27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Εμπαιγμός από την κυβέρνηση: Άτακτη υποχώρηση μπροστά στη βούληση της Τρόικας για τις 120 δόσεις στην Εφορία – Στα κάγκελα εκατομμύρια πολίτες

Ημερομηνία:

Σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο εξελίχθηκε το ζήτημα της θέσπισης νέας ρύθμισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Παρά το γεγονός ότι μέλη του οικονομικού επιτελείου είχαν καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες στα εκατομμύρια των οφειλετών ότι θα έρθει νέα έκτακτη και γενικευμένη ρύθμιση, αυτή τελικά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται να μείνει σε επίπεδο εξαγγελιών.

Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας πως οι θεσμοί δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί απέναντι σε μια ρύθμιση φορολογικών οφειλών σε βάθος δεκαετίας, δεν επιχείρησε καν να θέσουν προς συζήτηση το θέμα.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση συζητήθηκε για αρκετό διάστημα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και των εκπροσώπων σε τεχνική επίπεδο της κυβέρνησης. Ωστόσο, η πρόθεση αυτή έπεσε πάνω σε τοίχο διότι οι θεσμοί, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , παρά την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια θεωρούν ότι η “κουλτούρα πληρωμών” στην Ελλάδα παραμένει ασθενείς. Τι είναι η κουλτούρα πληρωμών; Η ευκολία με την οποία ένας κρίσιμος αριθμός φορολογούμενων αφήνει απλήρωτες φορολογικές οφειλές προκειμένου να τις εντάξει σε μια ρύθμιση που θα έρθει αργότερα. Οι θεσμοί θεωρούν ότι η θέσπιση αυτής της ρύθμισης θα δικαίωνε αυτές τις προσδοκίες και ο τελικός χαμένος θα ήταν το δημόσιο ταμείο. Άλλωστε, σημειώνουν στις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, για όποιον δεν μπορεί πραγματικά να πληρώσει υπάρχουν οι λύσεις του νόμου Κατσέλη και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να κάνει πίσω στα σχέδιά της για ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες στο πλαίσιο και του παζαριού της με τους θεσμούς να περάσει και άλλες παρεμβάσεις, μεγαλύτερης πολιτικής και εκλογικής προτεραιότητας και σκοπιμότητας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει εκατομμύρια φορολογούμενους σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 4.200.472.

Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν τώρα σχέδια ώστε να περάσει μια ρύθμιση έως 36 δόσεις για μισθωτούς – συνταξιούχους και μάλιστα στη ρύθμιση αυτή να ενταχθούν χρέη έως 3.000 ή 5.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών θα καταφέρει να εξοφλήσει σταδιακά τα χρέη του, ενώ και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν και οι θεσμοί δεν θα έχουν λόγο να αντιδράσουν καθώς το συνολικό ποσό που θα ρυθμιστεί δεν θα ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ (2,4% επί του συνόλου).

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να περάσει από τους θεσμούς καθώς δεν δημιουργεί τις συνθήκες τέτοιες ώστε οι πολίτες να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών. Μία άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι έχει να κάνει με την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 και αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, από 24 σε 36.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...

Σκανδαλίδης από Ηράκλειο: Το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την πρωτιά στην Κρήτη

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε απόψε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς η...

Περιφέρεια Κρήτης: Αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων λόγω αφρικανικής σκόνης

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού...

Αυξήθηκαν τα φέσια προς την εφορία – Με χρέη πάνω από 3,8 εκατ. φορολογούμενοι

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και εν γένει το αυξημένο κόστος ζωής, δυσκολεύουν αφάνταστα...