20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εκτοξεύονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Ημερομηνία:

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, στάθηκε στη μεσοπρόθεσμη τάση στην οικονομία βασιζόμενος στο ότι είμαστε κοντά στη διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού αλλά και από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει να επωφεληθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη συνέχεια, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα επενδύσεις σε υγεία, παιδεία και μεταφορές ώστε να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές και να περιοριστεί με πιο γρήγορο ρυθμό η εξάπλωση των κρουσμάτων, αλλά παρέμεινε φειδωλός σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέα ρύθμισης οφειλών, λέγοντας ότι δεν είναι αρνητικός αλλά να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν το τρίτο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) είναι αυξημένες κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, διαμορφώθηκε στα 106,2 δις ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δις ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Παράλληλα, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο παρουσιάζει αύξηση κατά 1 δις ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εντός του τρίτου τριμήνου οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,3 δις ευρώ), ήταν λιγότερες από τις εισροές, δηλαδή τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών(2,1δις ευρώ).

Όπως αναφέρει η έκθεση, η μείωση τόσο του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, όσο και των εισπράξεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19 σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα στην παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, καθώς και στην αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών υπό προϋποθέσεις.

Όπως μεταδίδει και η «Καθημερινή», η υστέρηση εσόδων για το 2020 είχε υπολογιστεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού στα 7,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο και, πλέον, όλα δείχνουν ότι η «τρύπα» θα αγγίξει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει, τα 10 δισ. ευρώ. Μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης οι απώλειες εσόδων υπολογίζονται στα 4,6 δισ. ευρώ και με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ

Σε αναλυτική συνέντευξη του -πριν λίγες ημέρες- αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, βασικά σημεία αποτέλεσαν η επιφυλακτικότητα του στο ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες δόσεις για τη ρύθμιση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και η παραδοχή ότι «μακροοικονομικά, δεν είχαμε προϋπολογίσει lockdown» μετά τις 10 Δεκεμβρίου, συμπληρώνοντας ότι αυτό, μάλιστα, δεν αλλάζει την πρόβλεψη για την φετινή ύφεση.

Εν συνεχεία, ο Σκυλακάκης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης με ένα τρίπτυχο συμμετοχής κράτους, τραπεζών, επιχειρήσεων, το οποίο καλείται να καλύψει την τρύπα στην ανάπτυξη, αλλιώς…«θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης που οδηγούν ολοταχώς σε νέες μνημονιακές καταστάσεις».

Παράθυρο νέας ρύθμισης οφειλών χωρίς να χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών

Όπως μεταδίδει ο Capital.gr, στην παρουσίαση της έκθεσης για την πορεία του προϋπολογισμού το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης επεσήμανε το γεγονός ότι λόγω αναβολών πληρωμής που έγιναν λόγω της κρίσης ή μη πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό φορολογικών εσόδων ύψους 5,25 δισ. καθώς και περίπου 700 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021. «Ο βασικός προβληματισμός μας είναι αν κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέξουν και αναστείλουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο ή λόγω συσσώρευσης οφειλών δεν μπορέσουν αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν» είπε.

Άξιο σημσίας είναι ότι δήλωσε πώς δεν πρέπει να χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών σε ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει για το αν θα υπάρξει ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιου είδους ρύθμιση.

Τόνισε μεταξύ άλλων πως στην παρούσα φάση χρειάζονται άμεσα επενδύσεις σε υγεία, παιδεία και μεταφορές ώστε να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές και να περιοριστεί με πιο γρήγορο ρυθμό η εξάπλωση των κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε ότι η ύφεση του 11,7% που κατέγραψε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο είναι η μεγαλύτερη εντός της ΕΕ αλλά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση του τζίρου του τουρισμού. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα να ξεπεράσει στο 9μηνο τα 10,8 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

Τέλος, μίλησε για θετική μεσοπρόθεση τάση στην οικονομία βασιζόμενος στο ότι είμαστε κοντά στη διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού αλλά και από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει να επωφεληθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

"google ad"

Σημειώνεται ότι τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι θολό το πότε τελικά θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ ακόμα αποτελεί πρόσκομμα η στάση της Ουγγαρίας και τη Πολωνίας σχετικά με την έγκριση που πρέπει να δώσουν.

The Press Project 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...