23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εκτός ελέγχου οι “ράμπο” του Τρούμαν είναι λιγότερο επικίνδυνοι

Ημερομηνία:

Του Μανώλη Καπετανάκη

Ο λαός εντός ελέγχου των συνθηκολογημένων, γίνεται ευάλωτος

Ενώ τα Χανιά δέχονται την ευλογία των θεόπνευστων αγίων πατέρων που συνεδριάζουν πυρετωδώς και (ένεκα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αντιπροσωπεύουν και διαχέονται και στο σεπτό σώμα της ορθόδοξης οικογένειας) διασπασμένοι και παντελώς απόμακρα από τα πυρακτωμένα και μνημονιακής προέλευσης προβλήματα επιβίωσης του ελληνικού λαού, παράλληλα αντικρίζουν τις <<ευεργετικές>> επιδράσεις ενός άλλου εξαιρετικά σοβαρού γεγονότος.

Το αεροπλανοφόρο Τρούμαν (με το συμβολικό κακόφημο όνομα του προέδρου των ΗΠΑ που ταυτίστηκε με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών, την ίδρυση του ΝΑΤΟ, τον πόλεμο στην Κορέα, τον εγκαινιασμό της ψυχρής περιόδου, το σχέδιο οικονομικοπολιτικής καθυπόταξης και κομουνιστικής ανάσχεσης στην Ευρώπη μέσω του γνωστού σχεδίου Μάρσαλ και κυρίως για την πρώτη χρήση βομβών ναπάλμ ενάντια στους αντάρτες που πάλευαν για λαοκρατία και εθνική απελευθέρωση στον Γράμμο ) θα αγκυροβολήσει για 4 μέρες στον κόλπο της Σούδας. Αυτή η ενέργεια εντάσσεται  στα πλαίσια ανάλογων επισκέψεων άλλων τριών αμερικάνικων πλοίων σε άλλα δύο λιμάνια της χώρας (Ρόδου και Σαντορίνης) με σκοπό τάχατε τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων (!!). Τώρα ποια χώρα σφίγγει σε σημείο μάλιστα στραγγαλισμού ποιαν, μόνο γρίφος δεν θεωρείται το ερώτημα.

Βέβαια η σχεδόν ανεξαίρετα θετική στάση του τοπικού τύπου, των οικονομικών παραγόντων (που λιγουρεύονται τα τριάκοντα δολάρια) και των αρχών του νομού για αυτό το σημαντικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός είναι αυτονόητη. Βάλθηκαν μάλιστα περιδεείς και έκθαμβοι να διαφημίζουν τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και προτερήματα του τεράστιου σκάφους με την ασύλληπτα  καταστροφική δύναμη πυρός  που διαθέτει. Πληροφορώντας επίσης για την έναρξη των επιχειρήσεων τον Ιούνη του 2003 και την κατοπινή  συμμετοχή του  σαν ναυαρχίδα του 6ου στόλου στο μακελειό της Συρίας. Λησμόνησαν βέβαια  να ενημερώσουν για τη μικροσκοπική λεπτομέρεια της απώλειας  αμέτρητων χιλιάδων αθώων ψυχών που προκλήθηκαν από τα φονικά σύνεργα που φιλοξενεί αυτό το πλοίο του τρόμου και του ολέθρου.  Διατυμπάνισαν κιόλας την ευσπλαχνική χορηγία του πληρώματος του, το οποίο ανάμεσα στις κοινωνικές δράσεις που θα αναλάβει είναι και η αποκατάσταση ενός δημοτικού ιατρείου (προφανώς δεν αναφέρονται στα νοσοκομεία που με τους βομβαρδισμούς τους ισοπέδωσαν μαζί με ασθενείς και προσωπικό στη Συρία) και μιας παιδικής χαράς, που μάλλον δεν θα την απολαύσουν τα προσφυγόπουλα που η βάρβαρη επιδρομή τους ξερίζωσε από την ρημαγμένη πατρίδα τους.

