15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΕΚΤ: Δεν θα κηρυχθούν αφερέγγυες οι τράπεζες για πολλές μέρες μετά απο πιθανή αθέτηση πληρωμών

Ημερομηνία:

Οι ελληνικές τράπεζες ίσως να μην κηρυχθούν αφερέγγυες για αρκετές ημέρες έπειτα από μια αθέτηση πληρωμών, δήλωσε αξιωματούχος της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσφέροντας την προοπτική μιας πρόσκαιρης ανάσας ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Τα σχόλια του Φέλιξ Χάφελντ, επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για τις τράπεζες Bafin και μέλος του εποπτικού συμβουλίου τραπεζών της ΕΚΤ, υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την μη καταβολή πληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

Παράλληλα, υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ ίσως να μην κηρύξει άμεσα τις τράπεζες χρεοκοπημένες, αποκόπτοντας έτσι την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Η απόσυρση τέτοιας στήριξης θα προκαλούσε την κατάρρευση των τραπεζών και θα οδηγούσε τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Τα σχόλια τουΧάφελντ υποδηλώνουν ότι ένα τέτοιο βήμα μάλλον δεν θα γίνει αυτή την εβδομάδα αλλά μάλλον αργότερα. Ερωτηθείς για το πόσο διάστημα θα μπορούσαν να αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα δεν πληρώσει τη δόση του 1,6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ σήμερα, ο Χάφελντ είπε ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν φερέγγυες για ένα διάστημα έως πέντε ημέρες.

«Είναι θέμα ημερών» είπε ο Χάφελντ, που είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ το οποίο αποφασίζει εάν οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται φερέγγυες, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Φρανκφούρτη αργά χθες. Τα σχόλιά του δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη. «Μπορεί κανείς να συζητά για ώρες εάν θα είναι δύο, τρεις, τέσσερις ή πέντε ημέρες» είπε. Οι τράπεζες πρέπει να θεωρούνται φερέγγυες για να έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA. Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίσουν εάν οι τράπεζες είναι όντως φερέγγυες, παραπέμποντας στη συνέχεια το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας προκειμένου να αναλάβει δράση.

Ο Χάφελντ προειδοποίησε να μην θεωρεί κανείς πως η Ευρώπη μπορεί να νίψει τας χείρας σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της Ελλάδας εάν η χώρα και οι τράπεζές της χρεοκοπήσουν, επισημαίνοντας ότι βασικές λειτουργίες καθώς και οι διαδικασίες εφοδιασμού πρέπει να διατηρηθούν. «Εάν κηρύξουμε τις ελληνικές τράπεζες αφερέγγυες, δεν είναι το τέλος της ιστορίας» είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