18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ενενήντα τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο η σκόνη στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Της Ελένης Βακεθιανάκη

Τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται. Αυτό ισχύει, δυστυχώς, και στην περίπτωση της αφρικανικής σκόνης που κυριολεκτικά εξαφάνισε σήμερα όλη την Κρήτη.

Ενενήντα τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο μετρήθηκε η συγκέντρωση σκόνης σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ!

“Αυτή τη φορά τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά στο Ηράκλειο. Είναι ένα επεισόδιο σκόνης που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με περίπου 100mg/m3, δυο φορές άνω των ορίων συναγερμού, για 24ωρες μέσες τιμές, και έφτασε από τις 3μ.μ και μετά τα 3000mg/m3 ενώ περίπου στις 5.30 απογειώθηκε στα 4.700! Δηλαδή 94 φορές πάνω από το όριο”.

«Τέτοιες συγκεντρώσεις ερημικής σκόνης δεν έχουμε μετρήσει ποτέ στο παρελθόν στην Κρήτη. Τα προηγούμενα μεγάλα επεισόδια σκόνης είχαν καταγραφεί στα τέλη Φλεβάρη του 2006 με 3000mg/m3, εξήντα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και τον Απρίλιο του 2005 πάνω 2500, όταν τεράστιες ποσότητες σκόνης μεταφέρθηκαν από τη Σαχάρα. Στις 7.30 μ.μ. στο Ηράκλειο μετρήθηκαν 4000mg/m3 ενώ η σκόνη έχει αρχίσει να προχωρεί προς ανατολικά με τις ενδείξεις στον Φινοκαλιά να δείχνουν τα 3500 mg/m3» επισήμανε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης 92,1 η υπεύθυνη του Σταθμού Περιβαλλοντικών Ερευνών στον Φινοκαλιά Λασιθίου, δ/ντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Κανακίδου.

Το φαινόμενο έχει διάρκεια και με βάση τις προγνώσεις για τα επεισόδια σκόνης από το διεθνές Σύστημα Πρόγνωσης μεταφοράς ερημικής σκόνης που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Ισπανία, η σκόνη θα αρχίσει να απομακρύνεται από αύριο το πρωί, δηλαδή θα υπάρχει ακόμα αρκετά έντονο και το βράδυ.

«Το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει από πού ήρθε η σκόνη και τι περιέχει, κάτι που θα μπορέσουμε να απαντήσουμε το επόμενο διάστημα αφού κάνουμε τις ανάλογες αναλύσεις των φίλτρων. Αν πέρασε πάνω από πόλεις τις βόρειας Αφρικής θα έχει μαζέψει και όλους τους ρύπους που υπήρχαν οπότε δεν είναι και τόσο ακίνδυνη» πρόσθεσε η κ. Κανακίδου.

Τι εμπεριέχει η σκόνη σύμφωνα με έρευνα του 2013

Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2013 στην Αθήνα και τη Χαλκιδική, η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας δηλητηριώδεις ουσίες, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες μάλιστα που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο:

173μgr μολύβδου
60 μgr ψευδαργύρου
10 μgr χρωμίου
6 μgr βαναδίου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή ενδεχομένως να οφείλονται στη φορά των ανέμων.

Η αφρικανική σκόνη συσχετίζεται με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες δίνουν πλέον για πρώτη φορά την εξήγηση για τα αυξημένα επεισόδια εμφάνισης σκόνης στον ουρανό των χωρών της Μεσογείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ερημοποίηση, που αποτελεί μία από τις πιο δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

"google ad"

Στη Σαχάρα, η ερημοποίηση προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.

Μέτρα προστασίας

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου τα εξής:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

 

cretalive.gr με πληροφορίες από agonaskritis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...