Το δυσάρεστο όμως (και ολότελα δικαιολογημένο με βάση τη σφαιρική πολιτική τους αντίληψη περί του ρόλου των ιμπεριαλιστών στην πατρίδα μας και στις γενικότερες εξελίξεις και την επιτακτική αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του συρρικνωμένου και με την καταλυτική δική τους ευθύνη αντιιμπεριαλιστικού κινήματος) είναι η συμπεριφορά των άλλων δυνάμεων με αριστερό επίχρισμα και αναφορά. Μέχρι στιγμής (σήμερα Τετάρτη) ουδεμία ανακοίνωση έστω φραστικής καταδίκης του ερχομού του πλοίου των συμφορών και της βαθύτερης ανάμιξης στις αιμοχαρείς επιδιώξεις των υπερατλαντικών τυράννων δημοσιοποιήθηκε! Πόσο δε μάλλον για κάλεσμα σε κάποια πιο έμπρακτη κινητοποίηση. Τουναντίον η ΚΝΕ αγέρωχα και απερίσπαστα προωθεί το διήμερο που διοργανώνει στις 26 και 27/6 κατά των ναρκωτικών! Όπως συνάμα με αδιατάραχτη διάθεση  από τέτοια <<ευτελή>> συμβάντα ο αντιρατσιστικός χώρος προετοιμάζει προσεχώς (στις 25 και 26/6) το δικό του φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η αλεπού στο παζάρι αναζητά αχόρταγα παραπάνω λεία.

Τι και αν  η πόλη μας με τον εφιάλτη των βάσεων και παρά τη θέληση των κατοίκων της (αλλά πάντα με τη δουλική συναίνεση του υπηρετικού τσολακογλέικου προσωπικού της άρχουσας τάξης) εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στις στοχεύσεις  των αμερικάνων ιμπεριαλιστών για φούντωμα της αντιπαράθεσης τους με τον βασικό τους αντίπαλο (τον άλλο εχθρό των λαών, τη Ρωσία) με αποτέλεσμα  να απειλείται να τιναχτεί στον αέρα η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή; Διόλου δεν προβληματίζονται αυτοί που εξυφαίνουν μεταβατικά προγράμματα τα οποία θα οδηγήσουν μοιραία και θα ανακυκλώσουν κάθε ομοειδή μελλοντική απόπειρα στο υφιστάμενο συριζαϊκό Βατερλό η` καταστρώνουν σχέδια λαϊκής εξουσίας στο κινηματικό κενό και πάνω στο στυγνό καπιταλιστικό σύμπλεγμα για το τι σημαίνει στο σήμερα και στο ανατρεπτικό αύριο η παρουσία του στόλου των φονιάδων στον τόπο μας και η κατάσταση της αποπνικτικής εξάρτησης που και αυτή καταδεικνύει περίτρανα;  Και αν ο λαός μας τολμήσει να αμφισβητήσει αποφασιστικά κάποτε το καθεστώς της υποτέλειας, οι αστακωμένοι λεγεωνάριοι τους θα συνεχίζουν ουδέτερα την αγαθοεργία τους κτίζοντας κάποιον παιδικό σταθμό η` στρώνοντας έναν δρόμο; Οι σύγχρονοι κανονιοφόροι των απόγονων των αποικιοκρατών έρχονται για να περιφρουρήσουν μήπως την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας η` σχετίζονται με τις κλιμακούμενες βλέψεις τους για αντιστάθμισμα της σχετικής υπερίσχυσης των Ρώσων στο συριακό μέτωπο, στην μετατροπή του Αιγαίου σε άβατη για τους τελευταίους νατοϊκή θάλασσα  και στο άνοιγα πιο βαθειάς πολεμικής πληγής στον Συριακό και Λιβυκό λαό; Δεν πρέπει να ανησυχούμε και να αντιδρούμε μαζικά και δυναμικά για τους κινδύνους που συσσωρεύονται τριγύρω μας  με την αντιπαράταξη των πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων των δυο κύριων εταίρων του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που στο διάβα του ισοπεδώνει και κατασπαράσσει;  Το ρώσικο πυρηνοκίνητο καταδρομικό  Moskva (και όλα τα συγκεντρωμένα υπόλοιπα βαριά σιδερικά) και χρεωμένο με την ιδιότητα του φονιά αεροπλανοφόρων από  απέναντι περιπολεί και καιροφυλακτεί κραδαίνοντας  το δικό του θανάσιμο φορτίο υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του Κρεμλίνου που πασχίζει να εκπαραθυρώσει από τη γειτονιά μας ο Λευκός οίκος; Η` βρίσκεται  για να επισκευάζει με τη σειρά του άλλες παιδικές χαρές και να φυτεύει αλσύλλια; Όλα αυτά τα καθέκαστα πρέπει να αφήνουν κάθε αριστερή και φιλειρηνική συλλογικότητα ασυγκίνητη και επί της ουσίας αδρανή; Τα δεινά των ατέρμονων μνημονίων, η εξαθλίωση και δυστυχία που επιφέρουν πάνω στους εργαζόμενους, τα ξενοφοβικά και φασιστικά παράγωγα, οι εντάσεις μεταξύ των ελληνοτουρκικών μεγαλοαστικών τάξεων  δεν  συνδέονται οργανικά και άρρηκτα με την στρατιωτική εξάρτηση; Η παρουσία της αιχμής των πολεμικών μηχανών  αναπόφευκτα δεν κατατείνει στο επισφράγισμα των προηγούμενων προβλημάτων  με το αιματοκύλισμα των λαών της ανατολικής Μεσογείου, δίχως να αποκλείεται ποτέ ο ζόφος της παγκόσμιας εξάπλωσης της πυρηνικής σύγκρουσης;

