15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ενάντια στην ενοικίαση δωματίων μέσω AirBnB η Ένωση Ξενοδόχων ν. Χανίων

Ημερομηνία:

Η Ένωση Ξενοδόχων ν. Χανίων με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη με κοινοποίηση και προς τους υπόλοιπους βουλευτές Χανίων ζητά να παρθούν μέτρα ενάντια στην ενοικίαση διαμερισμάτων, οικιών και άλλων χώρων χωρίς παραστατικά μέσω πλατφόρμων όπως το AirBnB.

Πιο αναλυτικά η Ένωση αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο παρά τα ικανοποιητικά νούμερα αφίξεων, οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων να μην  αυξάνονται ανάλογα .

Θεωρούμε ότι ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών μας, κατευθύνεται σε παράνομα καταλύματα όπως οικίες, διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, ιδιοκτησίες ξένων υπηκόων κ.λ.π. τα οποία μισθώνονται χωρίς κανένα παραστατικό, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία και όχι μόνο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να μισθώσει οποιοδήποτε ιδιωτικό κατάλυμα χωρίς φυσικά φορολογικά παραστατικά.

Σύμφωνα με μέλη μας , οι περισσότεροι καταφέρνουν να τα μισθώνουν σε ξένους επισκέπτες μέσω του δικτύου της Airbnb και άλλων αντίστοιχων πλατφόρμων.

Θεωρούμε ότι πολύ εύκολα μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να διαπιστώσει ποια είναι αυτά τα χιλιάδες καταλύματα , αναγκάζοντας τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες να δώσουν όλες τις συναλλαγές – διανυκτερεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη τακτική άλλωστε εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες , με τεράστια επιτυχία , ενώ παράλληλα ισορρόπησε και την ξενοδοχειακή-τουριστική αγορά στην οποία έχουν γίνει επενδύσεις πολλών δις ευρώ.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να διορθωθεί , ώστε μόνο με άδεια ΕΟΤ να μπορούν να ενοικιάζονται ακίνητα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την έλλειψη κανόνων πυροπροστασίας υγιεινής κ.λ.π. και φυσικά την δυσφήμιση που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός γενικότερα .

Για το λόγο αυτό, ζητάμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος , δεδομένου ότι στον Ν. Χανίων , το θέμα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις , με τραγικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και φυσικά και για τα δημόσια ταμεία, λόγω του τεράστιου όγκου της φοροδιαφυγής που υπάρχει .

Τέλος προτείνουμε αυτού του είδους οι κρατήσεις και τα καταλύματα, να φορολογούνται κατά  την διάρκεια της κράτησης μέσα από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν δεδομένου ότι δεν είναι οργανωμένες επιχειρήσεις και υπάρχει έξαρση φοροδιαφυγής και αθέμιτος ανταγωνισμός για τις νόμιμες επιχειρήσεις.

"google ad"

Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας σε αυτό το χρόνιο και φλέγον ζήτημα .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