13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

ΕΛΜΕ Χανίων: Απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα τώρα!

Ημερομηνία:

Και η ΕΛΜΕ Χανίων με κείμενό της καλεί  όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης:

«Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Όλοι/όλες στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων Τρίτη 18/02 στις 10:30 Πλατεία αγοράς

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, λεηλατεί τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ σε όλο το δημόσιο τομέα, κάνει εμπόρευμα προς πώληση κάθε κοινωνικό αγαθό, βάζει ταφόπλακα στη μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία. Προωθεί μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα (ισοτιμία πτυχίων κολεγίων – ΑΕΙ, αξιολόγηση/χειραγώγηση/κατηγοριοποίηση σχολείων, προσοντολόγιο/διαίρεσης αναπληρωτών,  Λύκειο/εξεταστικό κέντρο, κ.ά.). Με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και ρυθμίσεις της τελευταίας 20ετίας, παρότι προεκλογικά υπόσχονταν κατάργησή του.

Στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται:

  • Διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Αυτό, ειδικά για τους ελαστικά εργαζόμενους, όπως οι νέοι και νέες εκπαιδευτικοί, όπου κάθε έτος μετριέται σε 9μηνα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνταξιοδοτείται κανείς πριν τη συμπλήρωση των 67 χρόνων. Η ηλικία αυτή μάλιστα θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω από 1-1-2021 μέχρι και τα 70 έτη, όταν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως προβλέπεται.
  • Για όσους εργάζονται μέχρι 31-12-1992 ισχύουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις ως προς τα όρια ηλικίας, εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-2021. Για  όσους  έχουν διοριστεί από 1-1-1993  και για τους νέους που θα  προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα ισχύουν τα όρια ηλικίας από 1-1-2022, δηλ.  62  ηλικία με 40 χρόνια εργασίας  ή  67 ηλικία με 15 χρόνια συντάξιμη εργασία.
  • Νέες μειώσεις στις συντάξεις πείνας. Με τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη διαχωρίστηκε σε Εθνική (384 €) και σε ανταποδοτική, με ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης μέχρι τώρα 42,80 με 40 χρόνια εργασίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως αυτά που αφορούν 40 χρόνια εργασίας, αλλά επειδή μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης τελικά οι συντάξεις μειώνονται! Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα απάτη και παραπληροφόρησης των ΜΜΕ. Το μειωμένο κατά 226εκ ευρώ (155 εκατ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις και 71 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές) κονδύλι του φετινού προϋπολογισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
  • Διατήρηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) στον ΕΦΚΑ  ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ (στο σύστημα) και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
  • Διατήρηση και επέκταση της λεηλασίας, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.
  • Διατήρηση των εξευτελιστικών ποσοστών αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
  • Στο νομοσχέδιο μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων θα φέρει ονομαστικές αυξήσεις , για να «καταπιούμε» τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών .Η τεράστια απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του συστήματος και στην αναζήτηση ατομικών λύσεων στην ιδιωτική ασφάλιση.
  • Καμία πρόβλεψη για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010 – 2012.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους.

Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση αφορά όλη τη ζωή μας, καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη αλλά σχετίζεται με  την υγεία, την πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τα ΑΜΕΑ, τις κοινωνικές παροχές, το χρόνο και την ασφάλεια της εργασίας κ.ά. και δημιουργεί κλίμα γενίκευσης της ελαστικής και της ανασφάλιστης εργασίας.

Δεν εκχωρούμε τους κόπους μιας ζωής  στο κράτος, στις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και την εργοδοσία. Η καθολική ασφάλιση όλων και το καθολικό δικαίωμα στις παροχές υγείας και σε σύνταξη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες διαβίωσης όλων των ηλικιωμένων, αποτελούν αδιαπραγμάτευτα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.  Αποτελούν κοινωνικό εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, την λαϊκή οικογένεια.

Παλεύουμε

  • Να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και ρυθμίσεις καθώς και όλοι οι νόμοι και διατάξεις που διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα με τις ρυθμίσεις του τρίτου και τέταρτου μνημονίου.
  • Καθολικό δικαίωμα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
  • Ανώτατο συνταξιοδοτικό όριο στα 30 χρόνια εργασίας, χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 έτη ηλικία  (58 για τις γυναίκες, τα Βαρέα/ανθυγιεινά). Μόνο με τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης μπορεί να υπάρξει μεγάλη άμεση μείωση της ανεργίας, να βρουν οι νέοι δουλειά!.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στο δημόσιο. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού, τώρα! Καμιά σύνταξη κάτω από το βασικό μισθό τον οποίο παλεύουμε στα συνδικάτα και προτείνουμε στα σχέδια ΣΣΕ
  • Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (80 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSΙ κ.λπ.).
  • Δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή, πλήρης και ασφαλισμένη. Κατάργηση της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – Όχι στο προσοντολόγιο. Μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.
  • Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Πλήρης ασφάλιση και περίθαλψη για τη μερική απασχόληση, την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, τις διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, την απασχόληση με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τα χρόνια στράτευσης.
  • Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή πρόσφυγες-μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, χωρίς αναμονή, χωρίς την πρακτική της ανάθεσης, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ο αγώνας να πάρει χαρακτηριστικά μαζικά και αποφασιστικά, ώστε να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Να μην ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί ο νόμος Βρούτση. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Με αυτό το πλαίσιο το μαζικό λαϊκό κίνημα θα χρειαστεί να δώσει μια πλατιά και αποφασιστική μάχη. Αυτή τη μάχη δεν μπορεί  και δεν θέλει να τη δώσει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η απεργία στις 18/2 που  πρέπει να μαζικοποιηθεί και στο χώρο της εκπαίδευσης και να γίνει εφαλτήριο κλιμάκωσης και ανατροπής με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με 48ωρη απεργία στις 20-21/2  (καταληκτική ημερομηνία ψήφισης του ν. Βρούτση), ενάντια σε όλα τα αντιασφαλιστικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα που με ν. προωθεί το υπουργείο παιδείας

Απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα τώρα!”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...