Χθες το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκαν στους δρόμους της χανιώτικης Τρούμπας  αμέτρητα μικρά επεισόδια από τους 6.000 μισθοφόρους που έκαναν απόβαση στην πόλη με τον αέρα του κατακτητή προς  ιθαγενείς. Με κορυφαίο το μοναδικό που ήρθε στην επιφάνεια της δημοσιότητας και που άλλωστε λόγω της έκτασης του δεν μπορούσε να αποσιωπηθεί. Εκείνο δηλαδή της αρπαγής ενός ταξί από μεθυσμένο ναύτη και της ξέφρενης διαδρομής του από το πολυσύχναστο κέντρο, που σαν από θαύμα δεν θρηνήθηκαν θύματα. Παλιότερα αυτό το περιστατικό θα αρκούσε στο να  πυροδοτήσει οργίλες αντιδράσεις (πετώντας τους κυριολεκτικά στο λιμάνι) και μαχητικές διαδηλώσεις. Δυστυχώς η κάμψη του κινήματος και η ετεροδικία αφήνει ανενόχλητους τους πληρωμένους δολοφόνους να εκτονώνουν τα βάναυσα ένστικτα τους στην πόλη μας. Ότι απαίσια απωθημένα συνωθούνται στην προσωπικότητα τους και δεν τα ξεθύμαναν με τις εναέριες πτήσεις και τους πυραύλους τους  πάνω στον ταλαίπωρο συριακό πληθυσμό, τα διοχετεύουν με άμεσο πλέον τρόπο εδώ.

