20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ενδιαφέρον των βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ για τoν κίνδυνο έξαρσης της “αδήλωτης εργασίας” στην Κρήτη και τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών

Ημερομηνία:

Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Κρήτης στην υπ΄ αριθμ. 11656/241/24-08-2016 Κ.Υ.Α. με την οποία τροποποιείται η υπ΄ αριθμ. 24990/366/4-06-2015 Κ.Υ.Α. με θέμα «καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2015-2016, επισημαίνουν με ερώτηση τους όλοι οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Οι βουλευτές τονίζουν πως «οι ανάγκες στην αγροτική εκμετάλλευση είναι μεγάλες» και πως «εγκυμονεί ο κίνδυνος εκμετάλλευσης και έξαρσης της αδήλωτης εργασίας» και γι’ αυτό το λόγο ζητούν να μάθουν αν στο Υπουργείο προτίθενται να δώσουν τη δυνατότητα στις Περιφέρειες που δεν συμπεριλήφθησαν στην Κ.Υ.Α. να αποστείλουν συμπληρωματικά έγγραφο

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με το άρθρο 58 ν.4384/2016 τροποποιήθηκε το άρθρο 13 α του ν.4251/2014, το οποίο ρυθμίζει την απασχόληση των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στη αγροτική οικονομία. Συγκεκριμένα ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αίτηση για την κατ΄ εξαίρεση απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών οι οποίοι στερούνται τίτλου διαμονής στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Με την υπ ΄αριθμ. 24990/366/04-06-2015 Κ.Υ.Α. καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών στην κατηγορία εργάτες γης, στην Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου) για τα έτη 2015-2016 στους δύο (2).

Η ανωτέρω Κ.Υ.Α. τροποποιήθηκε με την υπ΄ αριθμ. 11656/241/24-08-2016 Κ.Υ.Α. αυξάνοντας τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής εργασίας πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2015-2016.

Επειδή σύμφωνα με την υπ αριθ. 66224/2014, Κ.Υ.Α καθορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την διαδικασία και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο οικείος Περιφερειάρχης αποστέλλει τη γνώμη του στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για τον ανώτατο αριθμό θέσεων εργασίας που κρίνεται σκόπιμο να καλυφθούν με μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών κατά τα επόμενα δύο έτη, ανά Περιφερειακή Ενότητα, έτος, ειδικότητα, και χώρα προέλευσης, συναποστέλλοντας και τις έγγραφες γνώμες των εργοδοτικών φορέων και αντίγραφο του πρακτικού της κοινής σύσκεψης.

Επειδή οι ανάγκες στην αγροτική εκμετάλλευση είναι μεγάλες.

Επειδή εγκυμονεί ο κίνδυνος εκμετάλλευσης και έξαρσης της αδήλωτης εργασίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Γιατί δεν περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Κρήτης στην υπ΄ αριθμ. 11656/241/24-08-2016 Κ.Υ.Α. με την οποία τροποποιείται η υπ΄ αριθμ. 24990/366/4-06-2015 Κ.Υ.Α. με θέμα «καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2015-2016;

Προτίθενται να δώσουν τη δυνατότητα στις Περιφέρειες που δεν συμπεριλήφθησαν στην Κ.Υ.Α. να αποστείλουν συμπληρωματικά έγγραφο, αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για τον ανώτατο αριθμό θέσεων εργασίας που κρίνεται σκόπιμο να καλυφθούν με μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών;»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος σε περιοχές των Δήμων Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου

Με τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος...

Τριάντα χρόνια στην κουζίνα των Μητσοτάκηδων

Αρχές Απριλίου, αλλά ο καιρός στα Χανιά θύμιζε προχωρημένο...

Τέλος επιτηδεύματος σε κάθε διαμέρισμα Airbnb – H Εφορία το θεωρεί υποκατάστημα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου Είσαι νομικό πρόσωπο και διαχειρίζεσαι 30 ακίνητα...