22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«…εμείς ξέραμε ότι γράφαμε Ιστορία»: Εορτασμός της Μάχης της Κρήτης

Ημερομηνία:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζονται φέτος τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, μια σημαντική στιγμή της Ιστορίας μας που καθόρισε και το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο διοργανώνουν έκθεση με περιεχόμενο αφίσες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από όλο τον κόσμο, από το αρχείο του Συλλέκτη και Ηθοποιού Λευτέρη Λαμπράκη, που προβάλλουν μηνύματα αισιοδοξίας και νίκης για τις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά και αφίσες των γερμανών, καθώς και ταινίες με προπαγανδιστικό περιεχόμενο και των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

Χαρακτηριστική λεπτομέρεια συνιστά η αφίσα προβολής της Έκθεσης, από το υλικό που εκτίθεται, με τον τίτλο: «Greece fights on»! Ένα σύνθημα επίκαιρο και πάλι στις μέρες μας, που μας γεμίζει αισιοδοξία και κουράγιο.

Η Έκθεση με τίτλο: «Η Ανθρωπότητα Αντιστέκεται: Η Πρόκληση, η Μάχη, η Νίκη» έχει ως επιμελητή τον κ. Λευτέρη Λαμπράκη, διοργανώνεται στο Γιαλί Τζαμισί και ανοίγει τις πύλες της την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, ώρα 20.00.

Διάρκεια Έκθεσης: 15/5 – 22/5 και ώρες λειτουργίας 10.00 – 22.00, καθημερινά.

Μια άλλη σημαντική Έκθεση, εγκαινιάζεται την επόμενη μέρα, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Μαλεβιζίου και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ–Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου συνδιοργανώνουν έκθεση με τίτλο: «…εμείς ξέραμε ότι γράφαμε Ιστορία».

Πρόκειται για μια έκθεση που περιλαμβάνει άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές φωτογραφίες του Κωσταντίνου Κουτουλάκη (1897-1975) οι οποίες εικονογραφούσαν την «Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη». Η Επιτροπή είχε συσταθεί με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχτηκαν την Κατοχή, από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Αποτελείτο από το λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη και τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη, και τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Κουτουλάκη, οι οποίοι περιόδευσαν στην Κρήτη το διάστημα από 29 Ιουνίου έως και 6 Αυγούστου 1945.

Το σπάνιο αυτό φωτογραφικό υλικό που εικονογραφεί με εύγλωττο τρόπο τη ναζιστική θηριωδία σήμερα ανήκει στον Δήμο Μαλεβιζίου και μέρος του θα εκτεθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι, Χανιά.

Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, ώρα 20.00.

Η τελετή των εγκαινίων θα περιλαμβάνει ομιλίες από τους επιστημονικούς επιμελητές της έκθεσης κκ. Μ. Δρακάκη και Γ. Τζωράκη, με τίτλο:

«Περιοδεύοντας στις κατεστραμμένες πόλεις και τα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης. 29.6 – 6.8.1945. Λόγος και εικόνα από τέσσερις διακεκριμένους Κρήτες: Ν. Καζαντζάκης, Ι. Καλλιτσουνάκης, Ι. Κακριδής και Κ. Κουτουλάκης»

Διάρκεια έκθεσης:  16 Μαΐου  – 5 Ιουνίου 2016 και ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 & 19:00 – 22:00.

Επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης: Δρ Μανώλης Δρακάκης, ιστορικός,Προϊστάμενος ΓΑΚ Ηρακλείου και Γιώργος Τζωράκης, αρχαιολόγος, ειδικός σύμβουλος Δήμου Μαλεβιζίου.

Γενική επιμέλεια έκθεσης και εντύπου: Δρ Αμαλία Κωτσάκη, επ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

"google ad"

Σχεδιασμός έκθεσης και εντύπου: Λουκία Μάρθα, αρχιτέκτων, σκηνογράφος.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...