Και τι ειρωνεία, ο διοικητής υποναύαρχος Batchelder χαρακτήρισε προκλητικά τον ελλιμενισμό των πλοίων και την  κατοχή της πόλης από τους υπάκουους εκτελεστές των λαών σαν ευκαιρία  αμοιβαίας και αυξημένης κατανόησης  του πολιτισμού!!! Όχι όμως. Ο κρητικός λαός διαφωνεί ριζικά μαζί του. Επουδενί δεν συμμερίζεται τις απάνθρωπες πολιτιστικές αξίες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και τα σάπια ιδανικά της απομύζησης του πλούτου των λαών και της επί πτωμάτων προσπάθειας του για πλανητική κυριαρχία. Αντίθετα υποφέρει τα μύρια όσα σαν ένα επιπλέον θύμα του. Αρκεί να κρίνει άλλωστε το τι βρώμικο εκπροσωπεί, παρατηρώντας  τα αηδιαστικά ινδάλματα του , του είδους του σαδιστικού παιδεραστή  Michael Jackson. Ο ελληνικός λαός  τουναντίον διακρίνεται από πλούσιες παραδόσεις ηρωικής αντίστασης στους κατά καιρούς δεσμώτες και καταπιεστές του και αγνά αισθήματα αξιέπαινης συμπαράστασης στους κατατρεγμένους πρόσφυγες. Σίγουρα είναι αντανάκλαση της παροδικής και καθολικής στασιμότητας του μαζικού και διεκδικητικού κινήματος το φαινόμενο πως παρά τον κατακλυσμό των Χανιών από τις ορδές των εγκληματιών και τα ειδεχθή  επακόλουθα που σηματοδοτεί ο συνωστισμός των αρμάδων τους , σχεδόν δεν κουνιέται φύλο.

Ισχυρίζονται οι ντόπιοι απολογητές του ραγιαδισμού στην προσπάθεια τους να κατευνάσουν τον θυμό των Χανιωτών, πως ορισμένοι επιπόλαιοι ναύτες προβαίνουν σε περιορισμένα έκτροπα, επειδή καταλήγουν εκτός ελέγχου εξαιτίας της διασκέδασης και του μεθυσιού. Μα ακριβώς όταν βρίσκονται σε πλήρη έλεγχο και όντας ψύχραιμοι και κυνικοί στη διατεταγμένη υπηρεσία τους, τότε καταντούν πραγματική μάστιγα για την ανθρωπότητα. Σε αντιδιαστολή, όταν το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων είτε ενάντια στα μνημόνια, είτε κατά του αμερικανοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού που κηδεμονεύει τις τύχες του λαού και τον βουλιάζει στη φτώχεια και την απελπισία τίθενται υπό τον έλεγχο των ρεφορμιστών, τότε τα πάντα τα σκιάζει η φοβέρα και η σκλαβιά.

Σκοπός της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και της ΛΑ.ΑΑΣ είναι η ανάληψη του ελέγχου και η καθοδήγηση  από γνήσια αγωνιστικά στοιχεία και το αναθάρρεμα του κόσμου της δουλειάς, για να καταφέρει να  ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στον αντεργατικό τυφώνα και τις πολεμοχαρείς μεθοδεύσεις τους. Με σκοπό την  ανάπτυξη κινήματος με ασυμβίβαστη πνοή και απώτερη κοινωνική προοπτική. Έτσι ώστε με αφορμή την προσέλευση του κάθε αεροπλανοφόρου και το αδέσποτο όργωμα και οργίαση των πληρωμάτων του στα Χανιά, αντί να επικρατεί σιγή νεκροταφείου, να σείονται οι δρόμοι από τα συνθήματα  ‘‘ έξω οι φονιάδες- έξω οι βάσεις του θανάτου- όχι στον άδικο πόλεμο τους-οι  λαοί μπορούν να ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα και σταθερά να προκόβουν’’.

Την Πέμπτη 23/6 και στις 7,30μμ η Πρωτοβουλία Αντίστασης  θα κάνει παρέμβαση στην πλατεία της Αγοράς με πανό, μοίρασμα προκήρυξης, συζητήσεις  και καταγγελία με τηλεβόα σπάζοντας το κλίμα της ένοχης νηνεμίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...