21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εκτός μειωμένου ΦΠΑ ντελιβεράδικα και μπαρ

Ημερομηνία:

Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες Τρίτη η εγκύκλιος για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση 13% από 23% που είναι σήμερα και που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει σε καφενεία, καφετέριες, ψητοπωλεία, εστιατόρια. Ωστόσο, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης όπου πωλείται αλκοόλ ο ΦΠΑ θα παραμείνει στο 23%, ενώ σε περίπτωση delivery, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος όταν δεν καταναλώνεται εντός του καταστήματος.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει πως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί μέτρο προσωρινό, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στην τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω εφαρμογή του, εφόσον δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων.

Αναλυτικά οι αλλαγές που επέρχονται από την 1η Αυγούστου:

  • μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών΄ προς αυτές επιχειρήσεων. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν με βάση την απόφαση και τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν έτοιμο, προς κατανάλωση, φαγητό π.χ. ψητά κοτόπουλα. Εξαιρείται η εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
  • μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται. Στην περίπτωση που παραδίδονται κατ’ οίκον ή σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% και στην πώληση αναψυκτικών, χυμών και έτοιμων ροφημάτων από τα σουπερ μάρκετ.
  • στις υπηρεσίες delivery, τα αναψυκτικά και χυμοί παραμένουν στο 23%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα παραδιδόμενα αγαθά πχ πίτσα, εφαρμόζεται ο συντελεστής που ισχύει για το κάθε είδος, στην προκειμένη περίπτωση το 13%.
  • όλα τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%.
  • στο room service των ξενοδοχείων (σερβίρισμα στο δωμάτιο) ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13%, ωστόσο τα ροφήματα στο μίνι μπαρ παραμένουν στο 23%.
  • όσον αφορά τα ξενοδοχεία, ανάλογα με το πακέτο διαμονής θα ισχύσουν τα εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα aIl incIusive (πλήρης διατροφή) περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.

  • 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.
  • 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.
  • 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην απόφαση ότι αναμένεται μείωση των τελικών τιμών στην εστίαση κατά 8,1% και προειδοποιεί ότι εφόσον σημειωθεί μικρή μείωση εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ ο χαμηλός συντελεστής θα διατηρηθεί και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...