20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.: Βιάσθηκε, δολοφονήθηκε και πετάχθηκε στη σπηλιά στο Μάλεμε η 60χρονη βιολόγος στα Χανιά

Ημερομηνία:

Στην εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Suzanne Eaton, προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές της Κρήτης με τη σύλληψη 27 χρόνου από την περιοχή Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, που ομολόγησε την πράξη του στις Αρχές.

Το μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έδωσαν τις λεπτομέρειες.

Όπως ειπώθηκε, ο 27χρονος, αρχικά, χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο φορές την άτυχη γυναίκα, η οποία έκανε τζόκινγκ στoν δρόμο από Κολυμπάρι προς το μνημείο των Πεσόντων κατά τη Μάχη της Κρήτης Ευέλπιδων, με σκοπό να την ακινητοποιήσει και όταν αυτή προσπάθησε να αντισταθεί της έφραξε τους αεραγωγούς σε μύτη και στόμα με τα χέρια του.

Στη συνέχεια, την έβαλε στο πόρπμαγκάζ του αυτοκινήτου του, και τη μετέφερε στη σπηλιά στο Μάλεμε, τη βίασε και, αμέσως μετά, τη μετέφερε στη σπηλιά στην περιοχή του Μάλεμε, όπου και βρέθηκε νεκρή πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή της.

Σύμφωνα με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, Κώστα Λαγουδάκη, για την εξιχνίαση της υπόθεσης αξιοποιηθήκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα, έγιναν αυτοψίες, εξετάσθηκε υλικό από κάμερες ασφαλείας, καθώς και πολλοί μάρτυρες.

Όπως τόνισε, «ακολούθησαν στοχευμένες προσαγωγές ατόμων, ο 27 χρονος προσήχθη τη Δευτέρα εξεταζόμενος υπέπεσε σε αντιφάσεις, όμως, υπό το βάρος των στοιχείων σε βάρος του ομολόγησε την πράξη του».

Από την πλευρά της, η αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου, αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της παρουσίας στα Χανιά της Αμερικανίδας, που βρέθηκε στην περιοχή για 4η φορά, τόνισε ότι «ο δράστης ισχυρίσθηκε ότι το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου εντόπισε τη θανούσα να κινείται πεζή με κατεύθυνση το μνημείο πεσόντων Ευελπίδων και έχοντας ως κίνητρο τη σεξουαλική της κακοποίηση, τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητό του για να την ακινητοποιήσει. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της την τοποθέτησε στο πορτπαγκάζ και τη μετέφερε σε φρεάτιο εξαερισμού πολεμικού καταφυγίου όπου την απέρριψε αφού προηγουμένως τη βίασε».

Άγνωστο παραμένει αν η 60χρονη ήταν νεκρή ή ζωντανή όταν βιάσθηκε.

Όπως είπε, η κ. Παπαθανασίου, πέρα της ομολογίας του δράστη, αναμένονται και τα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες για την εξιχνίαση της υπόθεσης, αναφέρθηκε ο διευθυντής Ασφαλείας Χανίων, Πάρις Χινόπουλος. Όως ανέφερε, «αποτυπώθηκε κάθε ίχνος και στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο δράστης εξεταζόμενος υποστήριξε ότι «προσπαθούσε να βρεί κάποιον για να συνευρεθεί ερωτικά μαζί του». Ωστόσο, ο κ. Χινόπουλος τόνισε ότι «επέλεξε τυχαία τη συγκεκριμένη γυναίκα».

Από την πλευρά του, ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων, Γιώργος Λιμπινάκης, αφού συνεχάρη το προσωπικό της ΕΛΑΣ και όλους όσοι συνέβαλαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η οικογένεια της 60χρονης από την πρώτη στιγμή των ερευνών έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία.

Ο 27χρονος με την σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Χανίων, ενώ το αυτοκίνητο με το οποίο χτύπησε και μετέφερε την άτυχη γυναίκα θα αποσταλεί σήμερα για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην υπόθεση από τα μέχρι και τώρα στοιχεία δεν εμπλέκεται και άλλο πρόσωπο.

"google ad"

Όλα όσα είπε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης:

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α., που είχε βρεθεί νεκρή την 8η Ιουλίου 2019 σε αγροτική περιοχή του Δήμου Πλατανιά Χανίων.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει χθες προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων ένας 27χρονος ημεδαπός , ο οποίος εξεταζόμενος ως βασικός ύποπτος για την ανθρωποκτονία, ομολόγησε την πράξη του και σήμερα θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Όπως γνωρίζετε η 60χρονη ήταν αναγνωρισμένη επιστήμονας στον τομέα της βιολογίας – εντομολογίας και είχε αφιχθεί στα Χανιά την 30η Ιουνίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο στο συνεδριακό κέντρου της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 2019 ο διοργανωτής του συνεδρίου δήλωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά Χανίων την εξαφάνιση της, αναφέροντας ότι θεάθηκε τελευταία φορά κατά το μεσημεριανό γεύμα της 2ας Ιουλίου, στο χώρο της Ακαδημίας.

