19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Η ΕΛΜΕ Χανίων για το ζήτημα της σχολικής στέγης στο νομό Χανίων

Ημερομηνία:

Έγκαιρα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, είχαμε συναντηθεί τόσο με το Δήμαρχο Χανίων(29/10/12) κ. Σκουλάκη και την αντιδήμαρχογια θέματα παιδείαςκ. Χατζηδάκη, όσο και με τον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπ/σης κ. Κανδαράκη(23/10/12), όπου μεταξύ άλλων είχαμε επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με το ζήτημα της σχολικής στέγης.

Συγκεκριμένα είχαμε τονίσει το δραματικό πρόβλημα που έχουν τα σχολεία 3ο-4οΓυμνάσιομε τη διπλοβάρδια, το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας και το Μουσικό Γυμνάσιο με τη παντελή αδυναμία τους να καλύψουν τις κτιριακές ανάγκες των μαθητών των περιοχών τους και τηντριπλοβάρδια στο συγκρότημα Δαίδαλος.

Στις συναντήσεις αυτές είχαμε εκφράσει τις πάγιες θέσεις μας που συνοψίζονται ως εξής:

1) Να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση των απαιτούμενων νέων σχολείων στα ξεκαθαρισμένα οικόπεδα που υπάρχουν(Λιβάδιαγια 3ο/4οΓυμνάσιο, Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, Γυμνάσιο και Δημοτικό Ν. Κυδωνίας)  και να εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες μέχρι τον Ιανουάριο για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Τα σχολεία αυτάαν δεν είχαν ενταχθεί-με ευθύνη και πολιτική απόφαση των «φωστήρων» του Δήμου-στα ΣΔΙΤ που εδώ και 3 χρόνια καρκινοβατούν, αλλά είχαν ενταχθεί (όπως το 8οΓυμνάσιο στη θέση Κουμπελή) σε ΕΣΠΑ, σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα.
Η θέση μας παραμένει ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσουν οι ενέργειες για την κατασκευή των σχολείων. Καλούμε ακόμα και σήμερα το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του για την ανέγερση των απαιτούμενων σχολικών μονάδων.

2) Οι «λύσεις» των αιθουσών προκάτ, μας έβρισκαν και μας βρίσκουν σε κάθε περίπτωση κάθετα αντίθετους, όπως άλλωστε και συλλόγους καθηγητών ή/και Γονέων(π.χ. Γυμν. Κουνουπιδιανών, Ένωση Γονέων), καθώς δεν αποτελούν λύση. Όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν ζήσει την «εμπειρία» προσπάθειας μαθήματος σε αντίστοιχες αίθουσες γνωρίζουν τους λόγους. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:
τις απαράδεκτες συνθήκες αερισμού των χώρων αυτών,
τις ακραίες καιρικές συνθήκες (χειμώνα–καλοκαίρι),
την επιβάρυνση των διδακτικών συνθηκών (ως προς τη διδασκαλία αλλά και ως προς την παρακολούθηση εκ μέρους των μαθητών)αφού λόγω ανύπαρκτης ηχομόνωσης δημιουργείται κατάσταση συνακρόασης των διδασκαλιών που διεξάγονται σε διπλανές αίθουσες προκάτ,
τον περιορισμό του ζωτικού για τους μαθητές όσο και απαραίτητου για τη σωστή διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, αύλιου χώρου.

3) Κάθετα αντίθετους επίσης μας βρίσκουν οι «λύσεις» των συγχωνεύσεων τμημάτων, ή σχολείων αφού έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εξ ίσου σημαντικό είναι και το γεγονός της κατάργησης μ αυτόν τον τρόπο οργανικών θέσεων, που ανοίγει το δρόμο (ειδικά στη περίοδο που διανύουμε) για απολύσεις.

4) Όλα τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν με τον αριθμό των τμημάτων που προβλέπει η δυναμικότητα του σχολείου, χωρίς να μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας διάδρομοι, τουαλέτες, κλιμακοστάσια κλπ, ή να καταργούνται εργαστήρια φυσικών επιστημών, ξένων γλωσσών, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκες.
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε οποιαδήποτε «ρεαλιστική» (μη)λύση, αποδεχόμενοι τη μείωση των δαπανών για την παιδεία κατά 47% σεμια εξαετία, την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, τα 2000 κενά εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία ενώ σε 20 μέρες τελειώνουν τα μαθήματα, την αφαίρεση οποιαδήποτε προοπτικής για το μέλλον των μαθητών μας, λόγο της εφαρμοζόμενης από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ πολιτικής.

Δεν μπορούμε επίσης να δεχτούμε τις απολύσεις, τη μισθολογική και βαθμολογική μας καθήλωση, το νέο-επιθεωρητισμό, την κατάργηση της παιδαγωγικής ελευθερίαςκαι δημοκρατίας στο σχολείο, γιατί όπως λέει ο Δ. ΓΛΗΝΟΣ«Ο δάσκαλος που θα υποχρεωθεί να καταπνίξει τη σκέψη του θα γίνει διπλά σκλάβος ή θα καταντήσει ένας ψυχικά ανάπηρος άνθρωπος, ανίκανος να μορφώσει άλλους»

Η ΕΛΜΕ θα συνεχίσει να παλεύει για τη δημιουργία ενός πανεκπ/κού μετώπου που θα ανατρέψει συνολικά αυτή την πολιτική που διαλύει το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο Πρόεδρος: Ι. Τσιαμαντάκης
Ο Γ. Γραμματέας: Φ. Μπιχάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