνατή την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας και ατομικής ευθύνης».

Οι ίδιοι λένε ακόμα ότι το ίδρυμα «μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη της μεταρρύθμισης των υποδομών της χώρας με σταθερό προσανατολισμό».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...