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, τις έρευνες συνέδραμαν οργανώσεις εθελοντών και ιδιώτες εθελοντές, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα ειδοποίησης πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων «SILVER ALERT HELLAS» μέσω του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφία και πληροφορίες σχετικά με την θανούσα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βραδινές ώρες της 8ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά Χανίων ενημερώθηκαν από ερασιτέχνες εξερευνητές σπηλαίων ότι σε εγκαταλελειμμένο πολεμικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αγροτική περιοχή στο Ξαμουδοχώρι Πλατανιά Χανίων, εντόπισαν πτώμα γυναίκας.

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και Ιατροδικαστές και προχώρησαν σε μεθοδική αυτοψία και εξερεύνηση του χώρου και της περιβάλλουσας περιοχής .

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει στην εξαφανισθείσα 60χρονη υπήκοο Η.Π.Α., η οποία έφερε σημάδια βίαιης εγκληματικής ενέργειας και πιθανή σεξουαλική κακοποίηση.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που κατηύθυνε τις έρευνές μας ήταν η ανεύρεση πρόσφατων ιχνών από ρόδες οχήματος σε αγροτεμάχιο που οδηγεί στο φρεάτιο του καταφυγίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη θέση της σορού μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η θανούσα μεταφέρθηκε στο σημείο αυτό.

Προχωρήσαμε μεθοδικά τις έρευνες μας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, πραγματοποιήσαμε συστηματικές αυτοψίες, συλλέξαμε υλικό από κλειστά κυκλώματα καμερών ασφαλείας, εξετάσαμε μάρτυρες και αξιοποιήσαμε συνδυαστικά όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που προέκυπταν από την εξέλιξη των ερευνών.

Με βάση την ανάλυση του υλικού εστιάσαμε τις έρευνες μας στην περιοχή, σκιαγραφήσαμε το «προφίλ» του δράστη, προσδιορίσαμε το εύρος των υπόπτων και προχωρήσαμε σε στοχευμένες προσαγωγές ατόμων.

Η σταχυολόγηση του συνόλου των στοιχείων μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένο άτομο και ειδικότερα στον 27χρονο κάτοικο της περιοχής, τον όποιο προσαγάγαμε χθες, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης

Εξεταζόμενος ο 27χρονοςς περιέπεσε σε αντιφάσεις και υπό το βάρος των στοιχείων που είχαμε συλλέξει ομολόγησε την πράξη του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, καθώς και τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες, για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς, καθώς και τους εθελοντές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των λοιπών Φορέων που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό της 60χρονης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει η Προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου.

Προϊστάμενη Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κρήτης, Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου:

«Καλό σας μεσημέρι.

Όπως σας προανέφερε ο κ. Γενικός, καταφέραμε, μετά από συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, να εξιχνιάσουμε την ανθρωποκτονία της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α.

Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης, απογευματινές ώρες της 30 Ιουνίου 2019, η θανούσα αφίχθη από Γερμανία, στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά Χανίων, προκειμένου να συμμετέχει σε παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιούταν το διάστημα από 1 έως 5 Ιουλίου 2019, ενώ διέμενε στους κοιτώνες φιλοξενίας της Ακαδημίας.

Στην Κρήτη βρισκόταν για τέταρτη φορά, συμμετέχοντας σε παρόμοια συνέδρια, ενώ την 4 Ιουλίου επρόκειτο να παρουσιάσει στους συνέδρους τα αποτελέσματα των ερευνών της. Το μεσημέρι της 2 Ιουλίου, αμέσως μετά το γεύμα, μετέβη στο δωμάτιό της, φόρεσε αθλητική περιβολή και βγήκε για το καθιερωμένο περπάτημα αφήνοντας το κινητό τηλέφωνο και τα λοιπά προσωπικά της αντικείμενα στο δωμάτιο που διέμενε εντός του χώρου της Ακαδημίας.

Μετά τη δήλωση της εξαφάνισης και τον εντοπισμό της σορού της θανούσας προχωρήσαμε άμεσα και μεθοδικά στη διερεύνηση της υπόθεσης που κατέληξε στη σύλληψη του 27χρονου δράστη.

Ως προ το χρονικό της υπόθεσης από τη νεκροψία – νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε προσδιορίστηκε ως χρόνος θανάτου το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου 2019 ενώ εντοπίστηκαν ευρήματα που παρέπεμπαν σε ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου και κακώσεις στα χέρια.

Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι μεσημβρινές ώρες της 2 Ιουλίου 2019 εντόπισε τη θανούσα να κινείται πεζή με κατεύθυνση το μνημείο πεσόντων Ευέλπιδων και έχοντας ως κίνητρο την σεξουαλική της κακοποίηση, τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητό για να την ακινητοποιήσει.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ και τη μετέφερε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου, όπου την απέρριψε, αφού προηγουμένως τη βίασε.

Ακολούθως επανατοποθέτησε στο στόμιο παλέτα που προϋπήρχε και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο, όπου καθάρισε επιμελώς το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια.

Από όλους τους χώρους ελήφθησαν ίχνη πιθανόν αιματικών στοιχείων και λοιπά πειστήρια για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο, πειστήρια – είδη ένδυσης καθώς και ράβδος, που κατείχε παράνομα.

Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών, ιατροδικαστικών και τοξικολογικών εξετάσεων.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...