18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

ΕΛΜΕ Χανίων: Να εγκριθούν τώρα όλα τα «ολιγομελή» τμήματα

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων ζητά να εγκριθούν τώρα όλα τα “ολιγομελή” τμήματα και καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων την Παρασκευή στις 1 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωση πιο αναλυτικά σημειώνονται τα εξής:

Η πολιτική των συγχωνεύσεων – καταργήσεων τμημάτων και ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία της χώρας συνεχίζεται. Το υπουργείο παιδείας εξακολουθεί να μην εγκρίνει -παρά τις τεκμηριωμένες και αιτιολογημένες προτάσεις των σχολείων- δεκάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ, τα ΓΕΛ και τα γυμνάσια.

Στο νομό Χανίων δεν έχουν εγκριθεί:

  • το τμήμα Β΄ τάξης του τομέας Δομικών στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων,
  • 2 ειδικότητες (Σχεδιασμού εσωτερικών Χώρων και Διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών) στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου,
  • 3 ειδικότητες της Δ’ τάξης(!) (Γεωπονίας, φυσικοθεραπευτών, υδραυλικών) και το τμήμα του τομέα Δομικών στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά,
  • 1 τμήμα στο ΓΕΛ Αλικιανού, 1 τμήμα στο ΓΕΛ Βουκολιών, 1 τμήμα στο 3ο ΓΕΛ Χανίων.

Η πλήρης εφαρμογή της Υ.Α Φίλη του 2016 για τον ασφυκτικό και αντιπαιδαγωγικό  ελάχιστο αριθμό μαθητών, προκειμένου να συγκροτηθούν τμήματα σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ και κατευθύνσεων και Ο.Π. στα ΓΕΛ, έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση από τον χάρτη εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα  και τώρα επεκτείνεται και στα ΓΕΛ.

Ο παραλογισμός των «ολιγομελών» τμημάτων φέτος απογειώθηκε καθώς τα τμήματα σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό τους «κλείδωσαν» τον Ιούλιο, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται  για 20 μέρες το Σεπτέμβριο. Έτσι π.χ. χαρακτηρίστηκε τον Ιούλιο ως «ολιγομελές» ο τομέας Δομικών στο 1ο ΕΠΑΛ με 5 άτομα, ενώ στις εγγραφές το Σεπτέμβριο ζήτησαν να το δηλώσουν άλλοι 9 μαθητές. Δηλαδή με 14 μαθητές ΔΕΝ εγκρίνεται το τμήμα ενός τομέα που είναι ο μοναδικός στο συγκεκριμένο σχολείο στο νομό Χανίων! Στο Εσπερινό Πλατανιά δεν εγκρίνουν 3 τμήματα ειδικότητας της Δ τάξης!!!

Επίσης σε ότι αφορά τον αριθμό των τμημάτων της Α λυκείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ΔΔΕ, όταν έκλεισαν οι εγγραφές και «κλείδωσε» ο αριθμός των τμημάτων τον Ιούλιο δεν είχαν γραφτεί 288 μαθητές στην Α Λυκείου  από αυτούς που τελείωσαν την Γ Γυμνασίου.  Οι μαθητές εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ειδικότητα, την Ο.Π. ή την ξένη γλώσσα που επιθυμούν και έχουν ήδη ξεκινήσει ή να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο ή στην χειρότερη εκδοχή για τους εργαζόμενους μαθητές των εσπερινών να εγκαταλείψουν τελείως το σχολείο.

Είναι φανερό πως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την έγκριση των ολιγομελών, αν δεν αποτραπεί, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση των μικρότερων ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και θα οδηγήσει σε λιγότερα και μεγαλύτερα σχολεία, που θα μπορούν να καλύπτουν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών. Η μετακίνηση των μαθητών σε άλλα σχολεία θα συμπαρασύρει και θα μειώσει τα τμήματα γενικής παιδείας. Πρέπει επίσης να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στους συλλόγους διδασκόντων η γεωγραφική χωροθέτηση των σχολείων.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» όπως διαφημίζει το υπουργείο, σημαίνει κατάργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων και αναγκών των μαθητών, υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σχολείο, σημαίνει νέα πλεονάσματα εκπαιδευτικών, περικοπή θέσεων αναπληρωτών, καθυστερεί και περιπλέκει τις υπηρεσιακές μεταβολές. Η απαρέγκλιτη τήρηση των δημοσιονομικών κοφτών και των αιματηρών πλεονασμάτων από το Υπουργείο Παιδείας, η ψήφιση της συγχώνευσης σχολείων στα μέτρα της γ΄ αξιολόγησης  τον Γενάρη του 2018 βάλλει ευθέως εναντίον της δημόσιας παιδείας ως κοινωνικού αγαθού.

Καμιά αναμονή, τα περιθώρια στενεύουν

Η  καθολική αντίδραση   εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων είναι η μοναδική διέξοδος, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Οι επιτυχημένες παρεμβάσεις , γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη για το κόψιμο τμημάτων από τα σχολεία του νομού, η κινητοποίηση για τα δυσπρόσιτα την Παρασκευή 14/09 δείχνουν το δρόμο.

  • να εγκριθούν όλα τα «ολιγομελή» τμήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και να μπορούν όλα τα παιδιά να σπουδάζουν στο σχολείο τους.
  • Να αναπτυχθούν όλα τα τμήματα  γενικής παιδείας, ξενόγλωσσα, με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  
  • Ανώτερος αριθμός 20 μαθητές στο τμήμα-15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια

Καλούμε εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές σε κινητοποίηση στη ΔΔΕ Χανίων Παρασκευή 21/09 στις 13:00

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...